technologie ekonomia/biznes/finanse

Forum Ekonomiczne w Krynicy: ogłoszenie regulaminów pierwszych konkursów drugiej edycji GovTech Polska

4 września 2019 r. podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy oficjalnie ogłoszono pierwszych pięć wyzwań programu GovTech Polska. Urząd Patentowy RP, Kancelaria Senatu, PKN Orlen, Tauron i PKP Informatyka wspólnie z PKP Intercity podpisały regulaminy wyzwań. Stały się w ten sposób pierwszymi Zamawiającymi nowej edycji.

GovTech Polska wykorzystuje formułę konkursową, która jest alternatywą dla klasycznego postępowania przetargowego oraz sposobem na stworzenie skutecznego modelu pozyskiwania najnowszych technologii dla administracji publicznej oraz spółek Skarbu Państwa. Taka formuła ma usprawnić dialog między sektorem publicznym, a innowatorami: przedsiębiorcami, start-upami, środowiskiem naukowym oraz obywatelami.

W drugiej edycji GovTech Polska poszukiwane są m.in.:

• narzędzia do identyfikacji mówców na podstawie analizy głosu i obrazów wideo;
  • rozwiązania do automatycznej weryfikacji tankowanego pojazdu;
  • oprogramowanie umożliwiające prognozowanie popytu i optymalizującego cenę za przejazd pociągiem.

Pełne opisy ogłoszonych i przygotowywanych wyzwań dostępne są na stronie govtech.gov.pl.

- W pierwszej edycji programu opracowano rozwiązanie, które pomogło ograniczyć problem przemytu na polskich granicach oraz powstał moduł służący do wykrywania nadużyć w rozliczeniach świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych. Rozwiązania te są już na etapie wdrożenia. Tymczasem my nie zwalniamy, ale działamy dalej. Dzisiaj ogłosiliśmy pięć wyzwań, a kolejne są już w przygotowaniu. Na stronie govtech.gov.pl będziemy sukcesywnie aktualizować statusy kolejnych wyzwań – mówi Justyna Orłowska, Dyrektor programu GovTech Polska.

Chęć udziału w konkursach można zgłaszać od 12 września do 28 października 2019 r., ale już teraz można zapoznać się z ich tematami. Konkursy skierowane są do innowatorów, małych i średnich firm specjalizujących się w programowaniu, business intelligence i tworzeniu rozwiązań wykorzystujących big data czy sztuczną inteligencję. Zwycięzcy poszczególnych konkursów mogą liczyć na kontrakty warte 300-400, a nawet 600 tys. zł. Opis kolejnych etapów programu dostępny jest na stronie Govtech.gov.pl.

OGŁOSZONE 4 WRZEŚNIA WYZWANIA:

1.       Urząd Patentowy RP

Urząd Patentowy potrzebuje rozwiązania, które automatycznie nada właściwą klasyfikację dla nowo składanych zgłoszeń wynalazków i wzorów użytkowych oraz przekieruje je do dalszej oceny merytorycznej do odpowiedniego eksperta. Dzięki temu przyspieszony zostanie czas ich procedowania.

1.       Kancelaria Senatu

Kancelaria Senatu ma obowiązek zapewnić dostęp do transmisji z posiedzeń Senatu oraz komisji senackich, wraz z zapisami stenograficznymi z tych posiedzeń, na swojej stronie internetowej. Szuka więc narzędzia, które pozwoli opracować przystępniejszą formę transmisji wideo z obrad, ułatwi odnajdywanie nagrań poszczególnych wypowiedzi senatorów, pozwoli szybko i automatycznie identyfikować mówców na podstawie analizy dźwięku (głosu) i obrazów wideo oraz dzięki funkcji automatycznej transkrypcji mowy na tekst umożliwi skrócenie czasu niezbędnego do przygotowania stenogramów z obrad, w szczególności komisji senackich.

1.       PKN Orlen

PKN Orlen chce stworzyć mechanizm umożliwiający automatyczną identyfikację pojazdów firmowych przypisanych do kart flotowych dla kierowców realizujących płatności przy dystrybutorze przy użyciu aplikacji mobilnej dla klientów biznesowych.

1.       Tauron

Spółka poszukuje rozwiązanie, które automatycznie zweryfikuje rentowność instalacji paneli słonecznych w wybranej nieruchomości. System umożliwiłby szybką ocenę możliwości i potencjału energii słonecznej w każdym domu. Takie narzędzie byłoby dostępne publicznie do użycia przez dowolną osobę.

1.       PKP Informatyka wspólnie z PKP Intercity

Spółki poszukują narzędzia analitycznego prognozującego popyt i optymalizującego cenę za przejazd kuszetką lub wagonem sypialnym na danej trasie w określonym czasie w oparciu o różne kryteria wpływające na decyzję o zakupie biletu. System pozwoliłby dynamicznie ustalać ceny przejazdów, co pozwoli na zróżnicowanie oferty dla pasażerów.

GovTech Polska to program realizowany od 2018 roku pod patronatem Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego. Jego celem jest usprawnienie dialogu między sektorem publicznym, a innowatorami: przedsiębiorcami, start-upami, środowiskiem naukowym i obywatelami. Program łączy wszystkich, którzy za pomocą innowacyjnych technologicznie rozwiązań wspierają rozwiązywanie wyzwań, z jakimi mierzy się administracja, usprawniając tym samym efektywność działania sfery publicznej i podnosząc jakość życia obywateli.

www.govtech.gov.pl

www.govtech.gov.pl