praca transport

Światowy Dzień Pilotów – linie Emirates wprowadzają zmiany w rekrutacjach

30.04.2024 | Emirates

Warszawa, 30 kwietnia 2024 – Piloci odgrywają kluczową rolę w łączeniu różnych części świata. 26 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pilotów – z tej okazji linie Emirates uczciły swoich pracowników, ogłaszając istotne i obiecujące zmiany w rekrutacjach, w tym wyższe pensje, nowe funkcje i zmiany w wymaganiach kwalifikacyjnych.

First Officers – non-type rated

Linie Emirates zapraszają do współpracy tzw. pierwszych oficerów non-type rated, czyli takich, którzy posiadają uprawnienia wyłącznie na samolotach turbośmigłowych lub odrzutowych. Tacy piloci będą mieli możliwość przejścia pełnego przeszkolenia, aby móc latać całą szerokokadłubową flotą 144 samolotów Boeing w ramach siatki połączeń obejmującej ponad 140 destynacji. Pierwsi oficerowie będą mogli sterować również 205 nowymi Boeingami 777-X, gdy samoloty te wejdą do floty w 2025 roku.

Program Accelerated Command dla Boeingów 777

Linie Emirates rozszerzyły program Accelerated Command Programme (ACP), który do tej pory był zarezerwowany dla popularnych A380, o flotę Boeingów 777. To okazja dla wykwalifikowanych kapitanów latających samolotami wąskokadłubowymi, aby awansować na samoloty szerokokadłubowe.

Direct Entry Captain - flota A350

Linie lotnicze Emirates prowadzą obecnie nabór pilotów w ramach programu Direct Entry Captain (DEC), którzy mają objąć dowództwo nad wyczekiwaną flotą A350 składającą się z 65 samolotów. W ramach dodatkowej zachęty linie Emirates podniosły również wynagrodzenie podstawowe dla nowo zatrudnionych kapitanów latających zarówno A350, jak i A380. Dostawy samolotów A350 rozpoczną się w połowie roku i będą obsługiwać zarówno nowe, jak i już istniejące połączenia. Emirates wciąż prowadzą rekrutację DEC do swojej floty A380.

First Officers

Linie Emirates oferują jeszcze lepsze warunki wynagrodzenia dla First Officerów z doświadczeniem ponad 4000 godzin lotu na nowoczesnych samolotach Airbus typu fly-by-wire lub Boeing.

Zainteresowani piloci, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o dostępnych stanowiskach, mogą uzyskać więcej informacji na temat wymagań rekrutacyjnych tutaj.

Obecnie Emirates zatrudniają ponad 4 400 pilotów. W 2023 r. przewoźnik zrekrutował ponad 420 pilotów w ramach programów Direct Entry Captains, Accelerated Command i First Officers.

Życie w Emirates

Piloci Emirates przechodzą programy szkoleniowe oparte na wiedzy i doświadczeniu, które prowadzone są przez wysoko wykwalifikowanych instruktorów w specjalnie zaprojektowanych obiektach. W nowoczesnym ośrodku szkoleniowym znajduje się 10 w pełni wyposażonych symulatorów lotu dla samolotów Boeing 777 i Airbus 380.

W ubiegłym roku przewoźnik ogłosił inwestycję w kwocie 135 mln dolarów w celu budowy zaawansowanego obiektu szkoleniowego, który pomieści sześć pełnowymiarowych symulatorów lotu (FFS) dla samolotów A350 i 777X.

Nowy obiekt o powierzchni 5882 metrów kwadratowych ma zostać otwarty jeszcze w tym roku.

Rekrutacja

Emirates kontynuują dynamiczny rozwój i przygotowują się do odbioru 65 samolotów A350 w połowie tego roku oraz 205 777-9 i 777-8 w 2025 r. Linie skupiają się więc na szybszej rekrutacji pilotów. W 2024 r. zespół rekrutacyjny Emirates zorganizuje spotkania w ponad 26 miastach w ponad 18 krajach.

Zmiany w kryteriach kwalifikacyjnych i wynagrodzeniach to krok w kierunku pozyskiwania najlepszych talentów na całym świecie i zapewnienia doskonałej obsługi klienta podczas każdej podróży.

Zainteresowani piloci mogą znaleźć więcej informacji o dostępnych ofertach i zapisać się na spotkanie rekrutacyjne pod tym linkiem.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Linie lotnicze Emirates, obsługujące pasażerów międzynarodowych, rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.

Ze swojego globalnego węzła w Dubaju linie Emirates obsługują pasażerów na sześciu kontynentach, świadcząc wysokiej jakości usługi transportu lotniczego, które wspomagają rozwój turystyki i wymiany handlowej. Linia zdobyła uznanie pasażerów za wiodące w branży usługi na ziemi i w powietrzu, świadczone przez pełnych pasji pracowników reprezentujących ponad 160 narodowości.

Linie Emirates dysponują największą na świecie flotą szerokokadłubowych samolotów Boeing 777 i Airbus A380, oferując przestronne kabiny i wyjątkowe usługi na pokładzie, takie jak podniebny salonik pokładowy i prysznic Shower Spa na pokładach samolotów A380 oraz system rozrywki pokładowej ice dostępny na wszystkich fotelach, który 17 lat z rzędu zajmuje czołowe miejsca w rankingu "best in sky". Emirates angażują się w działalność proekologiczną i skupiają się na trzech obszarach: ograniczeniu emisji, odpowiedzialnej konsumpcji oraz ochronie dzikiej przyrody i siedlisk.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.