internet turystyka/wypoczynek

50 lat temu człowiek stanął na Księżycu. KAYAK podpowiada, gdzie w Polsce i na świecie można poczuć się jak poza ziemią

18.07.2019 | KAYAK

Warszawa, 18 lipca 2019 r. „To mały krok dla człowieka, ale wielki skok dla ludzkości”. Te słowa Neila Armstronga wypowiedziane 20 lipca 1969 roku usłyszały miliony widzów i słuchaczy na całym świecie, gdy ten jako pierwszy człowiek postawił stopę na Księżycu. Z okazji zbliżającej się 50. rocznicy tego wydarzenia, KAYAK.pl przygotował listę miejsc, w których można podziwiać księżycowe krajobrazy (na naszej planecie) oraz poczuć się jak członek wyprawy kosmicznej.

Bilet lotniczy zamiast modułu księżycowego

W najbliższą sobotę minie dokładnie pół wieku, odkąd Amerykanie wylądowali na Księżycu. Przez ostatnie 50 lat, fani astronomii i entuzjaści wypraw kosmicznych marzyli, aby odbyć podobną podróż i móc podziwiać równie niezwykłe widoki. Jednak nie trzeba opuszczać ziemskiej troposfery, aby poczuć się jak astronauta i doświadczyć kosmicznych scenerii. Jednym z miejsc, które pozwoli poczuć się (niemal) jak na Księżycu są góry wulkaniczne Landmannalaugar na Islandii. Surowe, czerwono-brązowe skały, dymiące gorące źródła, popiół i zaschnięta lawa z pobliskiego wulkanu tworzą niesamowity pejzaż. Również w hiszpańskim rezerwacie Bardenas Reales czy Narodowym Parku Timnfaya na Lanzarote, turyści mogą poczuć się jak na pozaziemskiej pustyni.

Zwolennikom dalszych podróży, KAYAK.pl rekomenduje odwiedzenie chilijskiej Valle de la Luna, chińskiego Narodowego Parku Geologicznego Zhagye Danxia lub boliwijskiego solniska Salar de Uyuni. Pasjonaci kosmosu powinni rozważyć również podróż do Kanionu Fisher River w Namibii czy na nowozelandzką wyspę White. Co ciekawe, oprócz zaledwie kilku gatunków ptaków, na całej wyspie prawie nie ma życia, podobnie zresztą jak na Księżycu. Osoby, które chciałby zrobić sobie przerwę od plażowania w jednych najbardziej „wakacyjnych” stanów USA, mogą odwiedzić pustynię Bisti (oficjalnie Bisti/De-Na-Zin) w stanie Nowy Meksyk oraz Narodowy Park Haleakalā na Hawajach, aby podziwiać krajobrazy iście nie z tej Ziemi.

Lista najpopularniejszych krajobrazy księżycowych

Miejsce

Najbliższe lotnisko

Średnia cena biletu lotniczego z Polski

Bardenas Reales (Hiszpania)

Bilbao

Pustynia Bisti/De-Na-Zin (Nowy Meksyk,  USA)

Las Vegas

3 315 zł

Kanion Fish River (Namibia)

Windhoek

3 845 zł

Narodowy Park Haleakala (Hawaje, USA)

Honolulu

3 712 zł

Landmannalaugar (Islandia)

Reykjavik

406 zł

Narodowy Park Timanfaya (Lanzarote, Hiszpania)

Lanzarote

265 zł

Dolina Valle de la Luna (Chile)

Santiago

3 786 zł

Wyspa White (Nowa Zelandia)

Auckland

4 698 zł

Narodowy Park Geologiczny Zhangye (Chiny)

Chengdu

2 400 zł

Solnisko Salar de Uyuni

La Paz

6 515 zł

Aleksandra Sowa-Frąckowiak, rzecznik prasowy KAYAK.pl komentuje: „KAYAK to więcej niż wyszukiwarka ofert podróży – chcemy nie tylko pomagać organizować wymarzone wakacje, ale także inspirować do odkrywania niezwykłych miejsc. Rocznica lądowania na Księżycu to doskonała okazja, aby zaplanować naprawdę oryginalną wyprawę. Dobra wiadomość dla osób, które już wykorzystały wakacyjny urlop – nie trzeba podróżować daleko, aby poczuć się jak astronauta. Także w Polsce możemy znaleźć regiony, które przypominają kosmiczny bezkres – kaszubskie wydmy, a zwłaszcza Łącka Góra lub plaża za Czołpinem, czy też Pustynia Błędowska na wyżynie Śląskiej pozwolą poczuć się jak na innej planecie”.

Więcej informacji o księżycowych kierunkach oraz ofertach podróżniczych znajduje się na stronie: https://www.kayak.pl/

UWAGI

Średnie ceny lotów zostały podane w oparciu o ich wyszukiwania na KAYAK.pl wykonanych między 1.06.2018 a 1.06.2019 dla podróży między 1.07.2019 a 1.07.2020. Średnie ceny lotów zostały podane dla lotów w obie strony w klasie ekonomicznej. Ceny mogą ulec zmianie, mogą się różnić lub nie być już dostępne.

Załączone zdjęcia można wykorzystać wyłącznie do publikacji treści tego komunikatu.

Joanna Szpatowicz
Junior Account Manager, KAYAK
Joanna Szpatowicz

joanna.szpatowicz@mslgroup.com

O KAYAK

KAYAK pomaga milionom podróżników na całym świecie pewnie podejmować decyzje dotyczące podróży. Jako światowy lider wśród wyszukiwarek turystycznych KAYAK przeszukuje inne strony i pokazuje informacje potrzebne do znalezienia odpowiednich lotów, hoteli, samochodów na wynajem oraz wczasów. KAYAK jest niezależnie zarządzaną jednostką należącą do Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG). Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź www.KAYAK.pl.

DEST_ICELAND_LANDMANNALAUGAR_GettyImages-1032838144_Universal_Within usage period_45029.jpg 0,40 MB
DEST_BOLIVIA_UYUNI_GETTY_1017083510_Universal_Within usage period_31012.jpg
DEST_BOLIVIA_UYUNI_GETTY_1017083510_Universal_Within usage period_31012.jpg 0,35 MB
DEST_CHILE_ATACAMA_DESERT_MOON_VALLEY_shutterstock-premier_1076155628_Universal_Within usage period_40844.jpg