styl życia zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka technologie

Telewizja inspiruje i edukuje Polaków

W ciągu ostatnich lat nastąpiła ogromna zmiana w podejściu do telewizji. Telewizor, podłączony do Internetu czy satelity i świetnie współpracujący z innymi urządzeniami to już właściwie standard. Dzięki Smart TV i różnorodności aplikacji telewizja jest dziś nie tylko podstawowym źródłem rozrywki, lecz także nowoczesną platformą edukacji i inspiracji.

• Badanie „Future of TV”[1] wykazało, że telewizja inspiruje i rozszerza horyzonty.
  • Programy telewizyjne wpływają na nasze decyzje kulinarne czy podróżnicze, a także inspirują do pozytywnej zmiany dotychczasowych zachowań i przyzwyczajeń.
  • Aż 90 proc. polskich widzów lubi oglądać programy telewizyjne, dzięki którym uczy się nowych rzeczy.
  • Do rewolucji w odbiorze przyczyniła się łatwa i szybka obsługa telewizorów oraz swobodniejszy dostęp do treści. Aż 2/3 badanych przyznało, że Smart TV zwiększyło przyjemność z oglądania telewizji.

Jak wynika z badania „Future of TV”, w którym w 2019 roku wzięli udział ankietowani z ośmiu europejskich państw: Polski, Hiszpanii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Francji, Szwecji, Holandii i Niemiec, oglądanie telewizji stało się bardziej satysfakcjonującym doświadczeniem, które inspiruje do działania i próbowania nowych rzeczy. Coraz częściej decyzje dotyczące wyboru jedzenia czy destynacji podróżniczych są podejmowane na podstawie obejrzanych programów. Telewizja pozytywnie przyczyniła się do zmian zachowania w obszarze zdrowia czy troski o środowisko – według ok. 30 proc. ankietowanych.

Widzowie otwarci na nowości

Rewolucja spowodowana swobodniejszym i szybszym dostępem do treści, w tym serwisów VOD, nie ominęła także polskich widzów. Wyraźnie przyczyniła się do tego, że w sposób bardziej świadomy i przemyślany wybieramy programy, które nas interesują. Jak wynika z badania „Future of TV”, aż 90 proc. ankietowanych Polaków zgodziło się ze stwierdzeniem, że lubi oglądać programy, które pomagają im uczyć się nowych rzeczy. Najczęściej wskazywali na umiejętności kulinarne – 60 proc. czy na poszerzenie wiedzy na temat zdrowego stylu życia – 50 proc. Badanie wykazało także, że Polacy z programów telewizyjnych czerpią znacznie więcej wiedzy w porównaniu do ankietowanych z zachodnich państw. 39 proc. Niemców i 29 proc. Holendrów wskazało, że programy telewizyjne pomogły im rozwinąć umiejętności kulinarne.

Programy telewizyjne mogą też być impulsem do odkrywania nowych rzeczy – aż 54 proc. polskich ankietowanych zadeklarowało, że telewizja zainspirowała ich do wypróbowania nowych przepisów czy potraw pochodzących z innych kultur, a dla 37 proc. programy telewizyjne stały się inspiracją do wyboru podróżniczej destynacji – takiej, której wcześniej nie brali pod uwagę. Programy telewizyjne stały się także dużym przyczynkiem do zmiany postaw żywieniowych. Aż 47 proc. Polaków – najwięcej spośród wszystkich narodowości biorących udział w badaniu – przyznało, że dzięki programom zmieniło swoją dietę, a 38 proc. – podejście do zdrowia i aktywności fizycznej. Dla porównania – programy telewizyjne przyczyniły się do zmiany diety tylko 16 proc. Holendrów oraz 25 proc. Brytyjczyków i Francuzów.

Dekada zmian na rynku telewizyjnym

Wyniki badania nie są zaskoczeniem, jeśli weźmiemy pod uwagę, jaką rewolucję przeszły telewizory i telewizja w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Oferta telewizji satelitarnej i kablowej jest znacznie bardziej zróżnicowana. Do wyboru mamy coraz więcej kanałów tematycznych i zagranicznych, które przyczyniły się do tego, że oglądamy więcej wartościowych programów. Aż 56 proc. ankietowanych zgodziło się z faktem, że w ciągu ostatniej dekady poprawiła się jakość filmów dokumentalnych, a 49 proc. – seriali telewizyjnych.

Motorem pozytywnych zmian bez wątpienia był też przełom na rynku telewizorów. Coraz większe ekrany i niesamowita jakość obrazu telewizorów QLED, popularyzacja Smart TV i platform VOD oraz podłączenie telewizora do Internetu, otworzyło przed widzami wiele nowych możliwości w zakresie dostępu do treści i sposobu korzystania z contentu.

Jakość obrazu to kolejny ważny element. W ostatnich latach przeszliśmy od Full HD, przez 4K aż do 8K. Dziś, telewizory, takie jak Samsung QLED, dają nam realistyczne wrażenia, dzięki którym przyjemność z oglądania jest jeszcze większa. Na przykład technologia kropek kwantowych odpowiada za odwzorowanie ponad miliard odcieni barw ze 100-procentowym Natężeniem Kolorów, zachwycając soczystymi, nasyconymi kolorami. Widzowie mogą też poprawić słabszą jakość filmu czy programu. Z pomocą przychodzi funkcja Inteligentnego Skalowania do 8K lub 4K, która powoduje, że jakość obrazu jest automatycznie korygowana przez algorytmy uczenia maszynowego.[2] Pyszne potrawy przygotowywane w programach kulinarnych czy najpiękniejsze karaibskie plaże stają się jeszcze bardziej zachwycające, gdy możemy je oglądać z większą ilością szczegółów, pełne kolorów.

[1] Badanie zostało zrealizowane na zlecenie firmy Samsung Electronics przez firmę Foresight Factory, w kwietniu 2019 roku na próbie 8 tys. konsumentów z 8 państw europejskich.

[2] Działanie funkcji Inteligentnego Skalowania zależy od jakości materiału wejściowego. Inteligentne Skalowanie nie działa w przypadku materiałów przesyłanych z komputera lub w trybie Gra.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie