wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Najlepsze szkoły średnie Pomorza po raz drugi na Politechnice Gdańskiej

18.02.2020 | Politechnika Gdańska

Dziesięć najlepszych liceów ogólnokształcących i dziesięć techników z województwa pomorskiego w Pomorskim Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2020 odebrało nagrody podczas uroczystej gali na Politechnice Gdańskiej. Wśród zaproszonych gości znaleźli się  przedstawiciele władz rządowych i samorządowych,  środowiska naukowego i biznesu, Fundacji Edukacyjnej „Perspektywy”, oraz dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie reprezentujący wyróżnione szkoły.

Gości powitał prof. Krzysztof Wilde, rektor Politechniki Gdańskiej.

– Gościmy dziś w murach naszej uczelni przedstawicieli najlepszych szkół na Pomorzu. Są z nami uczniowie wywodzący się z wiodących  liceów i techników z niemal każdego zakątka województwa pomorskiego: ze Słupska, Bytowa, Kartuz, Chojnic, Pucka, Tczewa oraz oczywiście z Trójmiasta. Wielu z was – rektor zwrócił się bezpośrednio do uczniów –  to także, mam nadzieję, przyszli studenci Politechniki Gdańskiej, którzy dzięki nabytej tu wiedzy i umiejętnościom będą aktywnie i efektywnie wspierać budowę silnej, polskiej nauki, przemysłu i biznesu. Podejmując studia na Politechnice Gdańskiej będziecie brać udział w nowatorskich projektach badawczych, uczyć się w nowoczesny i niekonwencjonalny sposób.

Anna Wdowińska, przedstawicielka Fundacji „Perspektywy” przypomniała gościom historię powstania rankingów, które są tworzone już od 27 lat. Omówiła też kryteria, które brane są pod uwagę przy corocznym tworzeniu zestawień wiodących szkół

Na Politechnice Gdańskiej od 2006 roku działa Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość, które m.in. organizuje kursy dla maturzystów oraz kursy przygotowujące uczniów do podjęcia studiów na kierunkach technicznych. Dr Barbara Wikieł, prof. uczelni dyrektor Centrum pokazała wybrane projekty realizowane przez uczelnię, wspierające zdolnych uczniów szkół średnich i studentów. Program zarządzania talentami, rozbudowany system stypendialny oraz granty dla najlepszych kół naukowych, to tylko niektóre formy wsparcia, które młodzież może otrzymać ze strony uczelni.

O swoich naukowych wyborach i pasji jaką jest inżynieria kosmiczna opowiedział Szymon Krawczuk, student Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki, zastępca przewodniczącego Samorządu Studentów PG do spraw Umiędzynarodowienia i Nauki, który został najlepszym studentem 2019 roku w ogólnopolskim plebiscycie Pro Juvenes.

Po nim głos zabrał Grzegorz Gorczyca, prezes zarządu i dyrektor ds. badań i rozwoju spółki Chitone, absolwent Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Na początku 2019 r. spółka Chitone wraz z Politechniką Gdańską otrzymała nagrodę w XXI edycji konkursu Polski Produkt Przyszłości w kategorii „Produkt przyszłości jednostki naukowej i przedsiębiorcy”. Prezes Chitone pokazał, w jaki sposób pomysł naukowca przekuć na komercyjny sukces dobrze prosperującej firmy z innowacyjnym produktem.

Po wystąpieniach nastąpiła najważniejsza część uroczystości – wręczenie nagród dla dwudziestu wyróżnionych szkół. Nagrodę dla najlepszego liceum – III LO im. Marynarki Wojennej RP odebrał dyrektor Wiesław Kossakowski. Dziękując uczniom i pracownikom szkoły, którzy wspólnie pracują na jej sukces, pogratulował również Politechnice Gdańskiej i Gdańskiemu Uniwersytetowi Medycznemu tytułu „uczelni badawczej”.

Jadwiga Piechowiak, dyrektor Zespołu Szkół Łączności im. Obrońców Poczty Polskiej odebrała nagrodę dla najlepszej w Pomorskiem technicznej szkoły średniej.  Zwróciła uwagę jak ważna jest współpraca szkół średnich z uczelniami oraz z pracodawcami, którzy w swoich firmach przygotowują miejsca do odbywania przez uczniów praktyk zawodowych i uczą praktycznych umiejętności potrzebnych na rynku pracy.

Galę prowadził Piotr Świąc, dziennikarz Telewizji Polskiej.

Uczniowie, którzy przybyli na uroczystość mieli też okazję do zapoznania się z ofertą pomorskich szkół wyższych i spotkania ze studentami Politechniki Gdańskiej , którzy przygotowali stoiska pokazujące ich działalność w kołach naukowych.

Relacja z wydarzenia dostępna jest na kanale Youtube Politechniki Gdanskiej.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej