wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Konferencja podsumowująca funkcjonowanie gimnazjów już w sobotę na Politechnice Gdańskiej

14.06.2019 | Politechnika Gdańska

W sobotę, 15 czerwca o godzinie 10:00 w Auli im prof. Seidlera na Wydziale Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej odbędzie się konferencja podsumowująca funkcjonowanie gimnazjów połączona z uroczystym wręczeniem nagród w konkursie na najlepszego absolwenta gimnazjum gmin wiejskich i miasteczek województwa pomorskiego.

Inicjatorem zorganizowania konferencji będącej podsumowaniem niemal 20-letniej historii funkcjonowania gimnazjów jest Samorząd Województwa Pomorskiego we współpracy z Okręgiem Pomorskim Związku Nauczycielstwa Polskiego. Intencją konferencji jest przypomnienie idei towarzyszących powołaniu gimnazjów, ze szczególnym naciskiem na aspekt wyrównywania szans edukacyjnych uczniów z mniejszych miejscowości, a także podkreślenie znaczenia gimnazjów w budowaniu gminnej tożsamości. Konferencja jest wyrazem głębokiego przekonania, że inicjatywa powołania gimnazjów dobrze przysłużyła się polskiej edukacji, co zostało potwierdzone między innymi wyraźnym wzrostem wyników polskich uczniów w niezależnych, międzynarodowych badaniach koordynowanych przez OECD (PISA).

Konferencja podłączona jest z uroczystością wręczenia nagród i wyróżnień uzyskanych przez uczniów w XV edycji konkursu na najlepszego absolwenta gimnazjum gmin wiejskich i miasteczek województwa pomorskiego, organizowanego przez Zarząd Okręgu Pomorskiego Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Udział w konferencji zapowiedzieli m. in. Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego, prof. Krzysztof Wilde, rektor Politechniki Gdańskiej, prof. Marek Dzida, prorektor Politechniki Gdańskiej ds. kształcenia i dydaktyki, prof. Edmund Wittbrodt, minister edukacji narodowej w latach 2000–2001, Katarzyna Hall, minister edukacji narodowej w latach 2007–2011, Elżbieta Markowska, prezes Zarządu Okręgu Pomorskiego ZNP, i dr hab. Michał Federowiczz Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk. Specjalne wystąpienia do uczestników konferencji zostały przygotowane przez prof. Jerzego Buzka oraz prof. Mirosława Handkego.

Maciej Dzwonnik
Rzecznik Prasowy, Politechnika Gdańska