wydarzenia sprawy społeczne

Wojska Obrony Terytorialnej oczekują na pozytywną decyzję władz Lublina ws. przysięgi wojskowej

Informujemy, że dzisiejsze publikacje medialne o blokowaniu marszu równości w Lublinie przez Wojska Obrony Terytorialnej są nieprawdziwe.

Przedstawiciele środowisk LGBT twierdzą, że Wojsko Polskie celowo organizuje przysięgę WOT w tym samym terminie i miejscu, w którym przeprowadzony miał zostać marsz równości. Przedstawiciele marszu pomijają jednak fakt, że Wojska Obrony Terytorialnej złożyły wniosek do urzędu miasta o zgodę na organizację przysięgi 9 dni wcześniej. Zaznaczamy, że przysięgi żołnierskie w miastach są tradycją WOT. Wydarzenia te są bardzo dobrze odbierane przez społeczności i żołnierzy.

Dowódca 2 Lubelskiej Brygady OT wystąpił z wnioskiem do Urzędu Miasta Lublin o zgodę na organizację przysięgi na Placu Zamkowym już 20 sierpnia. Jak wynika z doniesień medialnych, wniosek organizatora marszu równości wpłynął do urzędu miasta w nocy z 28 na 29 sierpnia czyli dziewięć dni po złożeniu wniosku przez Wojska Obrony Terytorialnej.

Do chwili obecnej WOT nie uzyskał zgody na organizację przysięgi od władz Lublina. Tego rodzaju zgody wydawane są na podstawie kolejności oraz spełnienia wymagań formalnych. Liczymy na przychylną dla nas decyzję władz miasta w tej sprawie.

Rzecznik Prasowy DWOT, Dowództwo Wojsk Obrony Terytorialnej

rzecznik.wot@mon.gov.pl