internet sprawy społeczne

Poczta Polska ostrzega przed nową kampanią phishingową

24.11.2022 | Poczta Polska

Pocztowy Zespół powołany do reagowania na zdarzenia naruszające bezpieczeństwo w Internecie – CERT Poczta Polska – po raz kolejny ostrzega przed oszustwami, w których wykorzystywana jest marka narodowego operatora.

Wykryte działania socjotechniczne oszustów ukierunkowane są na wyłudzenie danych osobowych i kart płatniczych. W treści wprowadzających w błąd komunikatów, publikowanych w mediach społecznościowych, pojawia się fałszywa informacja dotycząca rzekomej odsprzedaży nieodebranych przez Klientów paczek Poczty Polskiej. Oszuści zachęcają do skorzystania z oferty i wpłaty niewielkiej kwoty (najczęściej od kilku do 20 zł) poprzez stronę, która wyłudza dane. Nieostrożny internauta może utracić środki zgromadzone na swoim rachunku, przekazując informacje o karcie płatniczej, login czy hasło do bankowości internetowej.

Należy podkreślić, że Poczta Polska nie prowadzi odsprzedaży niedoręczonych przesyłek, nigdy nie prosi także poprzez wiadomości sms lub e-mail o dopłacenie do przesyłki.

Kreatywność oszustów potrafi zaskakiwać, jednak prawie zawsze najlepszym remedium na tego typu akcje phishingowe jest zdrowy rozsądek i ostrożność. Jeżeli widzimy w Internecie krzykliwy szyld, zachęcający do odebrania paczki z atrakcyjną zawartością za symboliczną kwotę, to zadajmy sobie wpierw pytanie, czy w świecie rzeczywistym takie okazje się zdarzają – zaznacza Daniel Witowski, rzecznik prasowy Poczty Polskiej.

W przypadku otrzymania wiadomości email czy sms, zawierających linki wskazujące na oszustwo, szczególnie te łudząco przypominające adres jedynej oficjalnej domeny Poczty Polskiej, prosimy o poinformowanie zespołu cyberbezpieczeństwa Poczty Polskiej pod adresem incydent@poczta-polska.pl.

Aby nie paść ofiarą cyberprzestępców, ochronić swoje dane i majątek stosuj poniższe zasady:

• uważnie czytaj adresy stron przesyłanych zarówno w mailach jak i SMS’em;
  • nie klikaj w odnośniki otrzymane od nieznanych nadawców;
  • nigdy nie odpowiadaj na żądania podania danych personalnych, haseł i/lub loginów do kont;
  • uważaj na błędy w treściach odnośników (np. zamieniona kolejność liter lub podstawienie innych liter, cyfr), jeśli takie znajdziesz, prawdopodobnie jest do oszustwo;
  • niektóre linki dołączone do wiadomości od nieznanych nadawców mogą instalować niechciane złośliwe oprogramowanie;
  • używaj oprogramowania antywirusowego, sprawdzaj jego aktualność i instaluj aktualizacje oraz skanuj regularnie komputer;
  • regularnie zmieniaj hasła i dbaj o ich odpowiednią „siłę” nie używając haseł typu: 12345, QWERTY, imię, data urodzenia, Zima2022.
Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28