turystyka/wypoczynek

Sopockie Perły 2021 - trwa konkurs o sopocką nagrodę turystyczną. Zgłoszenia do 31 października

Trwa trzecia edycja konkursu Sopockie Perły 2021. Firmy, organizacje, instytucje działające w Sopocie mogą zgłaszać swoją kandydaturę w jednej z pięciu kategorii: Pro Eko, Wydarzenie, Kulinaria, Debiut oraz Pobyt. Na zgłoszenia mają czas do końca października, a łączna pula nagród to 25 000 zł.

Konkurs organizuje Sopocka Organizacja Turystyczna we współpracy z Miastem Sopot. To właśnie działania spójne z wizerunkiem Sopotu mają największe szanse na wygraną. Pod uwagę będzie brane podkreślenie charakteru miasta, jego walorów turystycznych i kulturalnych, a także zgodność projektów z uchwałą krajobrazową oraz strategią marketingową Miasta Sopotu.

Pięć kategorii do wyboru

Organizatorzy Sopockich Pereł przewidzieli aż pięć kategorii, w których można zgłosić projekty. W kategorii “Pro Eko” można przedstawiać działania nastawione na ochronę środowiska. “Wydarzenie” przeznaczone jest dla najlepszych sopockich imprez. Najciekawsze i najbardziej regionalne oferty kulinarne docenione zostaną w kategorii “Kulinaria”, a najbardziej jakościowe i kompleksowe, i przy tym najciekawsze, oferty noclegowe - w kategorii “Pobyt”. Jest też coś dla inicjatyw, które z sukcesem rozpoczęły swoją działalność w Sopocie w roku 2021 - mogą one rywalizować w kategorii “Debiut”.

- Zachęcamy do udziału w konkursie, który jest świętem branży turystycznej w Sopocie - komentuje Anna Golec-Mastroianni, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. - Widzimy, że z roku na rok rośnie zainteresowanie nasza inicjatywą, udało nam się też pozyskać ciekawych patronów medialnych. Konkurs jest szansą dla sopockich organizacji i instytucji, które udział w nim mogą wykorzystać jako dodatkową formę promocji i możliwość wymiany doświadczeń.

Atrakcyjne nagrody

Najlepsze inicjatywy w każdej kategorii otrzymają nagrody w wysokości 5 000 zł z przeznaczeniem na realizację wybranego działania promocyjnego w uzgodnieniu z organizatorem konkursu. Łączna pula nagród to 25 000 zł, a fundatorem jest Miasto Sopot.

Finałem konkursu będzie uroczysta Gala, podczas której nastąpi ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Celem wydarzenia będzie również integracja sopockiej branży turystycznej. Gala odbędzie się 9 grudnia w Sheraton Sopot Hotel.

Zgłoszenia przyjmowane są poprzez formularz online dostępny na stronie visit.sopot.pl/konkurs-sopockie-perly-formularz/ do 31 października.

Patronami medialnymi konkursu są: Dziennik Bałtycki, Prestiż Magazyn Trójmiejski oraz portale iBedeker.pl oraz esopot.pl.

O konkursie Sopockie Perły

Konkurs o Sopocką Nagrodę Turystyczną  „Sopockie Perły” adresowany jest do przedsiębiorców prowadzących działania w Sopocie w szeroko pojętej branży turystycznej. Odbywa się od roku 2019.

Głównym celem inicjatywy jest wyłonienie najciekawszych, nowatorskich i spójnych z wizerunkiem Miasta Sopotu działań z zakresu rozwoju turystyki przeprowadzonych przez instytucje i firmy.

Łączna pula nagród w konkursie wynosi 25 000 PLN w 5 kategoriach: Pro eko, Wydarzenie, Kulinaria, Debiut oraz Pobyt.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Sopocka Organizacja Turystyczna (SOT) we współpracy z Miastem Sopot. SOT zrzesza ponad 100 sopockich firm.

W skład kapituły konkursowej wchodzą: Prezydent Miasta Sopotu, Przewodniczący Komisji Turystyki i Uzdrowiska Rady Miasta Sopotu, Prezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej, Wiceprezes Sopockiej Organizacji Turystycznej oraz eksperci tematyczni w poszczególnych kategoriach konkursowych.

Więcej informacji: strona Konkursu Sopockie Perły

O konkursie Sopockie Perły