energetyka

Ogranicz cenę prądu. TAURON pomaga z formalnościami

Do 30 listopada małe i średnie firmy oraz instytucje wskazane w ustawie mają czas na złożenie oświadczeń dotyczących maksymalnej ceny prądu w ramach Tarczy Solidarnościowej. TAURON ułatwia składanie oświadczeń. Dodatkowo w sobotę firma wyjątkowo otworzy swoje Punkty Obsługi Klienta.

Odbiorcy uprawnieni muszą złożyć oświadczenie do 30 listopada, żeby skorzystać z ograniczenia cen już od 1 grudnia.

TAURON uruchomił specjalną stronę internetową tauron.pl/ceny ze wzorem oświadczenia, instrukcją wypełnienia oświadczenia oraz listą odbiorców uprawnionych do skorzystania z maksymalnej ceny prądu wprowadzonej w ramach Tarczy Solidarnościowej. Żeby skorzystać z tańszej oferty konieczne jest jednak złożenie specjalnego oświadczenia.

- Oświadczenie można najłatwiej przesłać do nas drogą elektroniczną lub listownie. Oświadczenia elektroniczne należy podpisać kwalifikowanym podpisem, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym – certyfikat z e-Dowodu, a następnie wysłać na adres ceny@tauron.pl. Formularz wydrukowany, należy podpisać własnoręcznie i wysłać pocztą tradycyjną na adres: TAURON Obsługa Klienta sp. z o.o. ul. Lwowska 23, 40-389 Katowice. Liczy się dzień nadania listu – tłumaczy Daniel Iwan, rzecznik prasowy spółki TAURON Sprzedaż.

TAURON pomaga w punktach

Dodatkowo w najbliższą sobotę, 26 listopada wszystkie Punkty Obsługi Klienta TAURON będą otwarte od godz. 7 do godz. 15. Punkty działające w centrach handlowych będą czynne od godz. 9 do godz. 15. Tego dnia w POK realizowane będą tylko zadania związane z obsługą oświadczeń.

Klienci mogą uzyskać wsparcie również na infolinii Grupy TAURON – 32 606 0 606. Konsultanci będą odbierali telefony dodatkowo w sobotę od godziny 8 do 16, a w poniedziałek, wtorek, środę od 7.00 do 21.00.

Kto musi złożyć oświadczenie?

- Dokumenty powinny złożyć małe i średnie firmy, jednostki samorządu terytorialnego, a także podmioty wrażliwe wskazane w ustawie. Warto podkreślić, że gospodarstwa domowe są objęte automatycznie mechanizmem ograniczenia cen i nie dotyczy ich termin 30 listopada  – tłumaczy rzecznik prasowy spółki TAURON Sprzedaż.

Małe i średnie przedsiębiorstwa, jednostki samorządu terytorialnego i inne podmioty wrażliwe określone w ustawie muszą złożyć oświadczenia do 30 listopada br. W rozliczeniach z odbiorcami użyteczności publicznej i firmami będzie stosowana cena maksymalna na poziomie 785 zł za MWh w odniesieniu do zużycia od 1 grudnia 2022 do 31 grudnia 2023 r.

Dzięki Ustawie o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparcia niektórych odbiorców w 2023 roku, która weszła w życie 4 listopada 2022 roku – cena prądu w 2023 roku dla określonych grup odbiorców nie będzie mogła być wyższa niż maksymalna cena prądu wskazana w Ustawie. Ochroni to odbiorców energii przed podwyżkami.

Więcej informacji na stronie: tauron.pl/ceny

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch