energetyka

Powstaje kolejna farma wiatrowa Energi [mat. wideo]

10.09.2019 | Grupa ENERGA

Na terenach zrekultywowanych po kopalni węgla w Gminie Przykona (pow. turecki) Energa buduje nową  farmę wiatrową o docelowej mocy 31 MW. Realizacja inwestycji odbywa się zgodnie z harmonogramem. 3 września ukończono prace fundamentowe pod kolejny – siódmy generator. Inwestorem jest spółka Energa OZE, która będzie zarządzać wybudowaną farmą. To kolejny krok do dalszego zwiększania udziału OZE w miksie wytwórczym Grupy Energa.

Budowana farma wiatrowa zlokalizowana jest w gminie Przykona, w powiecie tureckim. Znajduje się na terenach poeksploatacyjnych kopalni węgla brunatnego Adamów. Działalność Grupy Energa doskonale wpisuje się w rewitalizację wspomnianego obszaru. Dzięki inwestycji spółki Energa OZE, tereny poprzemysłowe zmienią się w obszar produkcji zielonej energii. Inwestycja znacząco poprawi bezpieczeństwo energetyczne regionu. Nowa farma wiatrowa została zaprojektowana w oparciu o najnowsze dostępne technologie przy zachowaniu najwyższego stopnia bezpieczeństwa obsługi.

- W Polsce zajmujemy silną pozycję w obszarze „czystej energii” i chcemy ją jeszcze bardziej umacniać. Koreluje to z założeniami strategii Grupy Energa uwzględniającej rozwój OZE, w tym energetyki wiatrowej. Budowana właśnie farma wiatrowa w Przykonie jest tego najlepszym przykładem - mówi Grzegorz Ksepko, kierujący Grupą Energa. - W Grupie Energa obecnie już ponad 1/3 wytwarzanej energii elektrycznej pochodzi ze źródeł odnawialnych. Jest to największy udział procentowy z dużych polskich grup energetycznych w produkcji energii elektrycznej z OZE. Takie działanie to nie tylko naturalna konsekwencja światowych trendów w energetyce i wyjście naprzeciw oczekiwaniom. Jest to zgodne z polityką rządu w obszarze wytwarzania energii.

W skład Farmy Wiatrowej Przykona wejdzie 9 wiatrowych generatorów energii. Każdy będzie posiadać turbinę typu V-126 o mocy 3,45 MW. W sumie, moc zainstalowana nowej farmy będzie wynosić 31 MW.  Wiatraki Energi to jedne z największych aktualnie instalowanych w Polsce. Ich dostawcą jest firma Vestas. Budowane wiatraki będą posiadały imponującą wysokość. Będzie ona wynosić - do piasty turbiny 117 m, natomiast długość łopaty wynosi 63 m. W najwyższym punkcie, wiatraki osiągną wysokość ok. 180 m nad poziomem terenu.

Powstająca farma wiatrowa Przykona jest kolejną inwestycją spółki Energa OZE, która ma na celu realizację założeń Wieloletniego Planu Inwestycji Strategicznych Grupy Energa. Dokument zakłada dalsze utrzymanie pozycji lidera w zakresie wytwarzania energii odnawialnej. Realizację zadania w formule umowy powierniczego zastępstwa inwestycyjnego dla Energa OZE prowadzi Energa Invest.

Dotychczas, wszystkie prace przebiegają zgodnie z założonym harmonogramem. We wtorek, 3 września zakończono kolejny etap inwestycji - prace fundamentowe dla siódmego z dziewięciu wiatraków.

Energa buduje nową farmę wiatrową Przykona. Fot 2_Energa.JPG

Ze względu na specyficzne warunki geologiczne, związane z gruntem antropogenicznym, proces ten wymagał specjalnego podejścia zarówno na etapie projektowania jak i wykonawstwa. Fundamenty zostały posadowione na specjalnych konstrukcjach wzmacniających podłoże tj. kolumnach DSM oraz KKS, zaprojektowanych indywidualnie dla każdego wiatraka, w zależności od warunków geologicznych. Na jeden fundament zużywa się ok. 540 m 3 betonu oraz 70 t stali zbrojeniowej. Wykonanie fundamentów w przedstawionej technologii oraz o tak znacznych gabarytach, było sporym wyzwaniem logistycznym przy obowiązku zachowania właściwego reżimu technologicznego.

- Już w przyszłym roku moc zainstalowana naszych obiektów OZE wzrośnie o 7%, a w przypadku farm wiatrowych – 13 % w stosunku do obecnie posiadanych. To istotne wsparcie dla krajowego systemu elektroenergetycznego – podkreśla prezes Grzegorz Ksepko.

Montaż kompletnych siłowni wiatrowych przewidziany jest na początku grudnia br., a przeprowadzenie testów wraz z uruchomieniem rozpocznie się na początku 2020 roku. Zakończenie wszystkich prac oraz uzyskanie pozwolenia na użytkowanie spodziewane jest w II kwartale 2020 roku.

*  *  *

Energa OZE SA (do 3 września 2019 r. Energa Wytwarzanie SA) jako lider Linii Biznesowej Wytwarzania w Grupie Energa, koordynuje działalność Grupy w ramach wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii, wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej w konwencjonalnych źródłach wytwórczych, w tym kogeneracyjnych, świadczenia usług systemowych, przesyłu i dystrybucji ciepła. Do produkcji energii wykorzystuje wodę, wiatr, biomasę, promieniowanie słoneczne, jak również węgiel kamienny. Spółki Linii Biznesowej Wytwarzanie eksploatują 47 elektrowni wodnych, pięć farm wiatrowych, dwie farmy fotowoltaiczne, jedną elektrownię konwencjonalną, cztery elektrociepłownie i dwie ciepłownie.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl