praca

Perfetti van Melle z tytułem Top Employer Polska 2020

Bardzo dobre warunki pracy, sprzyjająca atmosfera oraz szerokie możliwości rozwoju – to tylko kilka z aspektów, którymi charakteryzują się najlepsi pracodawcy w Polsce. Ich wyróżnieniem i certyfikacją już po raz jedenasty zajęła się międzynarodowa organizacja Top Employers. W tym roku w gronie liderów w dziedzinie zarządzania zasobami ludzkimi znalazła się również firma Perfetti van Melle.

Top Employers Institute już od 25 lat wnikliwie bada politykę personalną pracodawców z całego świata, nagradzając tych, którzy wierzą, że sukces każdej prężnie działającej organizacji zaczyna się właśnie od ludzi. Wyróżnienie, które przyznaje jest wynikiem wnikliwej analizy polityki firmy, ze szczególnym uwzględnieniem praktyk zarządzania zasobami ludzkimi. Zyskanie miana najlepszego pracodawcy nie jest jednorazowym sukcesem, ale efektem przemyślanej i długofalowej strategii działania, nastawionej na dobro pracownika.

Złoto dla wybranych

W ramach certyfikacji każda z firm poddawana jest szczegółowej ocenie działań w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Udzielone w pierwszym, ankietowym etapie badania odpowiedzi są następnie sprawdzane podczas audytu. Każda organizacja podejmująca starania o uhonorowanie tytułem może liczyć na informację zwrotną ze strony Instytutu. Ważnym elementem całego procesu jest również możliwość porównania stosowanych praktyk w obszarze HR z działaniami podejmowanymi przez inne jednostki zaliczone do certyfikacji. – Jesteśmy dumni, że udało nam się przejść wszystkie szczegółowe analizy oraz cały proces weryfikacji. Tytuł Top Employer Polska 2020, który trafił właśnie w nasze ręce, jest potwierdzeniem wieloletniej i konsekwentnej pracy nad budowaniem dobrze działającej, stabilnej na wciąż zmieniającym się rynku i przede wszystkim przyjaznej pracownikom organizacji – mówi Stephane Tikhomiroff, dyrektor generalny Perfetti Van Melle Polska.

Moc przyciągania

Podczas wyboru ścieżki kariery potencjalni kandydaci dużą uwagę przywiązują do wizerunku, jaki dana marka buduje na rynku. Nie budzi więc wątpliwości fakt, że obecność na liście Top Employers zdecydowanie wpływa na pozytywny odbiór firmy przez młode pokolenia wkraczające na rynek pracy. Szczególnie, że kapituła dużą wagę przykłada do aspektów ważnych dla kandydatów. Skupia się m.in. na sposobach pozyskiwania talentów, możliwościach rozwoju, planowaniu kariery oraz kulturze organizacji.  – Tytuł Top Employer to nie tylko satysfakcja, ale też zobowiązanie. Jesteśmy gotowi do intensyfikacji działań, by dotychczas sprawdzone i docenione przez Top Employers Institute praktyki były stale pielęgnowane i przyniosły sukces w kolejnych latach – dodaje Stephane Tikhomiroff, dyrektor generalny Perfetti Van Melle Polska.

W tegorocznej edycji badania Top Employers Institute wyróżnił ponad 1600 organizacji w 119 krajach/regionach na pięciu kontynentach. Uroczysta gala wręczenia polskich nagród miała miejsce 30 stycznia 2020 roku w Warszawie.

Client Service Director, Synertime
Żaneta Hiszpańska