budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Grupa AWBUD – wzrost zysku netto i EBITDA w 2015 roku

18.03.2016 | AWBUD

AWBUD, wyspecjalizowana grupa budowlana notowana na GPW w Warszawie, w 2015 roku znacząco poprawiła swoje wyniki finansowe. Spółka odnotowała poziom zysku netto w wysokości 5,33 mln zł oraz EBITDA w wysokości 7,2 mln zł. Wartość skonsolidowanych przychodów wyniosła 243 mln zł, co oznacza wzrost o 13,6% w porównaniu do 2014 roku. Grupa AWBUD z sukcesem zakończyła reorganizację struktur wewnętrznych oraz istotnie poszerzyła portfel kontraktów. Poprawiające się z kwartału na kwartał wyniki finansowe to także konsekwencja skutecznie realizowanej strategii biznesowej opartej na zdywersyfikowanej działalności budowlanej oraz specjalizacji w obszarach rewitalizacji, budownictwa ekologicznego oraz energetycznego.

Grupa AWBUD w 2015 roku – kluczowe dane finansowe w porównaniu do roku 2014:

• Wzrost zysku netto o 12,57 mln zł (do poziomu 5,33 mln zł)
  • Wzrost poziomu EBITDA o 13,7 mln zł (do poziomu 7,2 mln zł)
  • Wzrost zysku brutto ze sprzedaży o 14,05 mln zł (do poziomu 15,85 mln zł)
  • Wzrost poziomu skonsolidowanych przychodów o 29,12 mln zł (do poziomu 243 mln zł)

Grupa AWBUD w 2015 roku wzmocniła działy odpowiedzialne m.in. za pozyskiwanie kontraktów oraz kontroling finansowy. Przełożyło się to na optymalizację kosztów spółki, a także poszerzenie portfela kontaktów.

Na koniec 2015 roku portfel zamówień (backlog) Grupy AWBUD wynosił 279 mln zł. Znacząco wzrósł także poziom marży brutto ze sprzedaży wypracowany przez spółkę – w 2015 roku wyniosła ona 6,5% (w porównaniu do 0,8% w roku 2014).

Ostatnie dwa lata były okresem dużych zmian w spółce, ale dziś doskonale widać, że zmiany te okazały się słuszne. Osiągnęliśmy wzrost na poziomie większości najistotniejszych danych finansowych – to bardzo dobry sygnał na nadchodzące kwartały 2016 roku i kolejne lata. Poziom marż z tytułu realizowanych przez nas obecnie inwestycji jest dla nas satysfakcjonujący. Z kolei restrykcyjna polityka finansowa daje nam możliwość zaawansowanej kontroli oraz optymalizacji ponoszonych nakładów – mówi Michał Wuczyński, Prezes Zarządu AWBUD S.A.

Grupa AWBUD świadczy usługi przede wszystkim jako generalny wykonawca. Obszar ten stanowi około 63% przychodów firmy. Pozostałe przychody pochodzą z wyspecjalizowanych usług podwykonawczych, głównie żelbetonowych i instalacyjnych, m.in. dla sektora energetycznego. Dzięki dużemu doświadczeniu spółka jest dziś obecna na większości placów budowy w polskiej branży energetycznej – jest odpowiedzialna m.in. za budowę bloków Elektrowni Opole oraz kompleksowe wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej w Elektrowni Kozienice.

W 2016 roku spodziewamy się czerpać korzyści z sukcesem przeprowadzonych zmian –  przede wszystkim chcemy zachować marżowość spółki. Co bardzo ważne, zrealizowaliśmy już niemal wszystkie kontrakty z tzw. starego portfela – zawierane do 2013 roku i pozwalające osiągać zdecydowanie niższą marżę niż obecnie. W najbliższych 2-3 latach planujemy znacząco zwiększyć liczbę zleceń. Prowadzona ścisła polityka finansowa ma docelowo umożliwić nam w przyszłości wykorzystywać produkty bankowe na dobrych warunkach. Z optymizmem patrzę więc na nadchodzące kwartałydodaje Michał Wuczyński.

Do najbardziej znanych realizacji Grupy AWBUD w generalnym wykonawstwie należą: rozbudowa, modernizacja i rewitalizacja Galerii Mokotów w Warszawie, realizacja zespołu hal produkcyjno-magazynowych linii walcowniczych dla CMC Poland w Zawierciu czy budowa biurowca dla Asseco Poland w Warszawie.

O Grupie Kapitałowej AWBUD

AWBUD to wyspecjalizowana w kompleksowej obsłudze inwestycji grupa budowlana, prowadząca działalność w 6 obszarach:

• budownictwa komercyjnego i ogólnego (biurowce, obiekty użyteczności publicznej, budownictwo mieszkaniowe),
  • realizacji obiektów przemysłowych (obiekty produkcyjne i magazynowe),
  • rewitalizacji obiektów (galerii handlowych, budynków biurowych i użyteczności publicznej, dworców kolejowych),
  • realizacji w obszarach ekologii i energetyki (oczyszczalnie i podczyszczalnie ścieków, kompostownie, systemy kanalizacyjnej, elektrociepłownie, biogazownie),
  • prac instalacyjnych (dostawa, montaż, uruchomienie oraz serwis instalacji sanitarnych i technologicznych),
  • prac żelbetowych.

Zespół łącznie pół tysiąca wysoko wykwalifikowanych pracowników,  w tym ponad 100 inżynierów różnych specjalizacji, łączy doświadczenie i kompetencje wynikające z ponad 25 lat działalności AWBUD na polskim rynku i realizacji ponad 400 inwestycji. Pracownicy Grupy AWBUD zdobywali doświadczenia w największych międzynarodowych oraz polskich firmach budowlanych.

Grupa realizuje prace przede wszystkim w formule generalnego wykonawstwa. Kontrakty są pozyskiwane przez biura regionalne, znajdujące się w Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu, a także siedzibie w Zawierciu w woj. śląskim. Najczęściej są to inwestycje o wartości od 10 do 100 mln zł.

W strukturach Grupy AWBUD funkcjonuje własne biuro projektowe. Własne siły wykonawcze zapewniają wsparcie w realizacji kontraktów, w szczególności w obszarze prac żelbetowych i sanitarnych.

Do najbardziej znanych realizacji Grupy w generalnym wykonawstwie należą rozbudowa i modernizacja Galerii Mokotów w Warszawie, realizacja zespołu hal produkcyjno-magazynowych linii walcowniczych dla CMC Poland w Zawierciu, budowa biurowca dla Asseco Poland w Warszawie oraz serii obiektów magazynowych dla Konsorcjum Stali w Zawierciu. W portfolio Grupa ma także realizacje inwestycji dla takich marek jak Black Red White, Bridgestone, Coca-Cola, Develey, Hasco-Lek, KGHM, LW Bogdanka, Michelin, Parkridge, PepsiCo, PKN Orlen, Procter&Gamble, Promo, Smurfit Kappa, Unibail-Rodamco, Schindler, Unilever, Zentis, a także wielu innych, renomowanych inwestorów.

Grupa jest kontrolowana przez rodzinny kapitał (ponad 60% akcji). Spółką, powstałą w 1989 roku z inicjatywy Andrzeja Wuczyńskiego,  kieruje obecnie Michał Wuczyński.

Spółka-matka w Grupie AWBUD - AWBUD S.A. - jest notowana na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (ticker: AWB, sektor: budownictwo).

O Grupie Kapitałowej AWBUD

• realizacji obiektów przemysłowych (obiekty produkcyjne i magazynowe),