sprawy społeczne

Wsparcie dla pogorzelców z Bytynia

08.07.2019 | Amica S.A.

16 czerwca w Bytyniu w gminie Kaźmierz wybuchł pożar. Ogień pochłonął część mieszkania czteroosobowej rodziny, a dym zniszczył wszystkie ściany, sprzęty i ubrania. Na listowny apel o pomoc odpowiedziała Grupa Amica. Pogorzelcom przekazano niezbędny do codziennego funkcjonowania sprzęt AGD.

Pożar, do którego doszło 16 czerwca w Bytyniu, pozbawił dachu nad głową rodzinę z dwójką dzieci. Największemu zniszczeniu uległ jeden z pokoi i kuchnia. To, czego nie zniszczył pożar, uszkodzone zostało podczas jego gaszenia. Rodzina utraciła sprzęt i ubrania niezbędne do codziennego życia oraz wiele pamiątek. Na czas remontu wspierająca pogorzelców Gmina Kaźmierz udostępniła im mieszkanie zastępcze.

Amica poproszona o pomoc bez wahania odpowiedziała na apel i postanowiła wesprzeć poszkodowanych w szybkim powrocie do normalnego życia. Sprzęt kuchenny w imieniu darczyńcy przekazali 5 lipca Tomasz Pietrzyk i Maciej Fliger, w obecności członków rodziny, którzy remontują już swoimi siłami niewielkie mieszkanie oraz wójt gminy Kaźmierz Zenon Gałka i kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej Barbara Armon.

Ofiary pożaru otrzymały niezbędny do codziennego funkcjonowania duży sprzęt AGD – chłodziarko-zamrażarkę, płytę gazową oraz piekarnik – który ułatwi im funkcjonowanie i będzie niezawodnie służył przez długi czas.

Public Relations Manager, Grupa Amica

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl

Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach, produkuje piekarniki do zabudowy, kuchnie gazowe i elektryczne oraz płyty grzejne. We Wronkach mieści się także nowoczesne centrum logistyczne i w pełni automatyczny magazyn wysokiego składowania. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica pracuje ponad 3 tysiące osób.

Public Relations Manager, Grupa Amica

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl