praca ekonomia/biznes/finanse

Generali Polska z nagrodami dla przyjaznego i odpowiedzialnego pracodawcy

06.05.2024 | Grupa Generali

Już po raz kolejny Generali Polska otrzymało tytuł "Friendly Workplace". Ponownie znalazło się również w rankingu Forbes "Najlepszy Pracodawca". Wcześniej Generali zostało docenione przez magazyn Home and Market jako Odpowiedzialny Pracodawca. Natomiast działania Generali, w tym te skierowane do pracowników, zostały wymienione w Raporcie Dobrych Praktyk, opublikowanym przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

- Bardzo się cieszę, że po raz kolejny Generali zostało wyróżnione w rankingu Najlepszych Pracodawców magazynu Forbes. Powodów do świętowania jest więcej, ponieważ uzyskaliśmy ponownie tytuł Friendly Workplace. Jest to ogromne osiągnięcie, które pokazuje, jak bardzo cenione są nasze wysiłki w tworzeniu przyjaznego i inspirującego środowiska pracy. Dziękuję naszym pracownikom oraz menedżerom za zaangażowanie, pielęgnowanie wzajemnych relacji oraz tworzenie partnerskiej i przyjaznej atmosfery pracy. Dzięki temu Generali może być jednym z najlepszych miejsc pracy oraz stwarzać przestrzeń do rozwoju i osiągania celów zawodowych - powiedziała Magdalena Kurpiewska, Członek Zarządu w Generali Polska.

Najlepsza i przyjazna firma

Redakcja "Markapracodawcy.pl" przyznając Generali po raz kolejny tytuł "Friendly Workplace" zwróciła uwagę na przyjazną kulturę organizacyjną budowaną na filarach takich jak pasja w działaniu, odwaga, współpraca, etyka, uczciwość, empatia, integracja czy siła doceniania. Szczególnie doceniona została realizacja ambitnych programów szkoleniowych takich jak #TYWybierasz czy Managerial Acceleration Program skierowany do Menadżerów oraz tworzenie innowacyjnych inicjatyw czy wsparcie dla różnorodności.

Generali Polska znalazło się w rankingu Forbes "Najlepsi Pracodawcy” już po raz czwarty. Ten prestiżowy ranking powstaje przy współpracy redakcji z firmą Statista. Zakłada on ocenę podmiotów na zasadzie rekomendacji wzajemnych peer-to-peer.

Odpowiedzialny pracodawca

Wcześniej redakcja Home and Market przyznała Generali Polska tytuł Odpowiedzialny Pracodawca. W rankingu realizowanym przez miesięcznik, brane były pod uwagę, m. in. akcje społeczne, zaangażowanie, a także sposób, w jaki firma dba o swoich pracowników, np. zapewniając wsparcie psychologiczne. Redakcja „Home and Market” podkreśla, że w swoim raporcie „Odpowiedzialny Pracodawca” prezentuje firmy, które „w swoim DNA mają poczucie odpowiedzialności. Dbają o swoich pracowników i z uwagą podchodzą do swojego wpływu na środowisko i społeczność lokalną.”

Działania Generali w tym te skierowane do pracowników znalazły się w opublikowanym, już kolejny rok z rzędu raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu: „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. Jest to największe w naszym kraju zestawienie inicjatyw CSR i zrównoważonego rozwoju. W 22. edycji zaprezentowano 1046 działań podjętych przez 266 firm. Wśród nich znalazło się 5 dobrych praktyk Generali Polska.

Z zakresu pracy zostały wymienione dwa programy realizowane przez Generali Polska dla pracowników: wsparcie terapeutyczne oraz #Dbam o siebie, który ma na celu przeciwdziałanie chronicznemu zmęczeniu, chorobom cywilizacyjnym oraz wypaleniu zawodowemu poprzez różnorodne aktywności wspierające dobre samopoczucie i energię do działania. Współpraca z zewnętrznymi dostawcami umożliwia organizację sesji oddechowych, warsztatów z radzenia sobie ze stresem, webinarów z produktywności oraz wykładów z psychiatrą. W obszarze zagadnienia konsumenckie znalazła się wprowadzona przez Generali samoobsługa w likwidacji szkód majątkowych, takich jak zalanie, przepięcia czy kradzież. Natomiast w kategorii zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnych wymienione zostały dwa projekty. "Dobry Początek", który Generali Polska uruchomiło wspólnie z Caritas Polska to program wsparcia mam z Domów Samotnej Matki, realizowany w ramach projektu The Human Safety Net Dla Rodzin. Firma została również oficjalnym ubezpieczycielem Operacji Czysta Rzeka i zapewniła ubezpieczenie NNW uczestnikom społecznego sprzątania rzek.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com