wydarzenia środowisko naturalne/ekologia energetyka

W Dzień Bociana poznaj piękno polskiej przyrody

31.05.2019 | Grupa ENERGA

31 maja obchodzimy Dzień Bociana. Święto obchodzone jest w Polsce od 2003 roku. Z tej okazji, przyrodnicy oraz Grupa Energa - od lat angażująca się w pomoc boćkom - zwracają uwagę na potrzebę ich ochrony oraz popularyzują wiedzę o nich. Przygotowaliśmy film, który pokazuje piękno polskiej przyrody, którą można spotkać wokół bocianiego gniazda.

W filmie „Żerowiska bocianów” przyrodnik Krzysztof Konieczny, uchwycił w unikatowych zdjęciach wiele chronionych i ginących roślin, takich jak mieczyki, śnieżyce i co raz rzadsze storczyki: kukułki szerokolistne, storczyki samicze, podkolany. Mimo, że film koi spokojem, to nasz ekspert zapewnia, że zarówno mokradła, jak i tereny suche, wyjątkowo tętnią w tym okresie życiem.

Mozaika siedlisk w krajobrazie rolniczym to najlepsze miejsca,  w których bociany odnajdują sporo pokarmu, zwłaszcza, w okresie, gdy muszą wykarmić kilkoro piskląt. Na szczególną uwagę zasługują wszelkie mokradła, bagna i tereny zalewowe. Przed bocianami nawet ryby muszę mieć się na baczności, bo młode boćki wiecznie oczekują jedzenia. Ptaki te zaglądają także w środowiska suche, gdzie spotkać można jeszcze sasanki łąkowe, szałwie i polujące tu żołny.  Na łąkach i murawach królują motyle. Czasami spotkać tam można jednego z najrzadszych motyli Polski – przeplatkę aurinią. Mokradłom rytm nadają chóry płazów – kumaki nizinne i ropuchy zielone. To właśnie dzika polska przyroda pokazana w filmie – komentuje  Krzysztof Konieczny.

Jak energetycy pomagają bocianom?

ENERGA_Sumowo, k. Brodnicy - Akcja zakładania platformy 20.03.2019

Pracownicy Grupy Energa od przeszło 25 lat we współpracy z przyrodnikami montują specjalne platformy pod bocianie gniazda. Dzięki wyniesieniu przez energetyków gniazd na te specjalne konstrukcje, bociany mogą bezpiecznie rozbudowywać swoje domostwa. Dorosłe ptaki i pisklęta zabezpiecza to przed porażeniem prądem, a przy okazji zapewnia bezpieczeństwo linii energetycznych i ciągłość dostaw dla odbiorców.

W samym roku 2018 na słupach energetycznych na terenie północnej oraz centralnej Polski Energa umieściła około 600 nowych i wyremontowanych platform. Łącznie jest ich już ponad 11 tys. i szacuje się, że mieszka na nich jedna czwarta populacji polskich bocianów.

Widzisz ptaka w potrzebie? Zadzwoń na 801 BOCIAN!

Montaż nowych i konserwacja istniejących konstrukcji zabezpieczających gniazda to jednak tylko jedno z działań Grupy Energa na rzecz bocianiej populacji. Spółka prowadzi również z przyrodnikami szeroko zakrojone działania komunikacyjne i promocyjne zwiększające świadomość o bocianie białym i ochronie tego gatunku w Polsce. Specjaliści edukują i pomagają w ochronie bocianów przez cały rok, m.in. udzielając porad związanych z bocianami i ich gniazdami na ogólnopolskiej infolinii 801 BOCIAN, czyli 801 26 24 26. Wiele zgłoszeń dotyczy gniazd, które wymagają interwencji energetyków.

Chcesz pomóc bocianom? Zbieraj sznurki!

Dlaczego zachęcamy do zbierania sznurków wokół bocianich gniazd? Sznurek przyniesiony do gniazda bocianów może być bardzo niebezpieczny. Często oplątuje nogi młodych ptaków. Bocian jest karmiony przez rodzica, rośnie, po czym okazuje się, że nie może odlecieć z gniazda i umiera. W takim przypadku bez interwencji człowieka nie jest w stanie się wyswobodzić. Żeby zapobiegać takim sytuacjom, każdy z nas może pomóc, wystarczy w trakcie spacerów zbierać sznurki w okolicy bocianich gniazd. Dzięki temu każdy z nas może łatwo zmniejszyć niebezpieczeństwo zaplątania się piskląt, a dzięki temu pomóc w ich ochronie.

Więcej zdjęć i historii przyrodniczych będących wynikiem eksploracji dzikiego środowiska Polski, nie tylko wokół bocianiego gniazda, można śledzić codziennie na www.dbajobociany.pl.

Dzień Bociana obchodzony jest od 2003 roku dzięki inicjatywie Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody "pro Natura".

Zobacz film „Żerowiska bocianów”

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.