sprawy społeczne

Santander Bank Polska - obsługa bez barier

5 maja obchodzimy Dzień Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. Wg różnych danych w Polsce żyje od 4 do 7 mln osób z niepełnosprawnościami.

Oznacza to, że minimum 8% [1] polskiego społeczeństwa może się zmagać się na co dzień z trudnościami w dostępie do podstawowych usług. Santander Bank Polska od 11 lat realizuje program „Obsługa bez barier”, by zwiększać dostępność usług i produktów finansowych dla klientów z różnymi potrzebami. Wykorzystuje w tym celu zarówno zaawansowane technologie w zdalnym bankowaniu, jak też dba o odpowiednie warunki w tradycyjnych sposobach kontaktu.

Oddziały bez barier

Każdego roku Santander Bank Polska rozszerza sieć placówek bez barier. Na przełomie 2020 i 2021 roku niezależny ekspert przeprowadził proces audytów architektonicznych pod kątem dostępności przestrzennej, przyznając certyfikaty 18 nowym oddziałom bez barier. Obecnie ponad 160 oddziałów ma Certyfikat Dostępności dla klientów z niepełnosprawnościami.[2]

Pilotażowo Santander Bank Polska uruchomił dwa oddziały - w Gorzowie Wielkopolskim oraz Wrocławiu, wyposażone w mapę tyflograficzną – czyli dotykowy plan oddziału z opisem w alfabecie Braille’a oraz ścieżkę dotykową dla osób niewidomych i system nawigacji przestrzennej Totupoint.

Obsługa bez barier

Pracownicy Santander Bank Polska systematycznie przechodzą szkolenia z obsługi klientów ze szczególnymi potrzebami.

Ponadto, aby ułatwić obsługę osób z niepełnosprawnościami w oddziałach Santander Bank Polska wprowadził m.in.

• rozwiązania proceduralne umożliwiające poświadczanie woli klient, który nie może czytać i/ lub pisać;
  • stanowiska, w których osoby z niepełnosprawnościami mogą skorzystać z obsługi poza kolejnością;
  • ramki pomocne w składaniu podpisu przez osoby z niepełnosprawnościami wzroku czy mini lupy pomagające osobom słabowidzącym lub seniorom;
  • w ponad 30 oddziałach przenośne pętle indukcyjne, które wzmacniają dźwięk i eliminują zakłócenia akustyczne osobie niedosłyszącej korzystające z aparatu słuchowego.

Udogodnienia nie tylko w oddziale

W Santander Bank Polska osoby z niepełnosprawnością słuchu mogą zdalnie połączyć się z Doradcą online w Polskim Języku Migowym. Z połączenia można skorzystać w każdym oddziale, na stronie internetowej (zakładka „Pomoc i kontakt”) oraz w bankowości internetowej i aplikacji mobilnej w opcji „Kontakt”. W ten sposób klienci mogą nie tylko obsługiwać dotychczas posiadane produkty, ale też kupować kolejne czy z nich rezygnować. Usługa dostępna jest w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-18:00.

Kolejnym udogodnieniem jest sieć „mówiących” bankomatów przystosowanych do obsługi przez osoby z niepełnosprawnością wzroku. Klienci mogą korzystać z asysty głosowej z wygaszeniem ekranu na czas transakcji dla zwiększenia bezpieczeństwa. Dodatkowo ekran bankomatu można przełączyć w tryb wysokiego kontrastu, a elementy na obudowie są opisane w języku Braille’a.

Obecnie klienci mogą korzystać z ponad 1400 maszyn posiadających udogodnienia, co stanowi blisko 90% całej sieci bankomatów banku.

Bank udostępnia też wzorce umowne, regulaminy w formie tzw. dokumentów dostępnych – repozytorium na https://bank.santander.pl/ms/obb/dostepne-dokumenty.html

Różnosprawni w pracy

Santander Bank Polska jest sygnatariuszem Karty Różnorodności i jako pracodawca zobowiązuje się do realizacji zapisów karty w swoim codziennym działaniu. Projekt Różnosprawni przygotowuje do zwiększania zatrudnienia osób z niepełnosprawnością.

Więcej o „Obsłudze bez barier” i innych udogodnieniach na www.santander.pl/obb. Strona została przygotowana zgodnie ze standardem WCAG 2.0, czyli zbiorem rekomendacji, dzięki którym treści są dostępne dla jak najszerszej grupy użytkowników.

[1] https://www.gov.pl/web/popcwsparcie/ile-jest-osob-z-niepelnosprawnosciami-w-polsce

[2] Stan na 22 kwietnia 2021

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

Słowniczek pojęć i definicji dotyczących usług reprezentatywnych, wynikających z rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 14 lipca 2017 r. w sprawie wykazu usług reprezentatywnych powiązanych z rachunkiem płatniczym, dostępny jest na stronie santander.pl/PAD oraz w placówkach banku.

Z oferty produktów kredytowych mogą skorzystać osoby, które spełnią wymagane przez bank warunki oceny zdolności kredytowej. Materiał nie stanowi oferty w rozumieniu ustawy Kodeks cywilny. Kredytodawcą jest Santander Bank Polska S.A

RRSO wynosi 11,25% dla karty kredytowej Visa Silver Akcja Pajacyk

Szczegóły oferty, informacja o opłatach, prowizjach i oprocentowaniu na santander.pl oraz na infolinii 1 9999 – opłata za połączenie zgodna z taryfą danego operatora

Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) dla kredytu mieszkaniowego, w Santander Bank Polska S.A. (Bank), zabezpieczonego hipoteką wynosi 2,93%, przy następujących założeniach: okres kredytowania 300 miesięcy (jednorazowa wypłata kredytu), całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów) 280 547 zł, całkowita kwota do zapłaty 393 775,37 zł, oprocentowanie zmienne 3,45% w tym: stopa referencyjna WIBOR 3M z dnia 20.11.2021 r.: 0,21% oraz marża 3,24 p.p. (wskazana marża jest podwyższona o 1,00 p.p. do czasu uprawomocnienia się wpisu hipoteki umownej przy założeniu, że nastąpi to w terminie 1 miesiąca od zawarcia umowy kredytu), całkowity koszt kredytu 113 228,37 zł (w tym: prowizja 4 797,35 zł, odsetki 96 720,77 zł, ubezpieczenie nieruchomości Locum Comfort (przy założeniu, że klient skorzysta z oferty przedstawionej w Banku) 10 762,25 zł za cały okres kredytowania - suma ubezpieczenia nieruchomości 478 318 zł, minimalny zakres ubezpieczenia obejmuje ryzyko pożaru i zalania, podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) 19 zł, opłata sądowa za ustanowienie hipoteki 200 zł - przy zabezpieczeniu na jednej nieruchomości, opłata za zlecenie wyceny nieruchomości za pośrednictwem Banku 369 zł), usługi dodatkowe: opłata za prowadzenie konta osobistego/rachunku płatniczego dla Kredytobiorcy: 360,00 zł, 298 miesięcznych rat równych (bez okresu karencji w spłacie) w wysokości 1 273,34 zł, ostatnia rata 1 188,94 zł, (wysokość raty w okresie stosowania podwyższonego oprocentowania 1 420,86 zł). Zmienne oprocentowanie niesie ze sobą ryzyko zmiany wysokości rat przewidzianych do spłaty, a tym samym wysokości kwoty zadłużenia. Kalkulacja została dokonana na dzień 20.01.2021r. na reprezentatywnym przykładzie.

Ochrona ubezpieczeniowa w ramach Umowy ubezpieczenia Locum Comfort oraz Umowy ubezpieczenia Bezpieczna Hipoteka świadczone są przez Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., a w ramach Umowy ubezpieczenia na życie Bezpieczna Hipoteka świadczona przez Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A.. Szczegółowe informacje, w tym Ogólne Warunki Ubezpieczenia Locum Comfort, Ogólne Warunki Ubezpieczenia Bezpieczna Hipoteka i Ogólne Warunki Ubezpieczenia na życie Bezpieczna Hipoteka określające m.in. zakres ubezpieczenia, zasady odstąpienia oraz wypowiedzenia umowy ubezpieczenia, wyłączenia lub ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczycieli, Dokumenty zawierające informacje o produkcie ubezpieczeniowym i Informacje dodatkowe, stanowiące łącznie karty produktu, Regulamin Gwarancji Szybkiej Wypłaty dostępne są w oddziałach Santander Bank Polska S.A. oraz na stronie internetowej santander.aviva.pl. Informacja o wysokości składki ubezpieczeniowej dostępna jest w oddziałach Santander Bank Polska S.A.

Santander Bank Polska S.A. (wpisany do prowadzonego przez Komisję Nadzoru Finansowego rejestru agentów ubezpieczeniowych pod nr 11135943/A) oraz agenci prowadzący Placówki Partnerskie Santander Bank Polska S.A. są agentami ubezpieczeniowymi Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. oraz Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. Stan na 22.01.2021 r.

więcej z kategorii sprawy społeczne

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

RRSO wynosi 11,25% dla karty kredytowej Visa Silver Akcja Pajacyk