kultura/sztuka/rozrywka

Przed nami 11. Bella Skyway Festival w Toruniu

20 świetlnych instalacji i niezwykłych projekcji na budynkach, artyści z całego świata, kilkanaście wydarzeń towarzyszących i ponad 400 000 odbiorców, którzy ponownie odwiedzą gotycki Toruń – tak zapowiada się 11. edycja Bella Skyway Festival, która odbędzie się w dniach 20 – 25 sierpnia 2019 roku. W tym roku widzowie odwiedzą świetlną chińską dzielnicę, zachwycą się projekcją w namiocie sferycznym, zobaczą pierwszy w historii festiwalu mapping na autobusie czy niebywałą iluminację mostu!

11. Bella Skyway Festival w Toruniu zbliża się wielkimi krokami. Festiwal co roku zaskakuje widzów z całej Polski i Europy atrakcjami. Tegorocznym motywem jest „Różnorodność miejsca”. Idea zainspirowana pięćdziesiątą rocznicą lądowania człowieka na Księżycu, mierzyć będzie się z nieustannym pragnieniem człowieka do poznawania tego co nowe, doświadczania tego, co na pozór nieosiągalne.

Devotion (Rynek Staromiejski)

W samym sercu Torunia, na Rynku Staromiejskim, widzowie będą mogli zobaczyć „Devotion”. To zachwycająca projekcja w formacie 360 stopni autorstwa Centrum Nauki Keplera Planetarium Wenus, która zaprezentowana zostanie w nowoczesnym sferycznym namiocie projekcyjnym Polidomes International. Będzie to jedyna płatna instalacja podczas całego festiwalu!

Kopuła projekcyjna o łącznej powierzchni 280 m2, a także niemal 10 m wysokości z pewnością zapewni niebywałe wrażenia z seansu. Podobne konstrukcje święcą triumfy na różnorodnych wydarzeniach w Manchesterze, Madrycie czy Abu Dhabi. Sponsorami projekcji są Bank Millennium oraz Color SC.

W dniach festiwalowych, na miejscu projekcji, koszt biletu na „Devotion” wynosić będzie 20 zł. W internetowej przedsprzedaży w serwisie bilety24.pl cena biletu wynosi 18 zł. Wstęp gratis dla dzieci do lat 7 w każdym przypadku. Internetowa przedsprzedaż kończy się w dniu 19 sierpnia 2019 roku.

Bilety do nabycia na stronie: https://www.bilety24.pl/inne/devotion-52081

Chinatown (ul. Gregorkiewicza – wejście od ul. Wały gen. Sikorskiego oraz ul. Przy Kaszowniku)

Motyw podróży, nie tylko tej w kosmos, wielokrotnie pojawi się podczas festiwalu. Jedna z głównych atrakcji festiwalu będzie „Chinatown”. To bodaj największa instalacja w historii Bella Skyway Festival! Skomplikowane konstrukcje sprawią, że jedna z ulic Torunia zmieni się w prawdziwą chińską dzielnicę, pełną azjatyckich motywów!

W Toruniu wyrośnie nam prawdziwe Chinatown! 200 metrów tradycyjnych chińskich lampionów, ogród Bonsai, rozświetlone kwiaty lotosu, a także dla spragnionych – azjatycka strefa gastronomiczna. Przy wejściu do Chinatown zwiedzających powita natomiast gigantyczna chińska brama z efektowynm mappingiem 3D – zapowiada Przemysław Draheim, rzecznik prasowy Toruńskiej Agendy Kulturalnej.

Projekcja 3D, którą zobaczą widzowie przedstawi najważniejsze elementy i akcenty kultury Państwa Środka. W niemal samym centrum miasta będzie iście azjatycko! Instalację wspiera marka Bella i TZMO SA.

Symbioza (ul. Dąbrowskiego)

Zjawiskowe mappingi 3D na fasadach budynków od samego początku Bella Skyway Festival wzbudzają wiele emocji i zachwytów. W tym roku bohaterem jednej z projekcji, po raz pierwszy na festiwalu, będzie także autobus z taboru toruńskiego MZK.

„Symbioza” to instalacja, na której za pomocą obrazów wielkoformatowych wyświetlanych na budynku oraz autobusie, widzowie zobaczą symbiozę pomiędzy naturą a człowiekiem.

Projekcja zrealizowana dzięki działaniom promocyjnym projektu „Poprawa funkcjonowania komunikacji miejskiej w Toruniu – BiT-City II” współfinansowanego ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020.

Światło Wisły (most drogowy im. J. Piłsudskiego, punkt widokowy: Skwer Oficerskiej Szkoły Marynarki Wojennej)

To jednak nie koniec atrakcji, które spotkać będzie można na ulicach festiwalowego Torunia. Skwer Oficerskiej Szkoły Marynarki Wojennej w okolicy Hotelu Bulwar**** będzie idealnym miejscem, aby obejrzeć „Światło Wisły”, kolejną instalację podczas 11. Bella Skyway Festival. Po raz pierwszy w historii festiwalu światła, za sprawą VES nieodłączny element historii Torunia, most drogowy im. Józefa Piłsudskiego stanie się jednym z największych aktorów wydarzenia.

Sąd Ostateczny (Collegium Maximum)

Niezwykle ciekawie zapowiada się interaktywny mapping, który będzie cyfrową interpretacją motywu Sądu Ostatecznego. W projekcji na Collegium Maximum każdy z widzów stanie się współautorem instalacji – chwytając za joysticki i wcielając się kolejno w postać diabła bądź anioła. Oparta o mechanikę klasycznych gier wideo – z pewnością wciągnie niejednego widza Bella Skyway Festival!

Retush (Pałac Dąmbskich)

Warto będzie także wybrać się pod Pałac Dąmbskich, który przez wiele lat był siedzibą Zakładu Plastyki Intermedialnej. Młodzi artyści tworzący animację na potrzeby mappingu „Retush” nie mieli okazji studiować w tym budynku, dlatego animacja przewrotnie ukazuje miejsce poprzez „różnorodność twórców”. Projekcja zrealizowana została przez grupę 15 osób – studentów z Zakładu Plastyki Intermedialnej WSP UMK. Zapowiada się zatem ciekawe i różnorodne stylistycznie widowisko!

Łącznie podczas festiwalu zobaczymy 20 świetlnych instalacji i projekcji, oraz 7 wydarzeń towarzyszących. Wśród nich z pewnością warto będzie także zajrzeć na skwer przed Bramą Klasztorną, gdzie zobaczymy niezwykły „Świetlny Spektakl Specjala”. Jak obiecują twórcy: „Zabierze on widzów Bella Skyway Festiwal w podróż po Północy, tajemniczej krainie pełnej nieokiełznanych żywiołów, nieskrępowanej wyobraźni i unikalnej symboliki Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur”. Warto będzie także wybrać się już 22 sierpnia pod Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy, gdzie w godzinach 21:00, 21:30 oraz 22:00 zobaczymy „Multimedialne pokazy: Czy jesteśmy tu sami?”. To widowiskowa podróż po najodleglejszych zakątkach naszej galaktyki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „czy jesteśmy sami w kosmosie?”. Sponsorem pokazów multimedialnych jest dystrybutor marki Mionetto.

Oprócz typowo festiwalowych atrakcji, nie zabraknie także wielu ciekawych wydarzeń towarzyszących. Podczas Bella Skyway Festival w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki wystąpią gwiazdy polskiej muzyki. W ramach Sceny muzycznej 11. Bella Skyway Festival wystąpi: 22 sierpnia Wojciech Waglewski z synami w specjalnym koncercie Waglewski Fisz Emade, 24 sierpnia Kamil Bednarek z zespołem, a ostatniego dnia, 25 sierpnia zespół Dżem. Ostatnie dni festiwalu będą także dobrą okazją, żeby zapoznać się z dwoma dokumentami National Geographic„Apollo: Mission to the Moon” oraz „Apollo: Back to the Moon” w Kinie Centrum.

A to wciąż nie koniec świetlnych, i nie tylko, atrakcji! Cały program festiwalu na stronie: http://www.bellaskyway.pl/pl/program/

O czym warto pamiętać, przyjeżdżając na festiwal

Przyjeżdżając na Bella Skyway Festival warto dobrze przygotować się na zmiany w organizacji ruchu, które wprowadzone zostaną podczas trwania festiwalu. Szczegółowy plan sytuacyjny zakłada zamknięcie kilkunastu ulic w dniach 20 – 25 sierpnia w godz. 19:00 do 23:59.

Wybierając się samochodem na festiwal, warto wziąć pod uwagę pięć parkingów buforowych organizowanych w Toruniu na czas festiwalu. Bilet parkingowy, wraz z paragonem uprawniać będzie do bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej podczas festiwalu. Tym samym to dobra okazja, aby ominąć utrudnienia w ruchu!

Szczegółowe informacje organizacyjne, dokładna rozpiska parkingów buforowych, a także rozkład dodatkowych autobusów na stronie: http://www.bellaskyway.pl/pl/informacje-organizacyjne/

* * *

Organizatorami Bella Skyway Festival są Miasto Toruń i Toruńska Agenda Kulturalna.
Sponsorem tytularnym wydarzenia jest
TZMO S.A. i Marka Bella.
Partnerem głównym festiwalu jest
Województwo Kujawsko-Pomorskie.
Sponsorami festiwalu są Bank Millennium, PGE Toruń, Color SC, Mionetto, Specjal, Trops oraz ATT Audiotechnika. Wydarzenie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014–2020.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Marii Konopnickiej 13/4 (III piętro), 87-100 Toruń