nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Doradztwo inwestycyjne dla klientów Domu Maklerskiego mBanku

26.10.2015 | mDom Maklerski

Od września klienci Domu Maklerskiego mBanku mogą bezpłatnie korzystać z usługi doradztwa inwestycyjnego. Usługa jest oferowana we  współpracy ze spółką z grupy mBanku - mWealth Management.

- Nie pobieramy  żadnych opłat abonamentowych ani też prowizji za sukces. Klient będzie zawierał transakcje na warunkach na jakich realizował swoje zlecenia dotychczas. Spodziewamy się, że usługa doradztwa pomoże naszym klientom w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, ułatwiając realizację celów i dostosowywanie struktury oszczędności do ich profili inwestycyjnych  - mówi Jarosław Kowalczuk, prezes zarządu DM mBanku.

Sugestie dotyczące portfela modelowego będą przekazywane nie rzadziej niż co miesiąc. Od inwestora będzie zależało który portfel modelowy wybierze jako wzorcowy i na ile w praktyce dostosuje swój portfel własny. Początkowo będą dostępne dwa portfele – uniwersalny i dywidendowy a każdy będzie liczył 20-35 spółek.

- Chcemy aby portfele rekomendowane naszym klientom nie były teoretyczne lecz  transakcyjne. Oznacza to że poszczególne składniki portfela modelowego dobierane będą także z uwzględnieniem aspektów płynnościowych. Postrzegamy to jako niezwykle istotny aspekt, który wyróżniać będzie nasze portfele od innych podobnych produktów oferowanych na rynku. – dodaje prezes Kowalczuk.

- Naszą intencją związaną z uruchomieniem nowej usługi jest zagospodarowanie tej części aktywów klientów domu maklerskiego, która dedykowana jest polskiemu rynkowi akcji – zaznacza Maksymilian Łochowski, dyrektor departamentu zarządzania majątkiem mWealth Management.

W celu dywersyfikacji ryzyka część aktywów inwestowanych na rynku akcji docelowo warto ulokować także w funduszach działających na rynkach zagranicznych (także z uwzględnieniem funduszy typu ETF) lub akcjach konkretnych spółek zagranicznych.

Wierzymy, że w tym ostatnim przypadku pomocnym narzędziem z perspektywy inwestora będą planowane modelowe portfele akcji spółek notowanych na parkietach Europy Zachodniej.

- Rynki zagraniczne powinny być naturalnym uzupełnieniem portfela akcyjnego opartego na polskiej giełdzie – podkreśla Maksymilian Łochowski.

Wstępem do usługi będzie ankieta na podstawie której oceniany będzie profil inwestycyjny klienta, w tym dopuszczalny, akceptowany przez kienta poziom ryzyka. W zależności od jej wyniku klientom będzie sugerowana strategia agresywna lub zrównoważona. W przypadku pierwszej z nich zalecany udział akcji i funduszy akcji w całym portfelu inwestycyjnym klienta będzie wynosił 75 proc., dla drugiej – 45 proc.

Bezpłatna usługa doradztwa  inwestycyjnego może być  aktywowana w ramach istniejącego rachunku inwestycyjnego w DM mBanku lub po założeniu nowego.

Zapraszamy na spotkanie na GPW, 19.11.15, w czasie którego DM szerzej opowie o swojej usłudze doradztwa.  Zgłoszenia na stronie www.mdm.pl.