handel ekonomia/biznes/finanse

Rossmann z rekordowym CIT

Rossmann SDP przekazał do budżetu państwa najwyższy - od początku swojej działalności w Polsce, czyli od 1993r. - podatek CIT. Zgodnie ze sprawozdaniem finansowym za 2018 r. wyniósł on 226 milionów 214 tys. zł.

Spółka generuje coraz większe przychody, co przekłada się na rosnące wpływy do budżetu państwa. Z roku na rok kwota podatku CIT wzrasta o kilkanaście milionów. W 2016 r. Rossmann osiągnął zyski, od których podatek dochodowy CIT wyniósł 198 milionów 160 tys. zł, w kolejnym roku - 208 milionów 297 tys. zł. Podatek za ubiegły rok był rekordowy i wyniósł ponad 226 milionów zł.

Wprawdzie nie ma jeszcze oficjalnego raportu za 2018 r. - firmy mają czas do końca czerwca, aby złożyć do Ministerstwa Finansów wymagane dokumenty – za to w opublikowanym przez resort finansów raporcie za 2017 r. firma Rossmann była drugim wśród sieci handlowych płatnikiem CIT w Polsce. Pierwszy był właściciel Biedronki - Jeronimo Martins, a za Rossmannem uplasowały się m.in. Pepco, Castorama, Kaufland czy Leroy Merlin. Zestawienie ministerstwa objęło 2,5 tys. podatników podatku CIT, których przychody przekroczył w roku podatkowym 50 mln euro.

Jakub Jankowski

Rzecznik Prasowy Rossmann SDP Sp. z o.o., +48 691 521 009