sport energetyka

Uśmiech na dwóch kółkach

Podaruj dzieciom uśmiech na dwóch kółkach! Dołącz do akcji Taurona i Fundacji Wielka radość na małych kółkach.

Z okazji 76. Tour de Pologne Tauron i Fundacja Wielka radość na małych kółkach wyremontują 76 rowerów i ofiarują je dzieciakom z ubogich rodzin. – W domach, gdzie pieniędzy nie starcza od pierwszego do pierwszego, rower nie jest rzeczą pierwszej potrzeby. Wielu nastolatków marzy o swoich własnych dwóch kółkach. Dzięki ludziom dobrej woli, a teraz również Tauronowi, mamy szansę spełnić te marzenia – mówi Dominik Kowalik, założyciel Fundacji Wielka radość na małych kółkach.

Jeśli chcesz dołączyć do akcji „Uśmiech na dwóch kółkach”, ofiaruj rower, który bezużytecznie stoi w twoim garażu lub piwnicy. – Szukamy pojazdów na kołach do 24 cali włącznie, takich pierwszokomunijnych. Na nie zapotrzebowanie jest największe. – wyjaśnia Kowalik. – Nie pogardzimy jednak większymi, jeśli są w dobrym stanie oraz zupełnie małymi dla dzieciaków cztero- czy pięcioletnich – dodaje.

Rowery zbierane będą w najbliższy weekend w trzech miastach:

- w Krakowie w piątek (19.07.2019 r.) w godz. 15-19, na parkingu przed Tauron Areną Kraków przy ul. Lema 7,

- w Katowicach w sobotę (20.07.2019 r.) w godz. 10-14 na parkingu przy ul. Widok 19,

- we Wrocławiu w niedzielę (21.07.2019 r.) w godz. 10-14 na parkingu przy ul. Sudeckiej 95-97.

Do włączenia się w akcję zachęca Łukasz Zimnoch, rzecznik prasowy Tauron Polska Energia - Nasi pracownicy tłumnie stawiają się na malowaniu szpitali, rozwijają kluby sportowe, pomagają bocianom i jeżom. Tauron to firma pełna energii, a ta najszerszym strumieniem płynie z ludzkich serc, stąd rekomendujemy każdemu, kto ma niepotrzebny rower do wsparcia Fundacji „Wielka radość na małych kółkach”. Rower to maszyna wytwarzająca szczęście, ma ono dwojakie pochodzenie: jedno to wysiłek. Po forsownych ćwiczeniach w ciele rozlewa się czysta przyjemność. Drugim źródłem szczęścia jest podarunek. Jeśli widzisz, że bicykl z Twojego garażu, czy spod wiaty tylko się kurzy raduj się tym, że dla kogoś będzie on czystą frajdą – mówi Zimnoch.

W rowerach może brakować osprzętu, mogą być lekko odrapane. Fundacja wymieni hamulce, linki, dzwonki, opony. Umyje je i, jeśli będzie taka potrzeba, doda nowych kolorów. – Ważne, by pojazd nie miał trwałej korozji. Z przerdzewiałą ramą nic nie zrobimy, taki rower stwarza zagrożenie, więc nie przekażemy go dalej – tłumaczy Dominik Kowalik.

Fani kolarstwa już odliczają dni do rozpoczęcia 76. Tour de Pologne. W tym roku trasa kolarskiej ligi mistrzów pokrywa się z obszarem działania Grupy TAURON – oficjalnego sponsora wyścigu. - Na mecie każdego z odcinków trasy Tauron przygotował moc niespodzianek i atrakcji, z których będą mogli skorzystać wszyscy kibice kolarstwa. – mówi Łukasz Zimnoch.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch