zdrowie praca sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Energa chroni pracowników przed koronawirusem

03.04.2020 | Grupa ENERGA

Trzynaście spółek Grupy Energa od kilku tygodni otrzymuje środki BHP i płyny dezynfekcyjne dla pracowników przebywających w zakładach pracy. Energa Logistyka wysłała już 13 tys. litrów płynów do dezynfekcji oraz ponad 11 tys. maseczek. Kolejne zamówienie 40 tys. masek ochronnych jest już realizowane.

– W Grupie Energa jest wielu pracowników, którzy pozostają na swoich stanowiskach pracy, aby zachować ciągłość działania infrastruktury krytycznej. W trosce o ich bezpieczeństwo, spółka Energa Logistyka zamówiła i przekazała zalecane przez Ministerstwo Zdrowia środki ochrony osobistej przed koronawirusem – mówi Jacek Goliński, prezes Zarządu Energi SA.

Środki BHP i płyny są dostarczane do spółek:

• Energa–Operator
  • Energa-Operator Wykonawstwo Elektroenergetyczne
  • Energa Obrót
  • Energa OZE
  • Elektrownia Ostrołęka
  • Energa Informatyka i Technologie
  • Energa Centrum Usług Wspólnych
  • Energa Oświetlenie
  • Energa Ochrona
  • Energa Invest
  • Energa Kogeneracja
  • Energa Ciepło Ostrołęka
  • Energa Ciepło Kaliskie

Spływają do nas kolejne zapotrzebowania na dostawę rękawiczek, kombinezonów, masek, gogli i płynów do dezynfekcji, które w miarę możliwości będziemy zamawiali. Obecnie realizujemy dostawę 40 tys. maseczek ochronnych dla pracowników Grupy Energa – dodaje Michał Bełbot, prezes Zarządu Energi Logistyki.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Jesteśmy jedną z czterech największych krajowych spółek energetycznych i jedną z trzech największych dostawców energii elektrycznej w Polsce. Nasza podstawowa działalność obejmuje wytwarzaniedystrybucjęobrót energią elektryczną i cieplną oraz obrót gazem.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Całkowita moc elektryczna zainstalowana w elektrowniach Grupy Energa w 2019 roku wynosiła 1,35 GW, z czego 38 proc. (0,5 GW) stanowiły odnawialne źródła energii (OZE).

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl