budownictwo/nieruchomości media/marketing/reklama

Nagroda Dobroczyńca Roku 2019 dla Budimeksu

04.06.2019 | Budimex SA

Budimex SA został zwycięzcą XXII edycji konkursu „Dobroczyńca Roku 2019”. Firmę doceniono w kategorii „Edukacja – duża firma” za zbudowanie pierwszej w Polsce Leśnej Szkoły Podstawowej „Puszczyk” zlokalizowanej w Osowiczach, niedaleko Białegostoku.

Organizatorem konkursu o tytuł „Dobroczyńcy Roku” jest Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce. Jest to największy i najdłużej działający tego typu konkurs w Polsce. Od 20 lat nagradza firmy odpowiedzialne społecznie. W tegorocznej edycji jego kapituła wybrała laureatów w 7 kategoriach: rozwój lokalny, fundacja korporacyjna, edukacja, ekologia, pomoc społeczna, zdrowie i sport.

Tytuł „Dobroczyńcy Roku” to dla Budimeksu wyjątkowe wyróżnienie, zwłaszcza że społeczna odpowiedzialność biznesu jest dla nas niezwykle ważnym sektorem działalności. Od lat stawiamy na pomoc dzieciom, dlatego bardzo cieszymy się, że to właśnie projekt „Puszczyk” zdobył uznanie jury konkursowego – mówi Dariusz Blocher, prezes firmy Budimex SA.

Kapituła nagrodziła firmę za współpracę z Fundacją trzy czte ry!, w ramach której powstała ta pierwsza w Polsce leśna szkoła podstawowa. To właśnie fundacja była podmiotem zgłaszającym Budimex do konkursu. – Dzięki Budimeksowi mogliśmy spełnić nasze marzenia, udowodnić, że istnieje alternatywa dla tradycyjnej szkoły. Pokazać, że rola nauczyciela musi być na nowo zdefiniowana. Jak wskazują badania rynku pracy, to czego nam brakuje to nie wiedza, a umiejętności miękkie: współpraca, otwartość na zmiany, umiejętność słuchania drugiej strony, asertywność. Tego przede wszystkim chcemy uczyć nasze dzieci – powiedziała podczas gali Agnieszka Kudraszow, prezes fundacji oraz pomysłodawczyni i założycielka leśnej szkoły.

Projekt wybrany w jubileuszowym konkursie

W 2018 roku Budimex SA obchodził 50-lecie swojej działalności w branży. Z tej okazji firma zorganizowała konkurs na inicjatywę społeczną, która w znaczący sposób mogłaby wpłynąć na poprawę jakości życia lokalnej społeczności. Budimex zobowiązał się do wyłonienia zwycięskiego projektu i zrealizowania go. Do firmy trafiło wówczas blisko 250 zgłoszeń m.in. od fundacji, stowarzyszeń czy organizacji społecznych. Jury konkursu „Zmieniaj świat. Budimex 50 lat” spośród wszystkich zgłoszeń wybrało projekt stworzenia infrastruktury dla pierwszej w Polsce leśnej szkoły.

Budimex stawia na CSR

Społeczna odpowiedzialność biznesu to dla Budimeksu strategiczny element działalności. Poza okazjonalnymi konkursami z zakresu CSR-u, firma  prowadzi równolegle dwa stałe projekty – „Strefę Rodzica” i „Domofon ICE”. W ramach pierwszego z nich Budimex tworzy w szpitalnych oddziałach dziecięcych komfortowe miejsca do wspólnego spędzania czasu dla najmłodszych pacjentów i ich rodziców. Do tej pory powstało już 29 takich przestrzeni. Domofon ICE to z kolei program podnoszący bezpieczeństwo dzieci na drogach. – Realizujemy go od 10 lat i w tym czasie wyposażyliśmy w akcesoria służące bezpieczeństwu osobistemu i komunikacyjnemu 33 tys. dzieci z 334 szkół. W ramach obu programów prowadzonych przez Budimex tylko w ostatnim roku z pomocy skorzystało ponad 125 tys. dzieci w szpitalach i placówkach edukacyjnych – mówi Dariusz Blocher, prezes Budimex SA.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl

tel: (+48) 22 623 61 12

---

BUDIMEX SA jest spółką z pięćdziesięcioletnią tradycją, która ma znaczący udział w rozwoju gospodarczym Polski. Naszą pracą podnosimy jakość życia milionów Polaków. W okresie 50 lat istnienia firmy zrealizowaliśmy tysiące nowoczesnych inwestycji infrastrukturalnych, kubaturowych i przemysłowych. Kultura innowacyjności, doskonalenie i kierowanie się zasadami zrównoważonego rozwoju pozwoliły nam zdobyć pozycję lidera polskiego rynku budowlanego. Jesteśmy obecni nie tylko na rynku polskim, ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększamy swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku nasza spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu – Ferrovial. W skład grupy wchodzą: Budimex Nieruchomości iMostostal Kraków.

Jesteśmy jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie – inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

Więcej informacji jest dostępnych na www.budimex.pl

Rzecznik Prasowy, Budimex