nowe produkty/usługi technologie ekonomia/biznes/finanse

Torro Investment poszerza portfel inwestycyjny

08.11.2016 | Torro Investment

W 2016 roku działania Torro Investment skupiły się na poszukiwaniu nowych projektów inwestycyjnych oraz na rozwoju spółek portfelowych. W bieżącym roku do portfela dołączyły m.in. XOpero, Nasza S.A. oraz pośrednio Kompania Elektryczna.

Już na samym początku roku 2016 spółka będąca w portfelu Torro – Auxilia zadebiutowała na rynku NewConnect. Spółka ta działa na rynku odszkodowawczym od 2013 roku w segmencie premium,  skupiając się na najpoważniejszych wypadkach (ciężkie obrażenia bądź śmierć). W ciągu ostatniego roku Auxilia współpracując z Torro pozyskała 2 mln zł, dzięki emisji akcji.

„Kolejną spółką obecną w naszym portfelu jest Geotrans, która w 2016 roku konsekwentnie realizuje przyjętą strategię rozwoju. W każdym kwartale odnotowuje ona znaczny wzrost przychodów ze sprzedaży i zysku netto. Jednym z planów Spółki na rok 2016 jest ekspansja na nowe województwa oraz dokonanie przejęcia przedsiębiorstw związanych z ochroną środowiska.  W czerwcu  bieżącego roku Geotrans nabył pakiet 51% udziałów w Kompanii Elektrycznej– firmy inżynieryjno-projektowo-budowlanej, z którą utworzył Grupę Kapitałową. Jesteśmy przekonani, iż ta decyzja będzie miała pozytywny wpływ na długoterminowy wzrost wartości spółki” – komentuje Tomasza Maślanka, partner zarządzający Torro Investment.

Należy także wspomnieć o innych kluczowych spółkach będących w portfelu Torro, takich jak CM International specjalizująca się w produkcji urządzeń do medycyny estetycznej, która w 2017 roku planuje zadebiutować na rynku NewConnect. Z kolei Zmorph – producent drukarek 3D w bieżącym roku znacząco zwiększył skale prowadzonej działalności oraz rozwija nowe produkty, w efekcie czego osiągnie 2016 rekordowe wyniki.

„Najnowszą spółką w portfelu Torro jest jeden z największych producentów backupowych w Polsce – Xopero Software. Dzięki zainwestowanym przez nas środkom spółka rozwija nowe technologie oraz wprowadza produkt na rynek zagraniczny. Jesteśmy przekonani, że współpraca pozwoli Xopero zwiększyć znacznie zakres prowadzonej działalności” – dodaje Tomasz Maślanka.

Do końca 2016 roku możliwe są jeszcze 2 nowe inwestycje w projekty z segmentu wierzytelności oraz deweloperskiego znajdujące się w fazie zaawansowanych rozmów.

Torro Investment to spółka holdingowa skupiająca podmioty prowadzące działalnośc inwestycyjną typu privet equity. Grupa Torro opiera swoją działalność w całości o środki własne pochodzące wyłącznie z Polski, co zapewnia pełną transparentność inwestowanemu kapitałowi. Obecnie Torro posiada w portfelu udziały kilkunastu przedsiębiorstw  z różnych branż o łącznej kapitalizacji przekraczającej 100 mln PLN.