zdrowie nauka/edukacja/szkolenia

Współtwórca innowacyjnego leku, prof. Ryszard Andruszkiewicz, wspiera talenty naukowe

30.05.2019 | Politechnika Gdańska

Prof. Ryszard Andruszkiewicz stworzył związek chemiczny wchodzący w skład jednego z najlepiej sprzedających się leków na świecie. To osiągnięcie pozwala mu dziś wspierać innych utalentowanych naukowców. Fundacja, której jest pomysłodawcą przekazała środki, które umożliwiły zakup najwyższej klasy sprzętu badawczego Katedrze Technologii Leków i Biochemii Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, z którą profesor związał swoją karierę naukową.

Lyrica – lek sprzedawany na całym świecie

W latach 1988–1990 prof. Ryszard Andruszkiewicz odbywał staż w Northwestern University w USA, pracując w zespole prof. Richarda Silvermana, jednego z najbardziej utytułowanych amerykańskich chemików. Naukowiec z PG zaprojektował, zsyntezował i wstępnie przebadał serię otrzymanych przez siebie związków. Jeden z nich wykazywał wyjątkową aktywność biologiczną, a po latach badań klinicznych stał się aktywnym składnikiem leku przeciwpadaczkowego, który pod nazwą Lyrica jest produkowany przez farmaceutycznego giganta, firmę Pfizer. Jak mówi profesor, olbrzymia popularność medykamentu umożliwiła mu spełnienie swojego marzenia – wyposażenia Wydziału Chemicznego PG, którego jest absolwentem i emerytowanym pracownikiem, w dodatkowy sprzęt.

– W ramach fundacji pomoc otrzymują młodzi, zdolni ludzie. Fundacja FOSTER dofinansowuje m.in. wyjazdy na konferencje i staże. Do tej pory ufundowała ponad 80 jednosemestralnych stypendiów dla studentów biotechnologii pochodzących z małych miejscowości, często w trudnej sytuacji materialnej. Cały czas jednak miałem nadzieję, że uda się zrobić coś więcej, stąd w fundacji zapadła decyzja o zakupie aparatury dla mojej byłej katedry – mówi prof. Andruszkiewicz.

Sprzęt badawczy z najwyższej półki

Fundacja FOSTER przekazała Katedrze Technologii Leków i Biochemii Wydziału Chemicznego PG:

– Urządzenia zakupione z funduszy przekazanych przez fundację cieszą się tak dużą popularnością, że aby z nich skorzystać trzeba zapisać się na listę. Zastosowanie tej aparatury zapewniło naszym naukowcom znaczące poszerzenie możliwości prowadzenia badań na najwyższym światowym poziomie – podkreśla prof. Sławomir Milewski, dziekan Wydziału Chemicznego i kierownik katedry.

Uroczyste przekazanie urządzeń, w którym uczestniczyli prof. Ryszard Andruszkiewicz z rodziną, prof. Piotr Dominiak, pełniący obowiązki rektora Politechniki Gdańskiej, prof. Sławomir Milewski, dziekan Wydziału Chemicznego, oraz Anna Gołębiowska, prezes Fundacji FOSTER, nastąpiło w połowie maja.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej