nowe produkty/usługi handel

Kołobrzeski bieg „Solidarności” na znaczku pocztowym

02.08.2019 | Poczta Polska

W piątek 2 sierpnia br. Poczta Polska wprowadza do obiegu znaczek pocztowy emisji „Ogólnopolski Bieg Uliczny NSZZ „Solidarność” w Kołobrzegu”.

Autor projektu Jerzy Pietras przedstawił na znaczku rysunek biegnących zawodników na tle latarni morskiej. Wzdłuż lewej i górnej krawędzi znaczka umieszczono nazwę emisji: „OGÓLNOPOLSKI BIEG ULICZNY NSZZ SOLIDARNOŚĆ W KOŁOBRZEGU”. Znaczek obiegowy o wartości 30 gr. wydano w nakładzie 5 mln sztuk.

Ogólnopolski Bieg Uliczny „Solidarności” w Kołobrzegu organizowany przez Zarząd Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ „Solidarność” od 1989 roku. Bieg upamiętnia podpisanie porozumień sierpniowych. Poza zawodowymi biegaczami, w zmaganiach uczestniczą także amatorzy oraz osoby niepełnosprawne z całej Europy. Tegoroczna 30. edycja odbędzie się 18 sierpnia 2019r.

Oprócz znaczka Poczta Polska wydała, w limitowanej wersji, kopertę FDC, czyli kopertę wydawaną w pierwszym dniu obiegu znaczków. Widnieje na niej fotografia kołobrzeskiej plaży.

To i inne wydawnictwa filatelistyczne Poczty Polskiej można nabyć w placówkach pocztowych i sklepie internetowym: www.filatelistyka.poczta-polska.pl

O znaczku:
autor projektu: J. Pietras
liczba znaczków: 1
wartość: 30 gr
nakład: 5 000 000 szt.
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 25,5 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusze sprzedażne: 100 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 2 sierpnia 2019 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28