technologie

Gdy sztuka spotyka się z technologią

14.11.2014 | LG Electronics

Pierwszy, oficjalny teledysk Radzimira Dębskiego z otwarcia Filharmonii  Szczecińskiej oraz premiera pierwszego w Polsce koncertu nakręconego smartfonami LG G3

Z okazji uroczystego otwarcia Filharmonii w Szczecinie – jednego z najbardziej nowoczesnych dzieł współczesnej architektury, powstał wideo klip JIMKA Radzimira Dębskiego – znanego polskiego kompozytora muzyki do filmów, seriali i spektakli teatralnych. Klip prezentuje spektakularne wydarzenie - koncert, będący zapowiedzią najnowszej płyty Radzimira „The Best of”, który miał miejsce pewnej wrześniowej niedzieli w gmachu Filharmonii Szczecińskiej.

Tego dnia drzwi budynku zostały otwarte po to, by każdy mógł zobaczyć ten nietypowy występ, którego sceną stało się foyer Filharmonii. Nie było biletów, marynarek, krzeseł i zobowiązań. Do Filharmonii mogli przyjść prosto z ulicy wszyscy ci, którym nie udało się wybrać na inauguracyjne koncerty, ale także ci, którzy nigdy wcześniej nawet nie pomyśleli o tym, aby do niej wejść. To wydarzenie, podczas którego każdy miał szansę  usłyszeć na żywo koncert prawdziwej orkiestry pod batutą znanego wirtuoza, zostało zorganizowane dzięki wsparciu głównego partnera technologicznego - marki LG.

Pierwszy w Polsce koncert nakręcony smartfonem LG G3 w 4 perspektywach

W nowo otwartym wnętrzu  Filharmonii Szczecińskiej zebrało się wówczas ponad półtora tysiąca osób po to, by stać się świadkami spotkania sztuki i nowych technologii. Jednocześnie z tej okazji marka LG postanowiła uchwycić i zarejestrować te wyjątkowe chwile flagowymi smartfonami LG G3.

Czterech uczestników koncertu otrzymało smartfony  LG G3, za pomocą których nagrywali wydarzenie z zupełnie różnych perspektyw. Dzięki temu, powstał pierwszy w Polsce video klip nakręcony telefonami LG G3 przez samych widzów – fanów muzyki klasycznej i nowych technologii.

Premierowe video można już obejrzeć na YouTube z możliwością dynamicznej zmiany kamer, tak by móc doświadczyć wydarzenia z różnych perspektyw: http://youtu.be/pf_dIuPTfuU

Test w wyjątkowych warunkach

Dla uczestników, którzy nagrywali koncert JIMKA przy pomocy LG G3, była to doskonała okazja do wykorzystania smartfona w wyjątkowej roli. Do dyspozycji mieli 5,5-calowy wyświetlacz Quad HD oraz aparat z matrycą 13 MP, optyczną stabilizację obrazu OIS+ i rewolucyjny laserowy autofokus, dzięki czemu udokumentowanie wydarzenia nie było trudnym zadaniem. Tym bardziej, że obsługa i interfejs flagowca jest zgodny z ideą marki – „Inteligenty po prostu” – przyjemny i łatwy w obsłudze.

„Dzięki temu, że spotkaliśmy niesamowitych ludzi w LG, którzy  w nas uwierzyli i udało się ich zarazić naszym entuzjazmem i energią możemy teraz tym wszystkim dzielić się z innymi” – powiedział Radzimir Dębski. „Bez wsparcia i pomocy - nie byłoby to możliwe. Gdyby hasło #zajrzyjdofilharmonii udało się posłać dalej w Polskę, w świat - byłoby to najlepsze na świecie!” – dodał.

Nagranie dostępne dla każdego

Pierwszy, oficjalny klip JIMKA oraz nagranie z koncertu zarejestrowane czterema smartfonami LG G3 są już dostępne na YouTube.com.

JIMEK „Prologue”:

Koncert nakręcony LG G3 w Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie: http://youtu.be/pf_dIuPTfuU

O firmie LG Electronics, Inc.

Firma LG Electronics Inc. jest jednym z głównych światowych producentów oferujących innowacyjne technologie w dziedzinie elektroniki użytkowej, urządzeń mobilnych oraz sprzętu AGD. LG zatrudnia 86 000 osób w 119 oddziałach na całym świecie. W roku 2013 globalna sprzedaż firmy osiągnęła wartość 53, 10 miliarda USD. Działalność LG Electronics obejmuje pięć działów: Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance, Air Conditioning & Energy Solutions oraz Vehicle Components. LG jest jednym z największych na świecie producentów płaskich telewizorów, urządzeń mobilnych, klimatyzatorów, pralek oraz lodówek. W roku 2014 firma otrzymała tytuł ENERGY STAR® Partner of the Year. Więcej informacji pod adresem www.lg.com oraz www.lge.pl.

Dział Mobile Communications firmy LG Electronics

Dział Mobile Communications firmy LG Electronics jest jednym z wiodących, światowych producentów innowacyjnych urządzeń mobilnych. Stosując przełomowe technologie oraz innowacyjne wzornictwo, firma LG opracowuje kolejne funkcjonalne produkty, które zaspokajają potrzeby konsumentów i stają się wzorcami na rynku smartfonów. Jako lider technologii 4G LTE (Long Term Evolution), firma LG konsekwentnie prowadzi prace nad przełomowymi technologiami w tej dziedzinie. Dzięki temu zaspokaja potrzeby konsumentów oferując szeroki wybór urządzeń LTE najwyższej jakości, które są oparte na licznych patentach oraz wiedzy technicznej inżynierów LG. Więcej informacji pod adresem www.lg.com oraz www.lge.pl.

O firmie LG Electronics, Inc.

Dział Mobile Communications firmy LG Electronics