sprawy społeczne transport

Łódź najniebezpieczniejszym miastem! Raport mfind o wypadkach drogowych w Polsce

13.11.2014 | mfind

Z najnowszego raportu mfind wynika, że w Łodzi nie tylko dochodzi do największej liczby wypadków, ale również za kierownicę wsiada bardzo dużo nietrzeźwych kierowców. Z kolei w stolicy na drogach ginie najwięcej osób.

Liczba wypadków.jpg

Niechlubne pierwsze miejsce Łodzi pod względem liczby wypadków (1715) niepokoi przede wszystkim ze względu na to, że jest tam znacznie mniej kierowców niż np. w Warszawie (1204 wypadki). Na 10 tys. łodzian przypadają aż 24 wypadki. Z kolei w stolicy zaledwie siedem. Trójkę najbardziej "wypadkowych" miast zamyka Kraków (1065 wypadków).

W Łodzi jest również najwięcej nietrzeźwych sprawców wypadków. W 2013 roku policja odnotowała 56 takich osób. Słabo w tej statystyce wypadają również Szczecin (56 nietrzeźwych uczestniczących w wypadkach) oraz Opole (35 nietrzeźwych sprawców).

Warszawa to z kolei miasto, w którym najczęściej w wypadkach giną ludzie – w 2013 r. ofiar śmiertelnych było 72. Nieco mniej tragiczny miniony rok był we Wrocławiu (45 ofiar śmiertelnych), Lublinie (41) oraz Łodzi (40).

Jak wynika z raportu mfind, coraz bezpieczniej jest we Wrocławiu, w którym liczba wypadków zmalała aż o 38 proc. w stosunku do poprzedniego roku. Znakomicie radzi sobie również Toruń, w którym tego typu zdarzeń jest mniej o 37 proc. Niepokoi z kolei sytuacja Warszawy. W stolicy w 2013 r. wypadków było więcej, aż o 28 proc.

Więcej informacji o liczbie i rodzaju wypadków w polskich miastach w najnowszym raporcie mfind.

O mfind

mfind to najdokładniejsza na rynku porównywarka ubezpieczeń OC i AC, która nie tylko pokazuje ceny polis, ale również ich zakres. W ramach projektu mfind funkcjonuje również Akademia mfind - bezpłatny serwis z poradami ubezpieczeniowymi, w którym czytelnik znajdzie również raporty, infografiki, ciekawostki oraz aktualności ze świata ubezpieczeń.

Założyciele mfind

Bartłomiej Roszkowski - doświadczony w branży mediów cyfrowych i nowoczesnych technologii założyciel NetPress Digital i Nexto.pl - lidera sprzedaży książek i prasy elektronicznej, wyróżnionego jako jeden z najlepszych sklepów internetowych w Polsce przez portal Money.pl. Od 2013 współtworzy i jest członkiem zarządu mfind - nowatorskiego serwisu ubezpieczeniowego, oferujacego najnowocześniejsze na rynku rozwiązania. Studiował prawo i administrację oraz zarządzanie i marketing/e-biznes na Uniwersytecie Warszawskim. W wersji ekstremalnej uprawia wspinaczkę, snowboard i nurkowanie.

Bartosz Salwiński - od 1997 roku zawodowo związany z rynkiem ubezpieczeń. W 2002 r. współtworzył AB Port - multiagencję specjalizujacą się w ubezpieczeniach majątkowych i komunikacyjnych, uznawaną za jedną z najprężniej działających w województwie mazowieckim, wielokrotnie nagradzaną i wyróżnianą. Współzałożyciel i członek zarządu mfind - nowatorskiego serwisu ubezpieczeniowego, oferujacego najnowocześniejsze na rynku rozwiązania. Absolwent Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie. Ukończył także szkołę muzyczną - gra na skrzypcach, fortepianie i klarnecie. W 2012 r. opłynął jachtem Spitsbergen przez cieśninę Hinlopen - było to czwarte takie dokonanie w historii Polski.

Artur Żuliński - jest założycielem jednej z największych w kraju multiagencji ubezpieczeniowych AB Port, której zaufało ponad 300 tys. klientów oraz byłym menedżerem Orkiestry Symfonicznej "Promenada". Współzałożyciel i członek zarządu mfind - nowatorskiego serwisu ubezpieczeniowego, oferującego najnowocześniejsze na rynku rozwiązania. Studiował zarządzanie i marketing oraz finanse i bankowość w Szkole Głównej Handlowej, włada czterema językami - angielskim, hiszpańskim, rosyjskim i niemieckim. Podróżnik, żeglarz, pilot, ratownik, pasjonat sportów ekstremalnych. Pierwszy i jedyny człowiek na świecie, który bez dokumentów przewozowych przeprowadził autokar turystów z Grecji do Polski.

O mfind

Założyciele mfind