media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia

Czerwona Róża 2019. Nasze koło naukowe ponownie najlepsze!

03.06.2019 | Politechnika Gdańska

Po raz drugi z rzędu koło naukowe z Politechniki Gdańskiej zwycięża w konkursie Czerwonej Róży! W tegorocznej edycji konkursu statuetkę Czerwonej Róży i stypendium w wysokości 12 tys. zł w kategorii koło naukowe otrzymało Międzywydziałowe Koło Naukowe SimLE, które w finale pokonało siedem kół z pomorskich uczelni. Gala wręczenia nagród odbyła się w niedzielę na Uniwersytecie Morskim w Gdyni.

– Działamy dopiero od pięciu lat, a odnieśliśmy taki sukces! Bardzo się cieszymy i już myślimy o tym, by rozwijać nasze projekty, zwłaszcza rakietowe, bo tematyka kosmiczna jest nam szczególnie bliska – mówi Dominika Tomaszewska, przewodnicząca Międzywydziałowego Koła Naukowego SimLE.

SimLE to koło naukowe, którego celem jest realizacja projektów technicznych, takich, jak m.in.: Stardust (misje balonów stratosferycznych, zbudowanie komory próżniowej i systemu stabilizacji rakiety), SimBa (budowa aktywnie sterowanych rakiet niskiego pułapu), Seafarer (budowa autonomicznego jachtu żaglowego), Skyhawk (budowa symulatora samolotu Cessna 172N).

Od kilku lat studenci z SimLE współpracują z pomorskim środowiskiem biznesowym. Z deweloperem Hossa zaadaptowali jedną z gdańskich kamienic, tworząc akademik dla 21 studentów. Pracowali także z grupą Remontowa Holding przy kreowaniu interaktywnej wystawy do Muzeum Morskiego w Gdańsku, oraz z firmą Space Forest, w ramach przygotowywania platformy testowej systemu stabilizacji rakiety stratosferycznej. Inicjatywa SimLE – projekt mobilnej dokującej platformy dla drona, która może być wykorzystywana w akacjach straży pożarnej – rozwijana jest przez start-up Solutions 4 Tomorrow (S4T). Zespół przeszedł pomyślnie program e-Pionier, zyskując 500 tys. zł dofinansowania na swoją działalność.

Członkowie SimLE zajmują się również organizacją konferencji naukowych, wydarzeń szkoleniowych oraz wyjazdów dla studentów. Opiekunem SimLE jest Krzysztof Malicki, prezes spółki celowej PG EXCENTO, która realizuje program e-Pionier i wspiera działalność koła. Więcej informacji na temat działalności SimLE można znaleźć [tutaj].

Dodajmy, że Mariusz Smentoch, laureat nagrody Czerwonej Róży dla najlepszego studenta 2017 był również prezesem SimLE.

Prestiżowa statuetka „Czerwonej Róży” od 57 lat trafia do rąk wybitnych, najbardziej wyróżniających się studentów. Kandydatów do nagrody zgłaszają bezpośrednio władze poszczególnych uczelni, wskazując po jednym kandydacie w każdej kategorii. Szczegółowe informacje oraz Regulamin Konkursu Czerwonej Róży, który organizuje Stowarzyszenie Czerwonej Róży przy współudziale szkół wyższych Województwa Pomorskiego są dostępne na stronie internetowej Stowarzyszenia Czerwonej Róży .

W tegorocznej edycji konkursu finalistą w kategorii najlepszy student jest Jędrzej Wrzaskowski z Wydziału Mechanicznego (kierunek energetyka). Statuetkę, samochód osobowy i tytuł najlepszego studenta w tym roku zdobyła Agnieszka Piotrowska-Kirschling z Uniwersytetu Gdańskiego. Opisy sylwetek finalistów znajdują się [tutaj].

Laureatami nagrody Czerwonej Róży z Politechniki Gdańskiej w poprzednich latach zostali: Koło Naukowe Mechaniki Konstrukcji KOMBO z Politechniki Gdańskiej (2018), Lisa Aditya (nagroda specjalna 2018), Mariusz Smentoch (2017), Maciej Klein (2012), Adrian Kosowski (2005, PG i UG), Paulina Borysewicz (2004, ASP i PG), Krzysztof Malicki (1999), Stefan Hajduk (1974), August Rams (1971), Irena Leszczyńska (1969), Ryszard Kowalik (1965), Lucjan Grochowski (1962) oraz m.in. koła naukowe: KNS Techniki Okrętowej Korab (2007), KNS Fizyki (2006), KS Biotechnologii Wydziału Chemicznego (2002), Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów (1999), SKN Inżynierii Lądowej (1981), Koło Nauk Społecznych (1974 i 1978), KS Architektury (1972 i 1977), SKN Badań Podwodnych Rekin (1973), SKN Elektroników (1970), SKN Łączności (1965).

Czytaj także: Czerwona Róża 2018. Nasze koło naukowe najlepsze, studentka ze specjalnym wyróżnieniem

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej