praca ekonomia/biznes/finanse

Rozwój osobisty bez inwestowania własnych pieniędzy

Wielu spośród pracowników dąży do samodoskonalenia się i poszukuje takich form, które przy minimalnym nakładzie czasu i środków finansowych dadzą najlepszy efekt. Najlepiej gdyby było to bezkosztowo i przy minimalnym nakładzie czasu. Ostatnio najlepszym rozwiązaniem dla osób chcących podnieść kwalifikacje jest networking – luźna wymiana wiedzy i doświadczeń. Do takiego networkingu podczas swoich spotkań zachęca także Śląska Grupa Regionalna IPMA Polska.

Stowarzyszenia branżowe stają się powoli stałym elementem krajobrazu biznesowego. Stają się one głosem konkretnej grupy zawodowej, równocześnie będąc ciałem doradczym, wyrażającym zdanie całej branży w określonej sytuacji. Dla części zawodów stowarzyszenia branżowe są obowiązkowe, jednak dla wielu jest to dobrowolna możliwość stowarzyszania się. Ta dobrowolność jest dla tych stowarzyszeń zarówno przekleństwem, jak i zbawieniem. Mogą one bowiem działać tak, jak zechcą ich członkowie, z drugiej strony dużo trudniej utrzymać im członków i sympatyków.

Jednym ze znaczących stowarzyszeń branżowych jest International Project Management Association Polska. Jest to stowarzyszenie Project Managerów, działające w strukturach międzynarodowej organizacji, skupiającej narodowe stowarzyszenia działające na rzecz rozwoju zawodowego Project Managerów. W strukturach IPMA Polska działają z kolei grupy regionalnej, jedną z takich grup jest Śląska Grupa Regionalna, działająca na terenie Górnego Śląska. ŚGR IPMA nie jest jedyną działającą na terenie województwa śląskiego organizacją propagującą zarządzanie projektami, jest jednak tą organizacją, która działa najdłużej.

Jak Śląska Grupa Regionalna działa? Głównym jej obszarem działań są cykliczne spotkania, przybierający różny charakter, ale zawsze starające się realizować główny cel działalności grupy – promowanie wiedzy i wymiana doświadczeń wśród osób zainteresowanych zarządzaniem projektami. Są to spotkania otwarte, bezpłatne, a więc może w nich uczestniczyć każdy, kto jest zainteresowany ich tematyką. Nadrzędnym celem stowarzyszenia jest bowiem zintegrowanie środowiska kierowników projektu bez względu na doświadczenie i branżę, w której pracują. I to grupie się udaje.

Nieformalna atmosfera spotkań oraz doświadczenie osób sprzyja nie tylko wymianie doświadczeń z zakresu zarządzania projektami i możliwości podniesieniu własnych kompetencji, ale również nawiązaniu kontaktów z osobami realizującymi się w różnych obszarach projektów – podkreśla dr inż. Seweryn Tchórzewski, członek IPMA Polska od 15 lat, obecnie pełniący funkcję Wiceprzewodniczącego Rady ŚGR IPMA.

Specyfika formy prowadzenia spotkań oraz przedstawianie poruszanych zagadnień przez doświadczonych ekspertów, nie tylko z zakresu zarządzania projektami, ale także często z zakresu dziedzin pokrewnych (prawo, finanse, komunikacja społeczna) pozwalają na podniesienie własnych kompetencji, ale przede wszystkim konfrontacji swoich doświadczeń z doświadczeniami innych osób. Tematyka spotkań często zahacza o obszary, które nie należą do kanonu zainteresowań Project Managerów, a często wpływają, nawet nieświadomie dla zarządzających projektami, na sukces projektu.

W to wszystko wpisuje się networking, zarówno ten podczas głównych wystąpień czy paneli dyskusyjnych, jak i ten odbywający się w kuluarach. Bo rozmowy w cztery oczy czy w małych grupach są wartością dodaną do organizowanych przez Śląską Grupę Regionalną IPMA Polska spotkań, szkoleń, warsztatów i wystąpień. Jak podkreślają wszyscy uczestnicy tych spotkań, właśnie osobisty kontakt z ciekawymi ludźmi i nawiązanie bliskich relacji zawodowych są tym, co sprawia, iż comiesięczne spotkania ŚGR IPMA są stałym elementem w ich kalendarzu i od nich zaczyna się planowanie każdego ostatniego wtorku miesiąca.

Celem Śląskiej Grupy Regionalnej IPMA Polska jest wspieranie Project Managerów w ich rozwoju zawodowym i osobistym poprzez organizowanie cyklicznych spotkań, warsztatów szkoleniowych, wyjazdów dla członków oraz paneli dyskusyjnych. Działalność Grupy adresowana jest do członków IPMA Polska z obszaru Śląska, ale i nie tylko oraz do wszystkich osób chcących poszerzać swoją wiedzę i doświadczenie z zakresu zarządzaniem projektami, niezależnie od branży, poziomu zaawansowania, czy przynależności do organizacji.

Serdecznie zapraszamy na co miesięczne spotkania Śląskiej Grupy Regionalnej! Aby na bieżąco otrzymywać informacje o nadchodzących spotkaniach, zachęcamy także do członkostwa w IPMA Polska!

Więcej o ŚGR IPMA PL można się dowiedzieć na stronie www.ipma.pl oraz na fanpage’u Facebooka https://www.facebook.com/ipma.slask/