sport energetyka

Koszykarze polskiej kadry narodowej z wizytą w Enerdze [ mat. wideo ]

18.09.2019 | Grupa ENERGA

Po powrocie z Mistrzostw Świata w Chinach polscy kadrowicze odwiedzili siedzibę Grupy Energa. Spółka jest sponsorem strategicznym polskiej koszykówki. Podczas mundialu koszykarze znaleźli się wśród ośmiu najlepszych drużyn świata. Emocje jeszcze nie opadły, a więc było o czym opowiadać!

Polscy zawodnicy, w tym najważniejszym w koszykarskim świecie turnieju, pojawili się po raz pierwszy od ponad półwiecza. W tym roku Biało-Czerwoni awansowali do ćwierćfinału Mistrzostw Świata i jest to niewątpliwie historyczny sukces polskiej koszykówki. Wynik naszej kadry narodowej, uzyskany na koszykarskim mundialu, był sporym zaskoczeniem w zasadzie dla wszystkich – zarówno dla kibiców, jak i dla samych zawodników. Ale być może właśnie dzięki temu stał się jeszcze większym powodem do radości.

- Myślę, że to co pokazaliście w Chinach jest dla nas nie tylko powodem do radości, lecz także nagrodą za pokładaną w Was nadzieję. Daliście nam niewątpliwie najszlachetniejszą energię, jaką mogliście nam, Polakom dać. Wasz sukces, to sukces wszystkich Polaków – powiedział podczas spotkania z koszykarzami prezes Grzegorz Ksepko, kierujący Grupą Energa. – Wasze sportowe zmagania śledziły przed telewizorami miliony kibiców na całym świecie. Polscy kibice, mimo tysięcy kilometrów obecni byli również w Pekinie. Zarówno Wam, jak i kibicom, za to wszystko bardzo dziękujemy.

W trakcie wizyty Biało-Czerwoni przekazali Grupie Energa pamiątkową koszulkę z podpisami wszystkich reprezentantów grających w mistrzostwach świata. Podzieli się również wrażeniami z azjatyckiego turnieju. Opowiadali o pobycie na mistrzostwach oraz o sportowej atmosferze tego wydarzenia.

- Podpisując umowę z Polskim Związkiem Koszykówki, wierzyliśmy głęboko, że ta współpraca ma sens, że właśnie w koszykówce drzemie gigantyczny potencjał. Wasze wspaniałe zwycięstwa potwierdziły, że mieliśmy stuprocentową rację. Dowiedliście, że po polskich sportowcach można spodziewać się wszystkiego, nawet rzeczy pozornie niemożliwych - dodaje prezes Grzegorz Ksepko.

Najnowsza umowa Energi z PZKoszem z czerwca tego roku przewiduje wsparcie nie tylko koszykarzy zawodowych, czy akademii koszykarskich, lecz także zawodników koszykówki 3x3 i koszykówki na wózkach. Po chińskim sukcesie Biało-Czerwonych, gdański koncern ma już wobec kadry narodowej sporo nowych planów związanych z nadchodzącymi Igrzyskami Olimpijskimi.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl