styl życia zdrowie sprawy społeczne

Przed nami największy szczyt infekcji sezonowych - informacja prasowa Medicover

17.01.2017 | Medicover

Od początku grudnia obserwujemy wzrost liczby zachorowań na grypę, która pod koniec poprzedniego miesiąca osiągnęła wartości alarmowe. Najwyższy poziom zachorowań jednak wciąż przed nami – codziennie coraz więcej pacjentów zgłasza się po pomoc. Według danych Medicover na początku stycznia liczba wizyt z powodu infekcji oddechowych wzrosła o 30 proc. w porównaniu do tygodni przedświątecznych, a liczba porad telemedycznych do ponad 5 tys. tygodniowo.

Infekcje oddechowe spowodowane są około 200 typami różnych wirusów, które u każdego z nas wywołują zachorowanie średnio kilka razy w roku. Przeziębienie może nas dopaść przez okrągły rok, ale typowy sezon zachorowań trwa od połowy września do połowy kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu infekcji występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy.

W tym sezonie liczba zachorowań na grypę zaczęła dynamicznie rosnąć o miesiąc wcześniej w porównaniu do lat ubiegłych. Jednak lekarze ostrzegają, że najwyższy poziom infekcji jeszcze przed nami. Według prognoz przewidywany jest on na drugą połowę stycznia.

- Co roku regularnie monitorujemy liczbę wizyt z rozpoznaniami infekcyjnymi. Analiza statystyczna rozpoznań stawianych na wizytach przez naszych lekarzy pozwala wykryć nagły wzrost zachorowań na grypę. Dzięki temu możemy bardzo precyzyjnie wskazać początek szczytu infekcyjnego i skutecznie się do niego przygotować – mówi Małgorzata Kiljańska, dyrektor ds. rozwoju operacyjnego Medicover.

Szczyt infekcyjny trwa 6-8 tygodni. Nagły wzrost zachorowań dotyczy w większości wypadków najpierw dzieci, a następnie, z opóźnieniem kilku dni, także dorosłych. Grypa jest związana z cięższym przebiegiem niż zwykłe przeziębienie i może wiązać się z groźnymi powikłaniami, takimi jak zapalenie płuc czy mięśnia sercowego. Dlatego ważne jest, aby umieć odróżnić grypę od przeziębienia i pozostać w domu do momentu całkowitego powrotu do zdrowia.

W czasie szczytu infekcji zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie o 15-30 proc. Dlatego, w celu zapewnienia pacjentom szybkiego dostępu do lekarza, Medicover nie tylko przedłuża czas działania swoich placówek i zwiększa liczbę godzin lekarzy, ale dysponuje również specjalnymi rozwiązaniami na czas sezonu infekcyjnego. Pacjenci mogą skorzystać m.in. z wizyt dedykowanych infekcjom, które dostępne są dla dorosłych i dla dzieci także w weekendy. Drugim rozwiązaniem, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem, są dostępne 7 dni w tygodniu, również w święta, porady telemedyczne lekarzy internistów i pediatrów, realizowane za pośrednictwem TeleCentrum.

- Aby w szczycie infekcyjnym uniknąć zachorowania, warto wprowadzić w życie także kilka zaleceń –dbać o zdrową dietę zawierającą warzywa i owoce, utrzymywać aktywność fizyczną przez cały rok, spać przynajmniej 7 godzin na dobę, często wietrzyć pomieszczenia, ubierać się odpowiednio do pogody, często myć ręce ciepłą wodą i mydłem, unikać kontaktu z osobami przeziębionymi i zatłoczonych pomieszczeń, a w miejscach publicznych starać się nie dotykać rękami nosa, ust lub oczu. Najlepszą ochroną przeciw grypie jest szczepionka - każdy, kto się jeszcze nie zaszczepił, niech zrobi to teraz. mówi Agnieszka Motyl,  specjalista medycyny rodzinnej i epidemiolog z Medicover.

Medicover – 21 lat doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej

Grupa Medicover jest międzynarodową firmą medyczną oferującą pełny zakres opieki medycznej.  W Polsce opiekuje się ponad 8 tys. firm i ponad 660 tys. pacjentów. Posiada 160 własnych placówek medycznych w różnych regionach Polski. Współpracuje także z ponad 1 700 placówkami partnerskimi w całym kraju. O zdrowie pacjentów troszczy się ponad 3000 lekarzy i 1100 pielęgniarek i personelu pomocniczego w placówkach własnych oraz przeszło 9 tys. lekarzy współpracujących. Medicover zbiera doświadczenia i poszerza zakres działalności już od ponad 21 lat. Ukoronowaniem dotychczasowego rozwoju firmy w Polsce było otwarcie w 2009 roku pierwszego, wielospecjalistycznego Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. Jako jedyna prywatna firma medyczna w Polsce, Medicover zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych. Grupa Medicover rozwija swoją działalność nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach Europy. Więcej informacji na stronie https://www.medicover.pl/

Medicover – 21 lat doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej