energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Energetyka pomaga szkolić fachowców

TAURON Dystrybucja współpracuje z 32 szkołami zawodowymi z południowej Polski. W ramach sygnowanych umów  o współpracę firma ma wpływ na model kształcenia fachowców, których poszukuje dziś i poszukiwać będzie w najbliższych latach. TAURON wspiera szkoły doposażając pracownie elektryczne oraz zapewniając uczniom praktyki i staże.

Współpraca pomiędzy TAURONEM a szkołami obejmuje m.in. organizację praktyk zawodowych, prelekcje praktyków z bogatym stażem zawodowym oraz wyjazdy dydaktyczne do obiektów elektroenergetycznych.

TAURON Dystrybucja współpracuje już z 32 szkołami zlokalizowanymi na całym obszarze działania firmy. Tylko w ostatnich miesiącach TD podpisał cztery nowe porozumienia z placówkami oświatowymi z Chrzanowa, Rudy Śląskiej, Limanowej i Głogowa. W Zespole Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych w Bielsku-Białej oraz w Zespole Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu, utworzone zostały klasy patronackie. Uczniowie szkół zawodowych i technicy, to poszukiwani pracownicy, dla których energetyka ma oferty pracy.

- Program współpracy ze szkołami średnimi to jedno z działań, którego celem jest pozyskiwanie fachowej kadry technicznej - mówi Robert Zasina, prezes TAURON Dystrybucja. - Staramy się uczniom pokazać, jak działamy, prezentujemy się jako nowoczesny pracodawca dbający o pracownika, a także przedsiębiorstwo zaawansowane technologicznie i innowacyjne. Szukamy więc pracowników zmotywowanych, ale przede wszystkim dobrze przygotowanych do zawodu – dodaje prezes TAURON Dystrybucja.

TAURON Dystrybucja zatrudnił na różnych stanowiskach w 2019 roku 344 nowych pracowników. Program współpracy ze szkołami średnimi, trwający od kilku lat, największe efekty przynosi w dużych ośrodkach miejskich. Po prelekcjach i  bezpośrednich spotkaniach z młodzieżą spółka dystrybucyjna zatrudniła w ubiegłym roku 28 absolwentów szkół objętych porozumieniami. Są to osoby z wykształceniem elektrycznym, najczęściej technicy przygotowani do wykonywania zawodu elektromontera.

Nowoczesne pracownie

W ubiegłym roku do pracowni elektrycznych kilkunastu szkół trafiły urządzenia i materiały dydaktyczne, które są wykorzystywane podczas zajęć praktycznych i lekcji. Szkoły same decydują, jaki sprzęt jest im potrzebny. W niektórych przypadkach jest to kilkaset sztuk osprzętu elektrycznego np. mierników, w innych sprzęt komputerowy lub zaawansowane technologicznie oprogramowanie Virtual Reality.

Poza przekazywaniem sprzętu na wyposażenie pracowni elektrycznych realizowane też były w minionym roku bardziej nietypowe projekty. Przykładem jest współpraca z Zespołem Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 3 w Chorzowie. W tej szkole TAURON Dystrybucja sfinansował zakup i montaż 8 nowoczesnych opraw oświetleniowych LED, służących do oświetlenia szkolnej sali gimnastycznej. W pierwszej połowie 2019 r. szkoła otrzymała także ploter i frezarkę, które wzbogaciły pracownię elektryczną.

- Już od dziesięciu lat energetycy z TAURONA wspomagają naszą szkołę. Oprócz pomocy materialnej w postaci sprzętu używanego na zajęciach praktycznych i podczas egzaminów zawodowych firma organizuje praktyki zawodowe dla uczniów, które są bardzo wysoko oceniane przez uczniów, jak i ich rodziców - mówi Krystian Biadacz, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 3 w Chorzowie. - W parze z teoretycznym przygotowaniem do wykonywania zawodu idą także wyjazdy do stacji energetycznych, gdzie uczniowie mają możliwość skonfrontowania wiedzy z praktycznymi rozwiązaniami – dodaje z satysfakcją dyrektor Biadacz.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch