energetyka

Tak Energa Operator unowocześniła GPZ w Kątach Rybackich [MATERIAŁ FILMOWY]

06.08.2019 | Grupa ENERGA

Mierzeja Wiślana to szczególny rejon – liczba ludności na trenie gmin Stegna, Kąty Rybackie czy miasta Krynicy Morska w sezonie wzrasta nawet czterokrotnie. Ma to swoje odzwierciedlenie w zapotrzebowaniu na energię elektryczną.

Głównym punktem zasilania na tym obszarze jest stacja elektroenergetyczna Kąty Rybackie. Obiekt przeszedł właśnie gruntowną modernizację. Była ona wręcz niezbędna – jego obciążenie w sezonie wzrasta z ok. 4 aż do 11 megawatów. Współfinasowana ze środków Unii Europejskiej inwestycja znacząco zwiększy więc niezawodność dostaw energii elektrycznej w tym rejonie.

Klaudiusz Pobudzin
Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Grupa ENERGA
Klaudiusz Pobudzin

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

więcej z kategorii energetyka