kultura/sztuka/rozrywka

Festiwal Globaltica gości w Galerii Klif w Gdyni – wystawa plakatów, warsztaty i wspólne granie

04.07.2019 | Galeria Klif

Tegoroczny Festiwal Globaltica odbędzie się częściowo na terenie Galerii Klif. Na gości galerii czeka wystawa, a dzieci będą mogły wziąć udział w inspirujących warsztatach. To kolejna inicjatywa gdyńskiego Klifu, który realizuje intensywne działania przybliżające odwiedzającym różne oblicza sztuki. Tylko w okresie wakacji, w Klifie będą organizowane aż 3 wystawy tematyczne.

W tym roku Festiwal Globaltica potrwa 5 dni (17-21 lipca). Jego program to najciekawsza muzyka świata, warsztaty, spotkania z literaturą podróżniczą, teatr dla najmłodszych i inne atrakcje.

Globaltica na plakatach już w ten piątek

W ramach Festiwalu Globaltica, w Galerii Klif odbędzie się wystawa festiwalowych plakatów, która  startuje w Klifie w piątek, 5 lipca. Wystawa będzie trwała do końca tego miesiąca, a jej główna część zostanie umieszczona na parterze przy fontannie. Autorem prezentowanych prac jest Piotr Pucyło.

- Wszystkie plakaty są pozytywne. Ma być kolorowo, prosto, wielokulturowo i wesoło – mówi Piotr Pucyło, dyrektor artystyczny festiwalu i autor plakatów. – W warstwie graficznej jest sporo zapożyczeń z tradycyjnego wzornictwa ludowego z różnych stron świata. Inspiracje? Pojawiają się podczas podróży. Inspiracją często jest sztuka ludowa, ale też muzyka. Nawiązania do instrumentów muzycznych są widoczne na plakatach.

Warsztaty dla dzieci i bajkoczytanie

W Galerii Klif odbędą się również festiwalowe warsztaty dla dzieci. W czwartek, 18 lipca br. będą to „Rytmy ziemi” – zajęcia ukazujące niezwykły świat bębnów i egzotycznych instrumentów perkusyjnych. Każdy z uczestników stanie się członkiem „Orkiestry Perkusyjnej”. W programie zawarta będzie część terapeutyczna – bajki i opowieści w połączeniu z muzyką relaksacyjną na żywo.

W piątek, 19 lipca br. dzieci będą mogły uczestniczyć w warsztatach „Owady i węże”, podczas których stworzone zostaną barwne eko-zwierzaki. Kolorowe węże, pszczoły, muchy, pająki tworzone będą w duchu upcyclingu i ekologii.

Klif rozszerza współpracę kulturalną

Galeria Klif, stałe miejsce na handlowej mapie Trójmiasta, jest otwarta na lokalną społeczność, wspiera gdyńskie inicjatywy. Od 12 lipca br. będzie można oglądać również wystawę historycznych zdjęć z gdyńskich plaż. Ekspozycja jest przygotowywana wspólnie przez Klif i Muzeum Miasta Gdyni. Przez ponad dwa tygodnie obie wystawy – plakatów oraz zdjęć – będą funkcjonowały w tym samym czasie.

- Coraz bardziej aktywnie uczestniczymy w życiu kulturalnym Gdyni. Intensywnie współpracujemy z Muzeum Miasta Gdyni, zaczynamy realizować ciekawe pomysły z Teatrem Miejskim – mówi Mariola Rogóż, dyrektor Galerii Klif. – Globaltica jest naszym bliskim sąsiadem, co bardzo ułatwi gościom festiwalu uczestniczenie w warsztatach, które odbędą się na naszym terenie, a na które już zapraszamy.

Galeria Klif w Gdyni od 1996 roku jest źródłem inspiracji dla osób, które w modzie szukają czegoś więcej niż tylko ubrań. Wychodząc z założenia, że moda stanowi odzwierciedlenie naszego charakteru i stylu życia, Klif oferuje swoim Klientom ponad 140 sklepów, które swoimi propozycjami zaspokoją najbardziej wymagające gusta. W Galerii Klif dostępne są wyjątkowe marki, często jedyne w Trójmieście. Ekskluzywne butiki i marki znanych projektantów, m.in. Bizuu, BOHOBOCO, Charme, Calvin Klein Jeans, COS, Emanuel Berg, La Mania, Lidia Kalita, Robert Kupisz, Liu Jo, Marciano Guess, Max&Co., Patrizia Pepe, Petit Bateau, Pinko, Stefanel, Tommy Hilfiger czy Superdry wraz z popularnymi markami sieciowymi tworzą szeroką ofertę, która zaspokoi szerokie gusta Klientów.

Do ich dyspozycji jest Supermarket Piotr i Paweł, strefa food court, Kraina Treflików - miejsce z warsztatami i zajęciami dla dzieci, a także punkty usługowe, drogerie i perfumerie, m.in. Douglas, Rossmann, Sephora i SUPER-PHARM.

Galeria Klif nieustannie dostosowuje swoją ofertę do wymagań Klientów oraz wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom. Profesjonalne Pakiety Konsultacji w zakresie mody i urody oraz Karta Podarunkowa Klif to udogodnienia, dzięki którym Klienci gdyńskiego Klifu mogą skupić się na sobie i w pełni zrelaksować podczas wizyty w przyjaznym wnętrzu i spokojnej atmosferze.