sport

Rekord trójmiejskiego Runmageddonu - 8 tysięcy startujących

10.06.2019 | Runmageddon

Jeszcze nigdy w Trójmieście nie wystartowało tyle osób, co w czasie ostatniego weekendu z Runmageddonem. Podczas gdyńskiej edycji padł rekord Polski Północnej. Około 8 tysięcy Runmageddończyków stanęło na starcie morskiego wydarzenia.  Pogoda choć zmienna i lekko burzowa nie przeszkodziła śmiałkom w pokonaniu morskich tras ekstremalnego biegu z przeszkodami.

Pierwszy dzień ekstremalnych zmagań przywitał uczestników gorącem i przedburzową aurą. Rano wystartowali biegacze ocr-owi serii Elite, a tuż po nich od 8:00, co 15 minut swoją ekstremalną przygodę rozpoczynali uczestnicy serii Open, dla których start to nie tylko sportowa rywalizacja, ale przede wszystkim dobra zabawa. Tego dnia w Runmageddonie pobiegli też debiutanci, którzy pokonali 3 kilometry i ponad 15 przeszkód. Ich startom towarzyszyło prawdziwe urwanie chmury i rzęsisty deszcz. W sobotę, z ekstremalnym wyzwaniem zmierzyły się reprezentantki Ekipy Leszka: modelka Osi Ugonoh i trenerka personalna Natalia Tober - NatFit. Dziewczyny pokonały 6 kilometrową formułę Rekrut naszpikowaną 30 przeszkodami. Swoim startem udowodniły przesłanie akcji Lecha Free 0,0%, że jeśli chcesz #możeszwszystko. Potwierdziły, że wystarczy odrobina determinacji i wiary w siebie, by wszystko stało się możliwe. Ważne jest to, żeby próbować. Pierwszy dzień zakończył się startem formuły Nocny Rekrut, w której wystartowało prawie 500 osób. Runmageddończycy przemierzali po ciemku wody morza, piaski plaży i ścieżki parku Kolibki.

W niedzielę na trasę wybiegli uczestnicy, którzy nie boją się długich dystansów. Ich zadaniem było pokonanie 12-kilometrowego odcinka z 50 przeszkodami. Na mecie na każdego Runmageddończyka czekał orzeźwiający Lech Free 0,0%. Tego dnia swoją ekstremalną przygodę  miały okazję tez przeżyć dzieci i młodzież w wieku 12-15 lat. Mali Runmageddończycy dzielnie pokonywali zieloną trasę i specjalnie dla nich przygotowane przeszkody Runmageddonu. Podczas gdyńskiego eventu Miasteczko Kibica tętniło życiem, a uczestnicy wydarzenia korzystali z atrakcji przygotowanych przez partnerów biegu. Wypożyczali i testowali rowery Kross, kibicowali startującym ze strefy Lecha Free oraz odpoczywali w strefach Wawel i Redbull. Dzięki partnerowi biegu marce Canon uczestnicy mogli wydrukować sobie pamiątkowe zdjęcie z mety.

Najlepsi z najlepszych

W sobotę rano, jako pierwsi ścigali się zawodnicy serii Elite. Profesjonalni biegacze ocr-owi pokonywali dystans 6 kilometrów z 30 przeszkodami. Jako pierwszy na linię mety dobiegł Sylwester Wilk (Wilk trenuje) z czasem 42 minuty i 7 sekund. Tuż za nim dotarli Kacper Kąkol oraz Robert Bandosz. Wśród kobiet najlepsza okazała się być Dorota Gadzińska (Koniuch OCR). Pokonała ona trasę w 1 godzinę, 3 minuty i 20 sekund. Drugi wynik osiągnęła Anna Raczyńska, a trzeci - Patrycja Szostek. W niedziele, na trasie formuły Classic najlepszymi byli Marta Sprawka (Husaria Race Team), która trasę 12 kilometrów pokonała w 2 godziny, 3 minuty i 39 sekund i Tomasz Krawczyk z tej samej drużyny, który dobiegł z czasem 1 godzina, 21 minut i 37 sekund. Drugie miejsce na podium wywalczyli: Aniela Żukowska i Mateusz Krawiecki, a trzecie: Beata Kuraś i Kacper Kąkol.

Runmageddon Gdynia był pierwszym, ale nie ostatnim w tym roku,  morskim ekstremalnym biegiem z przeszkodami. Kolejna edycja zaplanowana jest na koniec września i dzięki gościnności głównego partnera biegu Miasta Gdańsk odbędzie się w dniach 28-29.09.2019 w stolicy Pomorza. Organizator Runmageddonu nie zwalania temu i już w dniach 22-23 czerwca zaprasza do startu w Country Parku „Pod Gajem” w okolicy Poznania, a następnie w Arenie Gliwice w dniach 6-7 lipca 2019 r. W sierpniu Runmageddon zawita po raz pierwszy do Szczecina (3-4.08.) i do Łodzi (17.08.). Na koniec wakacji śmiałkowie z całej Polski będą mieli okazję pobiec w górniczym Runmageddonie Silesia JSA S.A. (30.09-1.09). We wrześniu spotkają się z wyzwaniem Runmageddonu Warszawa (14-15.09), a w październiku będą mogli sprawdzić się w Górskim Runmageddonie Kocierz. W dniach 19-20 października we Wrocławiu odbędzie się Finał Ligii Runmageddonu.

Karina Cywińska
PR Manager, Runmageddon
Karina Cywińska

karina.cywinska@runmageddon.pl

O Runmageddonie

Runmageddon jest największym w Polsce i najbardziej ekstremalnym w Europie cyklicznym biegiem przez przeszkody. Zmagania odbywają się w kilkunastu lokalizacjach rocznie. W 2017 roku w 17 wydarzeniach wystartowało blisko 60 tysięcy osób, a od początku istnienia cyklu do mety imprez dotarło już ponad 110 tysięcy uczestników.

Specyfika tej formy aktywności polega przede wszystkim na dobrej zabawie, ale pozwala też sprawdzić siebie. Dzięki ogromnemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu, w którym pokonuje się swoje słabości, a dopiero potem rywali, uczestnicy poznają swoje maksymalne możliwości. Mają oni do przebycia różne odcinki trasy z torami przeszkód – wspinają się, czołgają, brną w błocie, skaczą, a także mierzą z wodą oraz ogniem. Do wyboru są cztery formuły – INTRO (3 km i 15+ przeszkód), REKRUT (6 km i 30+ przeszkód), CLASSIC (12 km i 50+ przeszkód) oraz HARDCORE (21 km i 70+ przeszkód).

więcej z kategorii sport