nowe produkty/usługi kultura/sztuka/rozrywka

Nowa data premiery WARSAW: taktyczna gra RPG poruszająca tematykę Powstania Warszawskiego, ukaże się na komputerach PC 2-ego października.

28.08.2019 | Warsaw

Ponadto WARSAW, jako pierwsza polska gra komputerowa, otrzymała certyfikat pozwalający w grze dystrybuowanej na rynek niemiecki przedstawiać nazistowskie symbole.

Niezależny wydawca gier wideo gaming company i deweloper Pixelated Milk ogłosili, że WARSAW – taktyczna gra RPG z II wojny światowej, osadzona w realiach Powstania Warszawskiego – będzie miała swoją premierę na komputery osobiste w dniu 2 października.

WARSAW jest pierwszą w historii polską grą wideo, która – w ramach dochowywania wierności historycznym realiom – będzie pokazywała nazistowskie symbole, takie jak swastyka. 15-ego sierpnia tytuł został zatwierdzony przez niemiecki urząd USK (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle), jako dostępny do sprzedaży na terenie Niemiec dla osób powyżej 16 roku życia.

WARSAW to pierwsza gra z gatunku taktycznego RPG z elementami strategii, która toczy się przez 63 dni Powstania Warszawskiego, w okupowanej Warszawie. To tytuł, w którym gracz ma możliwość kierowania polskim ruchem oporu, w odważnej walce powstańców z nazistowskim okupantem. Zadaniem gracza będzie rekrutacja, rozwijanie i zarządzanie bojownikami w mieście ogarniętym wojną. W WARSAW gracze będą spotykać niemieckie patrole, pomagać mieszkańcom i podejmować trudne decyzje, które wpłyną na dalsze losy ruchu oporu. Nieodłącznym elementem WARSAW jest śmierć, a strata każdego bojownika walczącego w Powstaniu Warszawskim będzie miała wpływ na ich bliskich i ogólne morale ruchu.

„Pracując nad WARSAW chcieliśmy stworzyć grę zarówno poruszającą istotny historycznie temat, jak i zapewniającą graczom świetną rozgrywkę. Zbliżając się do pierwotnie zaplanowanej daty premiery tytułu wiedzieliśmy, że potrzebujemy jeszcze kilku dodatkowych tygodni, aby zapewnić graczom możliwie najlepszą jakość” – mówi Krzysztof Papliński z gaming company, producent WARSAW.

Premiera WARSAW na komputery osobiste będzie miała miejsce 2 października 2019 r. Oprócz polskiej i angielskiej wersji językowej, tytuł dostępny będzie w języku niemieckim, francuskim i rosyjskim. W przyszłości gra dostępna będzie również na konsole.

Kliknij link i sprawdź co o WARSAW mówią nagłówki z 35 krajów!

Bądź na bieżąco:

O WARSAW:

Polska gra komputerowa WARSAW jest jedną z nielicznych gier podejmujących temat Powstania Warszawskiego i pierwszą w swoim gatunku (taktyczny RPG z elementami strategii). Gra toczy się przez 63 dni Powstania Warszawskiego w okupowanej Warszawie – rolą gracza jest przeprowadzenie bohaterów przez cały okres walk. W grze pojawią się prawdziwe lokacje i wydarzenia z Powstania Warszawskiego. Bohaterowie nie są konkretnymi postaciami historycznymi, ale stanowią połączenie cech i losów postaci biorących udział w Powstaniu – opisują ich osobowość oraz przeżycia. Elementy historyczne Powstania w WARSAW (miejsca, wydarzenia i ekwipunek z Powstania Warszawskiego), łączą się z elementami rozgrywki, tworząc spójną całość. Gra konsultowana była z gronem historyków i specjalistów biegłych w tematyce drugiej wojny światowej i Powstania.

Premiera tytułu na PC zaplanowana jest na 2 października 2019 r. Nad WARSAW pracuje warszawskie studio deweloperskie Pixelated Milk na zlecenie firmy gaming company, odpowiedzialnej za koncepcję i promocję tego tytułu.

Więcej o grze: https://warsawthegame.pl

O GAMING COMPANY:

gaming company zajmuje się produkcją, wydawnictwem i dystrybucją gier komputerowych. Przez lata działalności firma zawarła niezliczone porozumienia na całym świecie, budując sieci, partnerstwa i ustalając wartości nominalne biznesów i własności intelektualnych. Obecnie misją gaming company jest pomoc programistom w tworzeniu z własnych zasobów kreatywności stabilnego źródła utrzymania, na uczciwych zasadach.

gaming company posiada kompetencje w publikowaniu, rozwijaniu biznesu, finansowaniu, marketingu, PR i sprzedaży.

Przed obecną działalnością gaming company zarządzała prawami autorskimi w internecie, pracując dla najbardziej znanych właścicieli treści w branży telewizyjnej i gier.

O WARSAW:

Więcej o grze: https://warsawthegame.pl