energetyka

Domy Pozytywnej Energii po raz 15

Rozpoczęła się 15. edycja akcji „Domy Pozytywnej Energii” skierowanej do placówek opiekuńczo-wychowawczych. W tym roku celem konkursu jest opracowanie motywu graficznego symbolizującego i kojarzącego się z akcją. Przedsięwzięcie jest organizowane przez Fundację TAURON.

Do udziału w konkursie zostały zaproszone całodobowe placówki opiekuńczo-wychowawcze publiczne i niepubliczne oraz, co jest nowością, placówki opiekuńczo-terapeutyczne (z wyłączeniem placówek rodzinnej formy opieki zastępczej) z terenu działania Grupy TAURON, tj. województw: dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego.

- Jak co roku, przygotowaliśmy dla uczestników ciekawe zadanie konkursowe. Ponieważ nasza akcja zmienia się, w tym roku ogłosiliśmy konkurs na nowy motyw graficzny, czyli logo, które poprzez kolor, kształt i inne cechy będzie kojarzył się z akcją „Domy Pozytywnej Energii” – mówi Małgorzata Sobol, koordynatorka akcji.

Zadaniem uczestników konkursu będzie samodzielne przygotowanie maksymalnie trzech propozycji plastycznych motywu graficznego kojarzącego się z akcją wraz z opisem idei powstania każdego z nich.

Nadesłane prace będą podlegały ocenie przez członków Kapituły Akcji. Dwadzieścia placówek, z których spłyną najciekawsze propozycje, zostanie Laureatami konkursu w ramach tegorocznej edycji. Zwycięzcy otrzymają równorzędne nagrody finansowe, które umożliwią realizację ciekawych planów, poszerzą wiedzę i perspektywy, a może nawet pozwolą spełnić marzenia wychowanków Domów Dziecka.

Do udziału w akcji zaproszono ponad 300 domów dziecka. Zgodnie z regulaminem placówki mają czas na zgłoszenie swojego udziału w konkursie do 13 września 2019 r., a termin nadesłania prac mija 18 października 2019 r.

Akcja „Domy Pozytywnej Energii” jest realizowana od 2005 roku. Początkowo swoim zasięgiem obejmowała województwa: dolnośląskie i opolskie. W 2011 r. została rozszerzona na cały teren działania Grupy TAURON. W ubiegłym roku w akcji wzięły udział 43 placówki, mające ponad 1,3 tys. wychowanków.

Akcja została wyróżniona w 2017 r. Złotym Laurem „Super Biznesu” w kategorii Społeczna Odpowiedzialność Biznesu.

Szczegóły oraz regulamin tegorocznej edycji znajdują się na stronie domypozytywnejenergii.pl.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch