środowisko naturalne/ekologia

Młode sokoły już w obrączkach – zagrożone wyginięciem ptaki znalazły dom w Hucie Miedzi Głogów

26.05.2023 | KGHM Polska Miedź
W Hucie Miedzi Głogów udało się dziś zaobrączkować trzy małe sokolątka, które wykluły się w kwietniu tego roku w gnieździe umiejscowionym na jednym z kominów tego oddziału KGHM. Pracownicy huty opiekują się sokołami wędrownymi już od 2009 roku. Wybudowali platformę, doglądają zwierząt, obrączkują. Wszystko zgodnie z hasłem miedziowej spółki: „KGHM dla sokołów”.

Platforma lęgowa dla sokołów znajduje się na kominie „Koniczynka” w Hucie Miedzi Głogów II. Dzisiejszą akcję obrączkowania przeprowadzili specjaliści ze Stowarzyszenia na Rzecz Dzikich Zwierząt przy wsparciu wolontariuszy KGHM i pracowników huty. Pisklęta otrzymały specjalną żółtą obrączkę (ornitologiczną), przeznaczoną dla sokołów gniazdujących na terenach miejskich - urbanistycznych.

W tym roku platformę lęgową zajmowała para sokołów: Szira (samica) i Bohun, która doczekała się trzech pisklaków.

Od czasu zamontowania platformy lęgowej, zamontowanej na kominie przez pracowników huty, zaobrączkowanych zostało już 45 piskląt. To imponujący wynik, zwłaszcza, że obecnie w Polsce żyje tylko 100 par sokoła wędrownego. Z pewnością część z wyklutych w Hucie Miedzi Głogów ptaków zasiliła już znacząco populację krajową tego skrajnie rzadkiego wspaniałego ptaka drapieżnego. Dzięki monitoringowi ptaków wiadomo, że sokół z Głogowa o imieniu Giga wybrała życie w stolicy - gniazduje na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

W 2008 roku w Hucie Miedzi Głogów stwierdzono nieudaną próbę gniazdowania sokoła wędrownego. Wtedy na jednym z kominów oddziału KGHM zamontowana została platforma lęgowa. Już rok później wykluły się pierwsze trzy sokoły.

Sokoły to jedne z najrzadszych ptaków w Polsce. Dzięki objęciu ich ścisłą ochroną populacja się rozwija. Co roku przybywa kilkanaście par lęgowych. Spółka wspiera reintrodukcję tych zwierząt poprzez m.in. opiekę nad gniazdującymi w hucie sokołami, a także realizację programu „KGHM dla sokołów” w ramach którego jeszcze w tym roku przewidziane są lekcje o tematyce ekologicznej realizowane w szkołach i przedszkolach Zagłębia Miedziowego.

Gniazdo sokołów w Hucie Miedzi Głogów można obserwować na stronie peregrinus.pl.

KGHM Polska Miedź SA

komunikacja@kghm.com