ekonomia/biznes/finanse energetyka

Serinus Energy: produkcja w drugim kwartale, porozumienie Winstar z Shell w Tunezji

20.07.2016 | SERINUS ENERGY

Średnia produkcja Serinus Energy w drugim kwartale wyniosła 1.217 baryłek ekwiwalentu ropy naftowej dziennie. Spółka odnotowała 5,5 proc. wzrost produkcji w Tunezji w odniesieniu do pierwszych trzech miesięcy tego roku. Podmiot w 100 proc. zależny od Serinus – Winstar Tunisia, podpisał porozumienie z Shell regulujące dostawy ropy.

Produkcja i ceny

Całościowa produkcja w Tunezji w drugim kwartale osiągnęła 1.217 boe/d. Wynik ten stanowi 5,5 proc. wzrost w odniesieniu do I kwartału (1.154 boe/d). W porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej (II kw.2015), poziom wydobycia utrzymał się zasadniczo na tym samym poziomie (1.206 boe/d ). Na obecny wynik złożyło się średnie dzienne wydobycie w wysokości 900 baryłek ropy i 53,8 tys. m sześc. gazu (1.9 MMcf/d). Wzrost spowodowany był większym wydobyciem z kilku odwiertów po wymianie pomp w I kw. 2016. Szacunkowe ceny zrealizowane w II kwartale wyniosły odpowiednio 40,79 USD za baryłkę ropy i 4,41 USD za tysiąc stóp sześciennych gazu.

W lipcu, Serinus wydobywał w Tunezji średnio 1.070 boe/d – w tym 864 baryłek ropy naftowej oraz 33,984 tys. m sześc. gazu dziennie. Sprzedaż gazu była ograniczona z uwagi na problemy operacyjne po stronie krajowego przedsiębiorstwa gazowniczego STEG.

Porozumienie z Shell

Spółka zależna Serinus – Winstar Tunisia podpisała pięcioletnie porozumienie z Shell na sprzedaż tunezyjskiej ropy. Ustalenia zapewniają Spółce regularne odbiory nagromadzonego surowca po cenach konkurencyjnych wobec tych uzyskiwanych przez Winstar od innych nabywców ropy w Tunezji.

To dla nas bardzo ważne ustalenie, które stabilizuje przepływy gotówkowe i pozwala planować dalsze działania zarówno w Tunezji, jak i w Rumunii – powiedział Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej. Zawarcie porozumienia pozwala nam także na koncentrowanie się na innych aspektach naszej działalności, a decyzja firmy Shell jest ważnym wyznacznikiem i oceną zaufania do naszych działań wydobywczych.

Perspektywy

Firma koncentruje się na utrzymywaniu obecnego poziomu wydobycia w Tunezji, gdzie nowe wiercenia staną się ekonomicznie opłacalne przy cenach ustabilizowanych na poziomie pomiędzy 40 a 50 USD za baryłkę ropy. Także obecna produkcja w Tunezji zapewnia dodatnie przepływy środków pieniężnych nawet przy cenach na poziomie  30 USD za baryłkę. Spółka analizuje szereg możliwości finansowania dalszego zagospodarowania złóż w Rumunii i w Tunezji.

W Rumunii w odwiercie Moftinu-1001, Serinus skoncentruje się na przejściu z fazy rozpoznania do fazy eksperymentalnej produkcji. Zarząd jest w trakcie opracowywania harmonogramu wierceń i rozpoczął opracowywanie wstępnego projektu wymaganych obiektów powierzchniowych.

O Serinus Energy

Serinus Energy jest międzynarodową spółką zajmującą się produkcją i poszukiwaniami ropy naftowej oraz gazu, posiadającą zróżnicowany portfel aktywów, w tym udziały w aktywach produkcyjnych w Tunezji oraz perspektywiczną koncesję poszukiwawczą w Rumunii.
Od maja 2010 roku akcje Serinus Energy (dawniej Kulczyk Oil Ventures) są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od czerwca 2013 roku także na kanadyjskim parkiecie TSX w Toronto. Większościowym akcjonariuszem Spółki jest Kulczyk Investments S.A., posiadająca ok. 50 proc. akcji spółki.

Stwierdzenia dotyczące przyszłości (Forward-looking Statements)

Niniejsza informacja zawiera stwierdzenia dotyczące przyszłych zdarzeń, prezentowane z perspektywy dnia publikacji niniejszej informacji, odnoszące się do przyszłych działań Spółki lub jej spółek zależnych, jak też odnoszących się do określonych odwiertów wykonanych lub które będą wykonywane, lub do badań sejsmicznych, które nie stanowią lub nie mogą stanowić danych historycznych. Mimo, że przedstawiciele Spółki uznają założenia zawarte w stwierdzeniach dotyczących przyszłości za racjonalne, potencjalne wyniki sugerowane w powyższych stwierdzeniach odznaczają się znacznym poziomem ryzyka i niepewności, i nie można stwierdzić, że faktyczne rezultaty okażą się zgodne z powyższymi stwierdzeniami dotyczącymi przyszłości. Do czynników, które mogą uniemożliwić bądź utrudnić ukończenie spodziewanych działań Spółki, zaliczają się: prawdopodobieństwo wystąpienia problemów technicznych i mechanicznych w trakcie realizacji projektów, zmiany cen produktów, nieuzyskanie wymaganych prawem zgód, sytuacja finansowa na rynku lokalnym i międzynarodowym, jak również ryzyka związane z ropą naftową i gazem, ryzyka finansowe, polityczne i gospodarcze występujące na obszarach działania Spółki oraz wszelkie inne ryzyka nieprzewidziane przez Spółkę albo nieujawnione w dokumentach przez nią opublikowanych. Ze względu na fakt, że stwierdzenia dotyczące przyszłości odnoszą się do przyszłych wydarzeń i uwarunkowań, z natury odznaczają się one z ryzykiem i niepewnością, a faktyczne rezultaty mogą się znacznie różnić od informacji zawartych w niniejszych stwierdzeniach dotyczących przyszłości. Spółka nie jest zobowiązana do aktualizacji lub korekty stwierdzeń dotyczących przyszłości zawartych w niniejszej informacji, tak żeby odzwierciedlały one stan po publikacji niniejszej informacji, chyba że jest to wymagane przepisami prawa.

O Serinus Energy

Stwierdzenia dotyczące przyszłości (Forward-looking Statements)