technologie ekonomia/biznes/finanse

ING po raz kolejny wyróżniony za rozwój digitalizacji

26.11.2021 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

ING został potrójnie wyróżniony w Rankingu Best Digital Solutions for SMEs in the CEE region 2021. Kapituła konkursu  nagrodziła rozwiązania bankowości mobilnej oraz cyfrowe rozwiązania w zakresie finansowania dla małych i średnich firm, a także rozwiązania digital faktoringu.

Ranking Best Digital Solutions for SMEs in the CEE region 2021 został przeprowadzony przez SME Banking Club wśród banków obsługujących małe i średnie firmy w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. ING Bank Śląski otrzymał pierwsze miejsce w kategorii „Best Digital SME Lending Solution CEE Region 2021” zarówno małych, jak i średnich firm oraz „Best Mobile Banking for SMEs CEE Region 2021” dla systemu bankowości mobilnej dla przedsiębiorców Moje ING, a także „The Best Digital Factoring solution for SMEs CEE Region 2021” za najlepsze rozwiązania faktoringowe.

The Best Digital Lending solution for SMEs CEE Region 2021 – za nowoczesne rozwiązania lendingowe dla małych i średnich firm

Zdalny proces kredytowy dla firm umożliwia otrzymanie finansowania bez wychodzenia z biura czy domu. W systemie ING Business oraz MojeING klienci mogą otrzymać propozycję finansowania w postaci wyliczonego dla swojej firmy limitu. Skorzystanie z takiej propozycji przez klienta to zaledwie kilka kliknięć: określenie kwoty, okresu kredytowania i podpisanie w systemie umowy kredytowej. Środki bank przeleje automatycznie na rachunek bieżący firmy.  W przypadku braku propozycji w systemie lub jeśli zaproponowana kwota, jest dla klienta niewystarczająca, klient może złożyć standardowy wniosek. Nasze najnowsze rozwiązanie, dostępne aktualnie dla średnich firm, to decyzja on-line wydawana już w trakcie wypełniania takiego wniosku. Klient wnioskujący o finansowanie do 400 tys. zł może otrzymać decyzję online, która zawiera również warunki cenowe kredytu. Rozwiązanie to dostępne jest zarówno dla klientów ING posiadających system ING Business, jak i dla firm nie związanych jeszcze z bankiem – wnioskujących za pośrednictwem strony www.ing.pl. Po udzieleniu finansowania małej i średniej firmie wszystkie istotne informacje są dostępne w systemach bankowości internetowej i mobilnej ING Business oraz Moje ING.

Wyróżnienie dla ING Banku Śląskiego w kategorii cyfrowych rozwiązań kredytowych dla małych i  średnich firm jest potwierdzeniem naszej długoletniej strategii. Jednym z jej elementów jest zapewnienie klientom dostępu do szybkich i intuicyjnych rozwiązań on-line – podkreśla Michał Tusznio, Dyrektor Banku – Finansowanie.

The Best Mobile Banking for SMEs CEE Region 2021 za rozwiązanie Moje ING

System bankowości internetowej i mobilnej Moje ING to holistyczne rozwiązanie bankowości online dla klientów indywidualnych i przedsiębiorców. Zaletą systemu jest podział kontekstów na bankowość osobistą i bankowość firmową w jednej aplikacji. System umożliwia w pełni zdalne korzystanie z produktów bankowych.

Bardzo cieszy nas uznanie kapituły, które potwierdza, że rozwiązania oferowane w naszej aplikacji realnie ułatwiają zarządzanie finansami oraz wyróżniają nas na tle regionu CEE. Cyfrowość wpisana jest w strategię i kulturę naszej firmy. A klienci doceniają naszą ofertę i chcą prowadzić swój biznes z nami, co dodatkowo zachęca nas do kontynuowania tego kierunku rozwoju naszych platform internetowych i mobilnych – dodaje Joanna Więcek-Sitek, Dyrektor Tribe’u Global Business Banking Digital Platform.

The Best Digital Factoring solution for SMEs CEE Region 2021 - za ING Finansowanie Faktur

W wyborze najlepszego digital faktoringu oferowanego na rynku CEE, SME Banking Club kierował się wygodą oraz szerokim zakresem funkcjonalności systemów faktoringowych. W ramach usługi ING Finansowanie Faktur doceniona została między innymi możliwość składania wniosku online z szybką, zautomatyzowaną decyzją oraz integracje z programami do wystawiania faktur.

Jesteśmy dumni, że z faktoringu w ING korzysta coraz więcej Klientów. Tym bardziej nas cieszy wyróżnienie kapituły w kategorii dla najlepszego faktoringu online. Wynika to z faktu coraz większej popularności jaką obecnie cieszy się faktoring, który jeszcze kilka lat temu był dostępny tylko dla dużych firm. Cyfrowe rozwiązania pozwoliły na optymalizację całego procesu, a co za tym idzie, udostępnieniu takiej formy finansowania dla wszystkich przedsiębiorców. Faktoring skierowany do sektora małych i średnich przedsiębiorstw jest o tyle ważny, że wspiera te firmy w relacjach biznesowych z dużymi kontrahentami, którzy narzucają długie terminy płatności – podkreśla Tomasz Mazurkiewicz, prezes ING Commercial Finance.

W kategoriach oceniających bankowość internetową i mobilną badano 90 parametrów w tym podstawowe funkcje systemów, dostęp do kart płatniczych, usług dodatkowych oraz możliwości kontaktu z bankiem. W kategorii Best Digital Lending Solution analizowano możliwość ubiegania się o pożyczkę i jej otrzymania w pełni online dla klientów firm w oparciu o 20 parametrów, między innymi: liczba pól koniecznych do uzupełniania na wniosku o finansowanie, szybkość podjęcia decyzji czy możliwość zawarcia umowy kredytowej elektronicznie oraz późniejszej jej obsługi w sposób zdalny i zdigitalizowany.

Więcej informacji: https://smebanking.club

Starszy Menedżer ds. Komunikacji, ING Bank Śląski S.A