ekonomia/biznes/finanse

Wyniki emisji akcji serii B

27.02.2015 | 2C Partners

W dniach od 10 do 24 lutego br. trwała publiczna oferta akcji 2C Partners, jedynej spółki specjalizującej się w restrukturyzacji i rewitalizacji kamienic notowanej na warszawskiej giełdzie. Spółka oferowała 1,3 mln akcji po cenie 2,20 zł każda. W okresie trwania subskrypcji inwestorzy złożyli zapisy na 58.908 sztuk akcji na łączną kwotę 129.597,6 zł.

2C Partners S.A. przeprowadziła emisję akcji w celu pozyskania środków na realizowane oraz planowane inwestycje: zakup kamienicy przy ulicy Mińskiej 14 (ok. 1,7 mln zł), dokończenie inwestycji przy ul. Grochowskiej 282 (ok. 0,3 mln zł) w Warszawie oraz na kapitał obrotowy (ok. 0,66 mln zł). Oferującym był dom maklerski Ventus Asset Management S.A., a zapisy można było składać także w Domu Maklerskim Banku Ochrony Środowiska SA.

W latach 2011-2014 przeprowadziliśmy 8 emisji obligacji, z których pozyskaliśmy łącznie około 20 mln zł, w tej emisji akcji udało nam się zebrać kwotę zdecydowanie niższą niż planowaliśmy -– mówi Łukasz Tylec, Prezes Zarządu 2C Partners S.A. – Taki wynik oznacza dla nas cenną lekcję rynku kapitałowego, która myślę, że zaprocentuje w przyszłości. Jestem przekonany, że wyniki, które spółka pokaże w tym roku udowodnią, że inwestycja w nasze akcje była dobrą decyzją – dodaje.

W 2014 r. 2C Partners wypracowała rekordowe wyniki finansowe. Przychody ze sprzedaży netto wyniosły ponad 9,3 mln zł, a zysk netto osiągnął poziom ponad 4,9 mln zł, co oznacza odpowiednio wzrosty aż o ok. 133% i 1070% w porównaniu do 2013 r.

- Bardzo dobre wyniki osiągnięte w 2014 r. pokazują, że skutecznie realizujemy naszą strategię. Doskonale znamy się na rewitalizacji kamienic i dzięki temu w każdym z realizowanych projektów utrzymujemy marże na poziomie ok. 30%. Oferujemy mieszkania w cenach doskonale dostosowanych do rynku, odpowiadające na potrzeby nabywców, poszukujących przede wszystkim niedrogich mieszkań 2-pokojowych – mówi Łukasz Tylec.

2C Partners stale poszerza portfel swoich inwestycji. W lutym br., w drodze licytacji publicznej za cenę 1,42 mln zł, uzyskała prawo do użytkowania wieczystego nieruchomości przy ul. Czapelskiej 24A w Warszawie. Obecnie spółka oczekuje na uprawomocnienie się postanowienia sądu w tej sprawie. – Kamienica ta ma duży potencjał projektowy, dlatego chcielibyśmy połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do rewitalizacji przestrzeni miejskiej. Planujemy zrewitalizować łączną powierzchnię ponad 600 mkw – dodaje Łukasz Tylec.

Aktualnie spółka realizuje 8 projektów. Doświadczenie 2C Partners to łącznie 18 projektów obejmujących ponad 12 400 mkw w niemal 250 lokalach. Choć spółka działa na rynku wtórnym, to sprzedaje mieszkania w standardzie deweloperskim. Ponad 80% oferowanych mieszkań to lokale o powierzchni od 30 do 50 mkw. Ich cena jest niższa od średniej ceny transakcyjnej na rynku. Spółka charakteryzuje się krótkim cyklem inwestycyjnym, który skutkuje szybkim obrotem gotówki.

2C Partners S.A. to spółka specjalizująca się w rewitalizacji i restrukturyzacji nieruchomości mieszkalnych, przede wszystkim kamienic. Prowadzi działalność na terenie całej Polski, koncentrując się na rynku warszawskim. Przedmiotem jej zainteresowania jest głównie segment szybko rotujących mieszkań tanich. Spółka sprzedaje mieszkania na rynku wtórnym w wysokim standardzie deweloperskim tworząc alternatywę dla nowobudowanych osiedli mieszkaniowych. Spółka prowadzi działalność od 2006 r. Od kwietnia 2013 r. jej obligacje są notowane na rynku Catalyst, a od maja 2014 r. akcje na rynku NewConnect.