praca sprawy społeczne

Trwa rekrutacja do "Sprawnego stażu". 12 renomowanych firm wystawiło oferty

17.04.2024 | ERGO Hestia SA

Fundacja Grupy ERGO Hestia Integralia rozpoczęła rekrutację do III edycji programu "Sprawny staż", dedykowanego młodym osobom z niepełnosprawnościami. Tegoroczna odsłona programu oferuje aż 30 stanowisk w 12 wiodących, międzynarodowych firmach.

Do udziału w programie zapraszani są studenci i absolwenci studiów licencjackich, magisterskich lub inżynierskich, którzy posiadają orzeczenie o stopniu niepełnosprawności oraz nie ukończyli 30 roku życia. Termin na wysłanie aplikacji upływa 26 maja 2024 r.

UZNANI PRACODAWCY

Partnerami tegorocznej edycji programu "Sprawny staż", oprócz ERGO Hestii, są firmy takie jak Accenture, Bayer, Credit Agricole, Deloitte, IKEA, mBank, ORLEN, Procter & Gamble, Rossmann, Siemens Healthineers. State Street. Każda z tych firm zaoferowała interesujące stanowiska i możliwości rozwoju kompetencji zawodowych. Zainteresowani kandydaci i kandydatki mają do wyboru 30 miejsc stażowych w wielu obszarach. To między innymi administracja, HR, analiza danych, chemia, finanse, IT, logistyka, marketing i komunikacja czy prawo.

- Celem „Sprawnego stażu” jest wsparcie młodych osób z niepełnosprawnościami w rozpoczęciu ich kariery zawodowej. Chcemy dać uczestnikom możliwość zdobycia doświadczenia w międzynarodowym środowisku biznesowym oraz pracy w uznanych na rynku firmach. Nasz program otwiera drzwi do ambitnych projektów oraz umożliwia rozwój zawodowy mówi Monika Truszkowska-Bednarek, prezeska Fundacji Grupy ERGO Hestia Integralia.

ILE TRWA STAŻ?

Praktyki w ramach programu rozpoczynają się w lipcu i trwają 3 miesiące, choć niektórzy pracodawcy oferują również staże dłuższe (półroczne lub nawet roczne). Minimalna stawka wynagrodzenia wynosi 4872 zł brutto za miesiąc stażu w pełnym wymiarze godzinowym. W zależności od ogłoszenia - program zakłada tryb pracy w formie stacjonarnej, hybrydowej i w pełni zdalnej.

- To już trzeci raz, kiedy łączymy potrzeby firm z potrzebami osób z niepełnosprawnościami. Program rozrasta się z roku na rok. Zaczynaliśmy z 4 partnerami, dziś jest ich 12. Doświadczenie dwóch edycji pokazuje, że 40% stażystów i stażystek zostaje w firmach po zakończeniu programu. Inkluzywność na rynku pracy powoli staje się faktem – dodaje Monika Truszkowska-Bednarek.

Należąca do Grupy ERGO Hestia Fundacja Integralia dba o włączające środowisko pracy, szkoląc zespoły przyjmujące stażystów i wspierając firmy na każdym etapie realizacji projektu.

Aplikacje do programu "Sprawny staż" można składać do 26 maja 2024 r. poprzez stronę www.sprawnystaz.pl

Partnerami instytucjonalnymi/medialnymi są: Karta Różnorodności koordynowana przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Pracodawcy Pomorza, Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo-Handlowa (AHK Polska), Uniwersytet Gdański, Uniwersytet Warszawski, Politechnika Gdańska, Akademia Leona Koźmińskiego, Magazyn My Company, wyborcza.biz, Radio 357 oraz Life On Wheelz.

Integralia na targach pracy w Trójmieście

Fundacja Integralia będzie obecna na kilku ważnych wydarzeniach w nadchodzącym czasie. Podczas wiosennej edycji targów pracy zaprezentuje ofertę programu Sprawny staż.

18.04.2024 (czwartek) – Targi Pracy i Praktyk SWPS online
W tym dniu odbędzie się także spotkanie na temat „Sprawnego stażu”.

18.04.2024 (czwartek) – Przystanek Kariera vol. 2 w Gdyni
Miejsce: Uniwersytet WSB Merito Gdynia

19.04.2024 (piątek) – Targi Pracy i Praktyk SWPS Sopot
W programie znajdą się również warsztaty „Zmień Perspektywę”.
Miejsce: SWPS Sopot

16.05.2024 (czwartek) – Przystanek Kariera vol. 2 w Gdańsku
Miejsce: Uniwersytet WSB Merito Gdańsk

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w sektorze ubezpieczeniowym. Od ponad 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym najwyższej jakości produkty i usługi. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Nasze ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO International AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.