technologie

Telia Norway wybiera firmę Ericsson jako jedynego dostawcę sieci radiowej 5G

09.10.2019 | Ericsson Sp. z o.o.
- Ericsson, partner 5G i jedyny dostawca sieci dostępowej RAN dla Telia Norway, uruchomi ogólnokrajową sieć 5G do 2023 roku
- Wdrożony zostanie sprzęt i oprogramowania Ericsson Radio System, w tym Ericsson Spectrum Sharing i Ericsson 5G New Radio (NR)
- Ericsson zmodernizuje również całą sieć radiową Telia Norway, aby zaspokoić rosnące potrzeby konsumentów i przemysłu

Telia, nordycki dostawca usług telekomunikacyjnych, wybrał firmę Ericsson (NASDAQ: ERIC) jako swojego jedynego dostawcę sieci dostępu radiowego (RAN) 5G dla ogólnokrajowej sieci nowej generacji w Norwegii.

Sprzęt, oprogramowanie oraz rozwiązania Ericsson Radio System, w tym nowe radio 5G (5G NR), zostaną wdrożone w całej sieci. Ericsson zmodernizuje również całą sieć radiową Telia Norway w ramach przejścia na 5G, w tym wdroży unikalne w branży oprogramowanie Ericsson Spectrum Sharing, które pozwoli Telii dzielić swoje spektrum między użytkowaniem 4G i 5G.

Obaj partnerzy przewidują, że wprowadzenie 5G rozpocznie się w 2020 roku, a pierwsze komercyjne usługi 5G będą dostępne w przyszłym roku. Ericsson i Telia zamierzają zapewnić ogólnokrajowy zasięg 5G w Norwegii do końca 2023 roku.

Oprócz rozwoju mobilnego internetu szerokopasmowego, Telia Norway bada potencjał 5G, które umożliwi wprowadzenie innowacji Internetu Rzeczy, Przemysłu 4.0, dla przedsiębiorstw, domu i inteligentnych miast. Telia Norway i Ericsson współpracują już w pilotażowej sieci 5G w Trondheim w Norwegii, obejmującej funkcje inteligentnego transportu, automatyzacji i sztucznej inteligencji (AI).

Abraham Foss, CEO Telia Norway, powiedział: „Krótko mówiąc, wprowadzenie 5G przyspieszy cyfryzację i sprawi, że będziemy w jej czołówce. Pomoże nam przekształcić zarówno przemysł, jak i infrastrukturę w Norwegii i wprowadzi nowe możliwości. Z tego powodu naszym celem jest zapewnienie ogólnokrajowego zasięgu 5G w ciągu najbliższych czterech lat i cieszymy się, że możemy odgrywać wiodącą rolę w dalszym rozwoju Norwegii wraz z naszym partnerem Ericsson ”.

Arun Bansal, wiceprezes Ericsson powiedział: „To ogromna satysfakcja, że dzięki przełomowej umowie 5G z Telia Norway, wzmacniamy naszą pozycję w krajach skandynawskich. Będziemy ściśle współpracować z firmą Telia Norway, aby zapewnić klientom jak najlepsze komercyjne doświadczenia 5G. Współpraca z Telia Norway i nowa platforma łączności zapewni Norwegii innowacje Internetu Rzeczy (IoT) i Przemysłu 4.0."

Ericsson uruchomił komercyjnie sieć 5G z 19 operatorami, w 15 krajach, na czterech kontynentach.
Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson