wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Innowatory Wprost 2021 rozdane. Nagrodzono innowacyjne firmy, produkty i osobowości.

We wtorek 14 września w warszawskim hotelu Renaissance odbyła się uroczysta gala rozdań nagród Innowatory Wprost 2021.  Nagrodzono firmy, produkty i osobowości dzięki którym Polska, a w szczególności polska gospodarka i nauka stają się bardziej innowacyjne.

Nagrodę w kategorii Osobowość Innowacji przyznano prof. Mariuszowi Kuśmierczykowi, kardiologowi i transplantologowi z Narodowego Instytutu Kardiologii w Warszawie.

Innowatora Wprost w kategorii Nauka wręczono firmie Syntplant za implanty kostne „skrojone na miarę”,  wykonane z materiałów bioresorbowalnych.

W kategorii Farmacja nagrodzono GSK Commercial za lek Dovato i Bristol Myers Squibb za lek  Luspatercept.

W kategorii Energia i Przemysł nagrody odebrały PGE Polska Grupa Energetyczna za system do automatycznej inspekcji łopat turbin wiatrowych i Grupa ENEA za prototypowe magazyny energii pochodzącej z fotowoltaiki.

W kategorii Budownictwo i Infrastruktura Innowatora Wprost otrzymały PKP S.A. za Innowacyjne Dworce Systemowe.

Innowatorami nagrodzono również przedstawicieli samorządów, które w różnych obszarach starają się wdrazać innowacyjne rozwiązania.   Nagrodę w kategorii Innowacyjny Samorząd odebrali Jakub Chełstowski Marszałek Województwa Śląskiego za wdrożenie strategii Zielone Śląskie 2030 oraz Adrian Łuckiewicz Burmistrz Wasilkowa za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań pozytywnie wpływających na kondycję finansową gminy.

W kategorii Usługi dla Biznesu nagrodę odbebrał Igor Łukasik, prezes zarządu IŁ Capital za projekt Pro Planet - kompleks budynków, który w całości będzie energetycznie samowystarczalny.

Innowatory Wprost w kategorii Nowe Technologie przyznano firmie EPSON za opracowanie nowatorskiej technologii druku Heat Free bez użycia ciepła oraz PZU Życie S.A. za zdalną opiekę COVID.

W kategorii Design i Dobra Luksusowe nagrodzono firmę Moskit-Alu za projekt i wprowadzenie do produkcji napędu elektrycznego do łodzi motorowych oraz Luxe Fashion innowacyjną platformę sprzedaży.

W kategorii Ekologia i Środowisko Innowatorem wyróżniono firmę Columbus Elite, lidera branży odnawialnych źródeł energii za realizację konceptu „Zielonej franczyzy”, partnerskiej oferty dedykowanej małym i średnim przedsiębiorcom oraz British American Tobacco za "zieloną" inwestycję w fabryce w Augustowie, ograniczającą emisję dwutlenku węgla i zmniejszającą koszty zakupu gazu LNG.

Innowatora Wprost w kategorii Finanse i Fintech otrzymała firma PZU S.A. za PZU Cyber Raport zwiększający cyberbezpieczeństwo.

Nagrodę Dobre Geny Innowacji odebrała z rąk Arkadiusza Sekścińskiego – Wiceprezesa Zarządu ds. Rozwoju PGNiG firma Reliability Solutions wywodząca się ze świata nauki – krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej za innowacyjną  aplikację, która pozwala przewidywać ryzyko wystąpienia awarii w elektrociepłowniach.

Galę otworzył redaktor naczelny Wprost Robert Feluś, a poprowadzili Agnieszka Borysiuk i Bolesław Breczko.

Partnerami gali byli:  patronami honorowymi Ministerstwo Rozwoju i Technologii  oraz Ministerstwo Edukacji i Nauki, partnerem strategicznym firma ORLEN, partnerami głównymi PGNiG oraz PGE, partnerami firmy KGHM Polska Miedź oraz PWPW, partnerem merytorycznem MBA-SGH oraz PMPG Polskie Media.

Więcej na https://www.wprost.pl/innowacje/10490932/innowatory-wprost-2021-rozdane-kto-otrzymal-nagrody.html

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl