nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Klienci Banku BNP Paribas otrzymali dostęp do oferty Arval

02.12.2020 | Bank BNP Paribas

Klienci indywidualni Banku BNP Paribas otrzymali dostęp do oferty wynajmu długoterminowego samochodów. Program „Moje auto” to efekt współpracy z Arval Service Lease Polska, spółką z Grupy BNP Paribas i liderem rynku wynajmu długoterminowego w Polsce. Wcześniej z takiej możliwości mogli w Banku korzystać  głównie przedsiębiorcy.

Dzięki wynajmowi długoterminowemu, klienci indywidualni zyskują wygodne rozwiązanie, zarezerwowane wcześniej dla firm. Zasady programu są proste. W ramach jednej opłaty, oprócz finansowania, dostępny jest cały pakiet usług dodatkowych: ubezpieczenie AC, OC, przeglądy, cykliczne naprawy, assistance czy samochód zastępczy. Wybierając wynajem, klient nie musi się martwić o utratę wartości auta, bo po zakończeniu umowy najmu (po min. 36 miesiącach) oddaje samochód i może przesiąść się do nowego, jeśli zdecyduje się na nową umowę. Nie trzeba również dysponować oszczędnościami, aby zacząć korzystać z auta – nie ma bowiem wymogu wkładu własnego.

- W czasach definiowanych przez sharing economy czy streaming muzyki i filmów, klienci oczekują elastyczności, swobody i personalizacji usług – mówi Tomasz Dymowski, dyrektor Zarządzający Pionu Produktów Detalicznych i Biznesowych w Banku BNP Paribas. – Dzięki  ofercie wynajmu długoterminowego bardzo łatwo i bez konieczności ponoszenia wysokiego, jednorazowego kosztu, klient realizuje potrzebę, która do niedawna wymagała podjęcia trudnej decyzji zakupowej, mocno nadwyrężającej domowy budżet. Długoterminowy wynajem to doskonały wybór w przypadku pierwszego auta dla młodej osoby lub rodziny, a także wymiany auta na większe w przypadku powiększenia się rodziny. Nowy fabrycznie samochód jest bezpieczniejszy i z reguły bezawaryjny. Dzięki wynajmowi unikamy też kłopotu z późniejszą odsprzedażą samochodu i ryzyka znacznej utraty wartości. Duże znaczenie ma również kwestia ekologii. Liczymy, że oferta wynajmu długoterminowego ułatwi Polakom dostęp do nowych, o wiele przyjaźniejszych środowisku aut – dodaje Tomasz Dymowski.

- Przyzwyczajenia konsumentów szybko się zmieniają. Dla wielu z nas, w licznych dziedzinach życia, dużo ważniejsza staje się wygoda użytkowania konkretnych przedmiotów, niż sam fakt ich posiadania. Wspólnie z Bankiem BNP Paribas odpowiadamy na tę potrzebę. Dzięki programowi „Moje auto” klient otrzymuje do dyspozycji nowy samochód i zyskuje pełną mobilność. Jednocześnie nie musi sam zajmować się znalezieniem odpowiedniego ubezpieczenia czy pamiętać o przeglądach, bo tym, zajmuje się Arval. Kierowcy mogą po prostu cieszyć się jazdą - tłumaczy Łukasz Niemczuk, Retail Director, Arval Service Lease Polska.

Dodatkowo, klienci posiadający w Banku BNP Paribas konto osobiste z poleceniem zapłaty, mogą zyskać jeszcze więcej. Miesięczna rata najmu może zostać obniżona o 100 zł przez cały czas trwania umowy. Będąc Klientem banku na trzyletnim kontrakcie można więc oszczędzić aż 3600 zł.

W 2019 roku do Polski sprowadzono ponad 1 mln używanych samochodów, wynika z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego Samar. Średni wiek takiego auta to niemal 12 lat. Do ich zakupu zachęca przede wszystkim cena. Niestety, to właśnie starsze samochody, które nie spełniają tak wyśrubowanych norm jak produkowane współcześnie i niejednokrotnie zużywają więcej paliwa, najbardziej zanieczyszczają środowisko. Aby zaoferować realną alternatywę, cena nowego pojazdu musi być niższa lub rozłożona w czasie. Najem jest rozwiązaniem bardziej ekologicznym, a w ofercie BNP Paribas także atrakcyjnym finansowo.

Koszt wynajęcia nowego samochodu zależy od jego klasy, długości trwania umowy oraz limitu kilometrów. Przykładowo miesięczny koszt wynajmu modelu Hyundai i30 w ofercie na 60 miesięcy z limitem 15000 kilometrów rocznie dla klientów posiadających w Banku BNP Paribas konto osobiste, może wynieść 1039 zł. Bez dodatkowych opłat początkowych, kosztów ubezpieczenia czy serwisu. Dzięki niskiej miesięcznej racie za najem, samochód prosto z salonu będzie dostępny dla bardziej licznej grupy klientów. Maksymalny przebieg może być oczywiście wyższy - wybór odpowiedniej opcji zależy od oczekiwań klienta. Katalogowa cena auta to ponad 85 000 zł.

Program „Moje auto” obejmuje wiele samochodów z różnych segmentów. Osoby zainteresowane ofertą, mogą z niej skorzystać w każdym oddziale Banku, gdzie doradca opowie o szczegółach oraz przedstawi listę dostępnych samochodów, a na spotkanie najlepiej umówić się za pośrednictwem strony www Banku. Proces wnioskowania o produkt jest szybki i prosty, obejmuje wypełnienie formularza, analizę kredytową klienta oraz podpisanie umowy - podobnie jak przy standardowych produktach finansowych. Bank udostępnił też możliwość wyboru auta i procesu wnioskowania drogą elektroniczną. Wszystkie szczegóły oferty dostępne są na specjalnie przygotowanej stronie.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl