zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Warzywa korzeniowe – w barwach jesieni, z korzyścią dla smaku

26.11.2015 | Knorr

Znajdujemy je w niewielkich przydomowych ogródkach. Marchew, burak ćwikłowy, pietruszka - są łatwe w uprawie i potrafią znakomicie wzbogacić smak potraw w jesiennym jadłospisie.

Pierwsze przymrozki to sygnał, że powinniśmy zbierać późne warzywa korzeniowe. Skoro radzą sobie z niższymi temperaturami, to i w lepszych warunkach, w naszych piwnicach, przetrwają nawet całą zimę, ciesząc podniebienie wyjątkowym smakiem w dowolnym momencie. Pomysłów na wykorzystanie popularnych warzyw jest mnóstwo. Sprawdzą się jako dodatki do dań głównych albo same staną się najważniejszymi bohaterami pysznych potraw.

"Jesień to szczególny okres, kiedy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na ciężką próbę. Najlepszym sposobem na jego wzmocnienie jest spożywanie witamin, a ich najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Jesienią mamy jeszcze do dyspozycji wiele dobrze nam znanych warzyw, z których możemy przygotować pyszne i, co ważne, wpływające korzystnie na nasze zdrowie posiłki", radzi żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Jesienne surówki

Któż nie zna surówki marchewkowo-jabłkowej? Klasyka, która często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Może warto byłoby trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować ją przygotować w nowym wydaniu? Oto marchewka w indyjskim wydaniu - warto spróbować!

Surówka z marchewki po indyjsku

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- marchewka - 4 sztuki

- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie

- papryczka chilli - 1 sztuka

- migdały w płatkach - 2 łyżki

- sok pomarańczowy - 0,5 szklanki

- cukier - 1 łyżeczka

- cynamon - 1 szczypta

- kardamon - 1 szczypta

- kolendra - pół pęczka

- cytryna - 1 sztuka

- imbir małe kłącze - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1.  Marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach, połącz ze startym imbirem oraz drobno posiekaną papryczką chili.  
  2. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem, kardamonem i cynamonem. Dodaj sos sałatkowy Knorr, dzięki któremu dressing będzie aromatyczny, ziołowy.
  3. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni upraż migdały. Będą gotowe po około 10 minutach.  
  4. Warzywa polej przygotowanym sosem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka zmacerowała się, a smaki połączyły.
  5. Przed podaniem posyp ją posiekaną kolendrą oraz uprażonymi migdałami.

A seler? Poszatkujmy go razem z jabłkiem, dodajmy płatki migdałów i Sos sałatkowy francuski, żeby uzyskać szlachetny smak prostej potrawy - pyszny dodatek do drugiego dania gotowy!

Puszysta surówka z selera

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- seler korzeniowy - 500 g

- jabłka - 2 sztuki

- Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie

- płatki migdałów - 2 łyżki

- majonez - 1 łyżka

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodaj do niego oliwę z oliwek wymieszaną z sosem sałatkowym Knorr, dzięki czemu stworzysz aromatyczny dressing.
  3. Połącz z obranymi i startymi na grubej tarce jabłkami.
  4. Dopraw całość z majonezem. Przed podaniem posyp sałatkę płatkami migdałów.

Warzywa na ciepło

Kiedy robi się zimniej, chętniej sięgamy po rozgrzewające nas potrawy. Warzywa przygotowane na ciepło mogą posłużyć jako dodatek do głównego dania lub samemu stać się głównym elementem posiłku.Marchewka z groszkiem to niezwykle dobrana para. Jeszcze korzystniejsze więzi między nimi zapewni Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr, który podkreśli smak tych składników. Dodajmy jeszcze odrobinę imbiru, a potrawa idealnie nas rozgrzeje:

Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- mrożona marchewka z groszkiem - 450 g

- Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr - 1 opakowanie

- masło lub margaryna - 2 łyżki

- świeży imbir - mały kawałek

- pomarańcza - 1 sztuka

- miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj mrożoną marchewkę z groszkiem, a następnie odcedź. Zachowaj pięć łyżek wody z gotowania.
  2. Posiekaj imbir i podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu wraz z warzywami.
  3. Dodaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z pomarańczy.
  4. Podlej wodą, która pozostała z gotowania, dodaj sos Knorr, by danie było wyraziste w smaku, i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw łyżką miodu i trzymaj na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Serwuj od razu po przygotowaniu, na przykład jako dodatek do dań z mięs lub ryb.

Rozgrzewające zupy

W zimne dni chętniej sięgamy po gorące zupy i kremy. Pomidorową próbował każdy, ale zupę marchewkową? Sprawdźmy, w którym wydaniu przypadnie nam do gustu: słodkim czy pikantnym, z dodatkiem chorizo? Oto przepis polecany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:

Kremowa zupa marchewkowa

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- młoda marchewka - 0,5 kg

- Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr - 1 opakowanie

- woda lub bulion - 0,5 l

- sok pomarańczowy - 0,5 sztuki

- miód - 2 łyżki

- naturalne wafle niesłodzone - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marchewkę w drobną kostkę lub plastry. Zalej wrzącą wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości.
  2. Dodaj sok pomarańczowy, dwie łyżki miodu oraz sos do warzyw na ciepło Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona i zyska wyrazisty smak
  3. Całość ponownie zagotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki. Serwuj z chrupiącymi waflami.

Buraki, ziemniaki i jabłka. Trudno o bardziej jesienny zestaw. Całą trójkę możemy mieć z późnojesiennych zbiorów i połączyć w pysznym rozgrzewającym kremie buraczanym:

Buraczany krem z jabłkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- kwaśne jabłka - 2 sztuki

- ziemniaki - 2 sztuki

- cebula - 1 sztuka

- masło lub margaryna - 2 łyżki

- woda - 800 ml

- śmietana 18% - 200 ml

- szczypiorek - 1 pęczek

- Barszcz czerwony ekspresowy Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Do podsmażonych jabłek i cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Dolej do nich zimną wodę i gotuj pod przykryciem, aż staną się miękkie, żeby móc je łatwo zetrzeć lub zmiksować.
  3. Do garnka należy dodać Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, który zapewni zupie głęboki smak. Danie należy serwować z łyżką śmietany i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie