zdrowie sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Energa wspiera walkę z koronawirusem na Pomorzu

26.03.2020 | Grupa ENERGA

Fundacja Energa przeznaczyła blisko milion złotych na wsparcie szpitala specjalistycznego w Wejherowie. Pieniądze pomogą placówce w zakupie niezbędnej aparatury medycznej dla pacjentów wymagających intensywnej opieki. Energa wspiera też działania infolinii NFZ oraz angażuje się w pomoc potrzebującym uczniom, przekazując im laptopy do nauki.

Zarząd Energi SA podjął decyzję o przekazaniu blisko 1 mln złotych na wsparcie działań w walce z koronawirusem. Pieniądze trafią do Szpitala Specjalistycznego im. F. Ceynowy w Wejherowie. Dzięki nim placówka zakupi niezbędny sprzęt medyczny, m.in. respiratory, kardiomonitory, pompy infuzyjne i objętościowe, przenośne USG czy defibrylator.

–  Jesteśmy poruszeni i niezwykle wdzięczni za okazaną pomoc i zainteresowanie. Pragniemy jednocześnie zapewnić, że zakupiona aparatura medyczna będzie właściwie i w pełni wykorzystana – mówi Andrzej Zieleniewski, wiceprezes Zarządu Szpitali Pomorskich.

Pomoc w sfinansowaniu zakupu sprzętu medycznego posłuży pacjentom dotkniętym COVID-19, których stan będzie wymagał intensywnej opieki medycznej. Darowizna zostanie przekazana za pośrednictwem Fundacji Energa.

–  Jesteśmy i będziemy solidarni z mieszkańcami Pomorza. Nasze wsparcie kierujemy tam, gdzie jest ono teraz najbardziej potrzebne. Wierzymy, że przekazane środki finansowe pomogą służbom medycznym w ratowaniu ludzkiego zdrowia i życia – mówi Adrianna Sikorska, wiceprezes Zarządu Energi SA ds. komunikacji.

Działania na rzecz walki z koronawirusem koordynowane są przez Ministerstwo Aktywów Państwowych.

–  Epidemia koronawirusa pokazuje jak ważne jest, by państwo miało w swoim ręku instrumenty do działania – największe firmy należące do wszystkich Polaków. Energa, podobnie jak inne spółki Skarbu Państwa staje na wysokości zadania. To nie tylko dowód społecznej odpowiedzialności biznesu, ale także tak ważnego obecnie patriotyzmu gospodarczego – komentuje Jacek Sasin, wicepremier, minister aktywów państwowych.

To nie jedyne działanie Grupy Energa prowadzone w tym zakresie. Od ponad tygodnia pracownicy spółek Energa Obrót i Energa Operator wspierają infolinię Narodowego Funduszu Zdrowia. Udzielają tam wszelkich informacji na temat koronawirusa.

Energa przekaże też laptopy potrzebującym uczniom ze Szkoły Podstawowej nr 35 w Gdańsku Oliwie, by zapewnić im stały dostęp do edukacji.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Jesteśmy jedną z czterech największych krajowych spółek energetycznych i jedną z trzech największych dostawców energii elektrycznej w Polsce. Nasza podstawowa działalność obejmuje wytwarzaniedystrybucjęobrót energią elektryczną i cieplną oraz obrót gazem.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Całkowita moc elektryczna zainstalowana w elektrowniach Grupy Energa w 2019 roku wynosiła 1,35 GW, z czego 38 proc. (0,5 GW) stanowiły odnawialne źródła energii (OZE).

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl