styl życia ekonomia/biznes/finanse

Chcesz dostać kredyt na mieszkanie? Weź wcześniej gotówkowy

20.09.2019 | redakcja infoWire.pl

Jak wynika z badań instytutu badawczego Kantar, pożyczki od znajomych i rodziny oraz z banku są najpopularniejszymi źródłami pieniędzy dla tych, którzy ich potrzebują. Zwraca uwagę fakt, że osoby, które wzięły ostatnio kredyt, mają zwykle stabilną sytuację finansową, a połowa z nich jest w stanie co jakiś czas pieniądze odłożyć.

„Kredyt gotówkowy w banku przestaje być […] kojarzony z tzw. deską ratunkową. Zaciągają go również klienci, którzy mają oszczędności. Oznacza to, że ta forma finansowania bieżących potrzeb jest coraz świadomiej wybierana przez klientów” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Przemysław Przybylski, rzecznik prasowy w Credit Agricole.

Popularność kredytów gotówkowych rośnie. W II kwartale 2019 r. miało je niemal 25% Polaków, o 3 p.p. więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. W przyszłości kredyty te przypuszczalnie będą cieszyć się jeszcze większym zainteresowaniem z uwagi na ich dostępność – możliwość wzięcia za pośrednictwem kanałów zdalnych.

Warto zauważyć, że zaciągnięcie i – co ważne – spłacenie w ustalonym terminie kredytu gotówkowego może pomóc osobom planującym kupno na kredyt mieszkania. Wynika to z tego, że terminowe spłacanie zobowiązań finansowych buduje pozytywną historię kredytową osoby: jest ona dla banków wiarygodniejsza i patrzą one na nią przychylniejszym okiem.