nowe produkty/usługi technologie towary konsumpcyjne

Samsung Electronics zaprezentował dysk półprzewodnikowy 870 QVO o pojemności 8TB

Dysk SSD 870 QVO SATA w technologii flash typu QLC (quad-level cell) drugiej generacji oferuje pojemność wynoszącą nawet 8 terabajtów (TB)[1]. To optymalne połączenie prędkości, pojemności i niezawodności dla wszystkich, którzy korzystają z komputerów PC – zarówno dla rozrywki, jak i w celach zawodowych.

SSD 870 QVO to z jednej strony wysoka wydajność znana z dysków półprzewodnikowych, a z drugiej bardzo duża pojemność, która do tej pory była wyróżnikiem dysków HDD. Prezentowane rozwiązanie to druga generacja wprowadzonego w 2018 r. konsumenckiego dysku QLC firmy Samsung, modelu 860 QVO. Nowa wersja oferuje dwukrotnie większą pojemność dochodzą do 8 TB oraz zwiększoną wydajność i wytrzymałość.

870 QVO oferuje najlepsze w swojej klasie prędkości odczytu i zapisu dochodzące odpowiednio do 560 MB/s i 530 MB/s[2], a zastosowana technologia Intelligent TurboWrite pozwala utrzymać szczytową wydajność dzięki wykorzystaniu rozwiązania SLC[3]. W poprównaniu z modelem 860 QVO dysk 870 QVO oferuje ponadto o 13% wyższą losową prędkość odczytu[4], co sprawia, że nowe rozwiązanie doskonale sprawdzi się podczas grania, korzystania z intenetu czy wykonywania wielu zadań równocześnie.

Dodatkowo, dzięki nowym wersjom oprogramowania Data Migration i Magician 6 użytkownicy otrzymają dostęp do wielu poprawionych oraz zupełnie nowych funkcji, które pozwolą im na optymalizację działania, aktualizację i zarządzanie dyskiem. Do najważniejszych warto zaliczyć Diagnostic Scan pozwalający na identyfikację potencjalnych problemów oraz możiwość resetu dysku do ustawień fabrycznych za pomocą kodu (PSID).

Poza większą pojemnością i wydajnością, 870 QVO zapewnia również wytrzymałość dochodzącą aż do 2880 zapisanych terabajtów (TBW) lub 3‑letnią ograniczoną gwarancję[5].

Dysk 870 QVO o pojemności 1TB trafi do polskiej dystrybucji w połowie lipca tego roku. Wersje o pojemnościach 2TB i 4TB będą dostępne na początku sierpnia, a 8TB na przełomie sierpnia i września [6].  Sugerowana przez producenta cena detaliczna za model 1 TB wynosi około 129,99 USD. Więcej informacji uzyskać można na samsung.com/ssd.

Kluczowe specyfikacje:

360 TB (model 1 TB)

Gwarancja

Trzyletnia ograniczona gwarancja

[1] Rzeczywista pojemność może się różnić od tej podanej na etykiecie, ponieważ część pamięci zajmują pliki systemowe i przeznaczone do serwisowania urządzenia.

[2] Wydajność może się różnić w zależności od wersji oprogramowania sprzętowego SSD oraz sprzętu i konfiguracji. Konfiguracja system testowego: Intel® Core i7-7700k CPU@4,20 GHz, DDR4 1200 MHz 32 GB, OS – Windows 10 Pro 64 bit, Chipset – ASUS-PRIME-Z270-A.

[3] Technologia Intelligent TurboWrite dostosowuje wielkość bufora do optymalnych poziomów wewnątrz możliwej do wykorzystania przestrzeni dysku – do 42 GB w przypadku modelu 1 TB oraz do 78 GB w przypadku modeli 2 TB, 4 TB i 8 TB.

[4] Wydajność losowa poprawiona nawet o 13% za sprawą losowego odczytu QD1.

[5] Obowiązuje przez okres 3 lat, chyba że wcześniej osiągnięta zostanie wartość TBW. Więcej informacji na temat gwarancji można znaleźć w załączonym do dysku oświadczeniu gwarancyjnym.

[6] Daty wprowadzenia mogą ulec zmianie.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie